fbpx

Khachapuri, plăcinta-bărcuță umplută cu mozzarella și brânză feta

Icon print Print

Khachapuri este o rețetă de plăcintă din Georgia cu aluat de pâine și umplutură de brânză. Gustos, inedit și ușor de făcut, acest preparat este ideal pentru zilele în care vrei să le oferi celor dragi o experiență culinară desăvârșită și cu puțin efort.

Așa că, dacă vrei să descoperi cum să prepari o delicioasă plăcintă georgiană, pune-ți un zâmbet larg pe buze, adună-ți ingredientele și apucă-te de treabă. Mai repede decât crezi, vei obține un preparat absolut delicios pe care să îl savurezi împreună cu familia.

Timp de pregătire: 50 de minute

Număr de porții: 4

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 600 g Făina Standard 650 Raftul bunicii
  • 390 ml apă călduță
  • 12 g sare
  • jumătate de pachet de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de zahăr
  • puțin ulei

Umplutura:

  • 300 g mozzarella rasă
  • 300 g brânză feta rasă
  • 4 ouă
  • 60 g unt

Mod de preparare:

Pasul 1

Pregătește un bol încăpător și amestecă Făina Standard 650 Raftul bunicii cu sarea. Separat, freacă bine drojdia cu zahărul și 100 de ml de apă călduță. Amestecă totul foarte bine, apoi așază drojdia în mijlocul făinii, acoperind-o. Lasă drojdia să se odihnească timp de câteva minute, apoi amestec-o bine cu restul de făină și apa călduță rămasă.

Pasul 2

Acum este timpul să îți sufleci bine mânecile și să începi să alinți cu grijă aluatul. Continuă să frămânți până când obții o cocă fină, pufoasă și care se dezlipește cu ușurință de pe mâini. După ce ai terminat, modelează aluatul într-o bilă și așaz-o într-un castron încăpător uns cu câteva picături de ulei și acoperit cu foaie de plastic alimentară. Lasă-l apoi să se odihnească până când își mărește volumul.

Pasul 3

Între timp, încinge cuptorul la 230 de grade Celsius. După ce aluatul tău a crescut mare si frumos, împarte-l în patru biluțe și mai lasă-l la odihnit preț de alte câteva minute.

Pasul 4

Acum este timpul să te ocupi de compoziție. Pentru aceasta, începe prin a separa ouăle. Pune în castronele mici gălbenușurile împreună cu acea parte a albușului care este mai legată. Restul albușului pune-l deoparte într-un alt castronel.

Acum ia un bol încăpător și pune mozzarella, brânza feta și albușul pus deoparte. Amestecă totul foarte bine până când obții o compoziție consistentă. După ce ai terminat, împarte compoziția de brânză în patru porții, pentru fiecare plăcintă.

Pasul 5

A venit timpul să modelezi plăcinta khachapuri. Pentru asta, ia fiecare biluță de aluat și întinde-o pe blatul de lucru tapetat în prealabil cu puțină făină. Ia un sucitor și începe să întinzi cu grijă aluatul. Încearcă să modelezi o formă ovală , apoi răsucește marginile acestuia spre interior. În final, aluatul tău trebuie să semene cu o bărcuță.

Pasul 6

După ce ai terminat de modelat aluatul, pregătește o tavă tapetată cu puțin ulei și hârtie de copt. Așază toate bărcuțele și umple-le pe fiecare cu amestecul de brânză. Acum poți pune plăcintele la cuptorul preîncălzit la 230 de grade Celsius pentru aproximativ 13 minute.

Scoate apoi cu grijă tava de la cuptor. În mijlocul fiecărei plăcinte, așază câte un gălbenuș împreună cu albușul coagulat în jurul acestuia și apoi bagă înapoi tava la cuptor. Când bucătăria ta începe să fie înnobilată de parfumul irezistibil al preparatului, iar bărcuțele s-au rumenit frumos, este timpul să le scoți de la cuptor.

Pentru a servi plăcinta khachapuri, presară puțină sare peste ou și puțin unt, apoi te poți bucura alături de cei dragi de un preparat gustos și inedit.

Poftă bună!

Carrot cake

VEZI REȚETA
Image Carrot cake

Chifteluțe de dovlecel

VEZI REȚETA
Image Chifteluțe de dovlecel

Negresă glazurată cu vişine

VEZI REȚETA
Image Negresă glazurată cu vişine