Empanadas – specialitate mexicană

Icon print Print

Vrei un aperitiv inspirat de bucătăria mexicană, cu care să îți impresionezi musafirii? Sau poate o gustare rapidă, pe placul celor mari, dar mai ales a celor mici? Oricum ar fi, empanadas sunt preparatele pe care trebuie neapărat să le încerci! Ușor de gătit, dar și de mâncat, acestea pot fi servite atât la o masă în familie, cât și la petreceri cu mai mulți invitați.

Timp de preparare: 1 oră

Număr de porții: 10

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 3 căni Mălai Extra Gold de la Raftul Bunicii;
  • 2 ½ căni apă clocotită;
  • 1 ou bătut;
  • ulei pentru prăjit.

Pentru umplutură:

  • 400 g carne tocată de vită;
  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 1 cartof fiert și pasat;
  • ½ ceapă, dată pe răzătoare;
  • 1 morcov mic, dat pe răzătoare;
  • 1 bucățică țelină rasă;
  • 2 căței de usturoi mărunțiți;
  • 1 linguriță chimion;
  • ½ linguriță pudră de chilli;
  • ½ linguriță scorțișoară;
  • ½ cană mazăre;
  • ½ linguriță sare;
  • ½ linguriță piper;
  • 3 linguri boabe de porumb din conservă.

 

Mod de preparare:

Ești gata să-ți surpinzi simțurile cu arome mexicane? Pregăstește-ți ingredientele de mai sus și aranjează-le frumos pe masa de lucru, pune-ți melodia preferată și haide să începem!

Într-un bol încăpător, amestecă mălaiul cu cele 2 ½  căni de apă clocotită, folosind o lingură, având grijă să nu te opărești, amestecă cu răbdare și vei vedea că mălaiul începe ușor să se umfle și să își schimbe textura. După ce se mai răcește compoziția, frământă timp de 3 minute cu ambele mâini acest aluat. Dacă este prea lipicios, mai poți pune apă pentru a-l înmuia. La final, trebuie să obții un aluat elastic, ușor de întins.

Folosește un sucitor pentru a întinde aluatul pe masa de lucru acoperită deja cu un strat generos de făină amestecată cu mălai. Cu ajutorul unui pahar ținut cu gura largă în jos, decupează 10 cerculețe, apăsându-l pe foaia de aluat. Acum, după toată frământarea prin care a trecut, merită și aluatul puțină odihnă – lasă-i un răgaz cât timp pregătești umplutura.

Într-o tigaie antiaderentă, încinge uleiul și sotează carnea tocată de vită, împreună cu ceapa, țelina și morcovul, dar și cu cartoful pasat. Ce de culori și arome se împletesc în tigaie, nu-i așa că deja îți este poftă?

După ce legumele se înmoaie și carnea se gătește, asezonează cu toate mirodeniile după bunul plac și pe gustul tău, apoi gătește încă 2-3 minute – nu prea mult, pentru a nu pierde toate aromele, ci doar cât să se întrepătrundă și să-ți alinte simțurile. La final, adaugă și boabele de porumb și mai amestecă de 2-3 ori pentru a te asigura că umplutura este uniformă.

Ia o lingură și începe să pregătești empanadas! Nu mai e mult și te vei bucura de gustul desăvărșit. Pune umplutură pe fiecare cerc din aluat, având grijă să nu depăsești marginile. Împăturește în formă de semilună fiecare cerc cu umplutura și, cu ajutorul unei furculițe, lipește marginile presându-le ușor. Aliniază-le frumos pe măsură ce le faci, iar la final unge toate cele 10 empanadas cu oul bătut, folosind o pensulă specială.

Încinge uleiul într-o tigaie adâncă și prăjește aceste empanadas timp de 5 minute, asigurându-te că după 2-3 minute le întorci și pe partea cealaltă. Scoate-le din tigaie pe o farfurie acoperită cu șervețele din hârtie, care absorb imediat uleiul în exces.

Servește empanadas cât sunt încă fierbinți, alături de o salată cu fasole roșie și porumb. Poftă bună!

Empanadas - specialitate mexicană

1 oră

VEZI REȚETA
Image Empanadas - specialitate mexicană

Tartă tatin de legume

55 de minute

VEZI REȚETA
Image Tartă tatin de legume

Budincă din pâine

45 de minute

VEZI REȚETA
Image Budincă din pâine
Gătit cu Drag