fbpx

Suberek, plăcintă cu carne

Icon print Print

Suberek este un preparat de origine tătărească cunoscut sub mai multe denumiri sau traduceri locale: șuberec, chebureki sau ciborek. Este des întâlnit în familiile de turci, tătari sau în Dobrogea unde influențele bucătăriei orientale sunt mai puternice.

Suberek se prepară ușor și rapid, necesită puține ingrediente, și este extrem de savuros, îmbinând umplutura cremoasă de carne tocată și ceapă cu textura crocantă a aluatului prăjit. Poate fi aromat cu mentă, precum în rețeta prezentată mai jos, și se consumă ca atare sau împreună cu un sos de iaurt cu mentă și lămâie.

 

Timp de preparare: 40 de minute

Număr de porții: 10 plăcinte

 

Ingrediente:

  • 450 grame de Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii
  • 250 ml de apă caldă
  • 1 linguriță de sare
  • ½ linguriță piper
  • ½ linguriță mentă uscată
  • 1 ceapă mare
  • 300 grame de carne tocată de vită sau oaie
  • o cană de ulei vegetal

 

Mod de preparare:

Vom începe cu pregătirea aluatului, care are nevoie de aproximativ 15-20 de minute de odihnă la temperatura camerei. Într-un bol amestecă Făina Superioară 000 de la Raftul bunicii cu jumătate de linguriță de sare, apoi adaugă treptat apă caldă, amestecând cu o mână. După ce aluatul se omogenizează, frământă timp de 2-3 minute pentru a obține o textură elastică și lucioasă. Lasă-l la odihnit.

Într-o tigaie, pune la foc mediu ceapa tocată mărunt și carnea tocată, împreună cu jumătate de linguriță de sare și jumătate de linguriță de piper. Amestecă totul bine și gătește timp de 5 minute, până când carnea începe să devină maronie și elimină apă și grăsime. După ce oprești focul, adaugă jumătate de linguriță de mentă uscată și amestecă.

Împarte aluatul în 10 părți egale și întinde fiecare parte într-o foaie mică, rotundă, cu ajutorul unui sucitor sau direct cu mâinile. Pune o lingură de umplutură pe fiecare foaie, asezând carnea pe jumătate. Acoperă cu cealaltă jumătate de aluat, astfel încât să obții plăcinte cu forma de semilună. Poți folosi o furculiță pentru a lipi marginile aluatului prin presare ușoară.

Încinge o tigaie cu ulei pentru prăjit și coace plăcintele timp de 4-5 minute, până devin aurii și crocante. Le poți servi calde sau reci, după preferință.

Poftă bună!

Mini plăcinte cu căpșuni

VEZI REȚETA
Image Mini plăcinte cu căpșuni

Bile delicioase din cozonacul rămas de la Paște

VEZI REȚETA
Image Bile delicioase din cozonacul rămas de la Paște

Tsoureki - cozonac grecesc de Paște

VEZI REȚETA
Image Tsoureki - cozonac grecesc de Paște