Tarta tatin este, în forma ei originală, preparată cu mere caramelizate în unt și zahăr. Ei bine, te provoc să încerci o rețetă de tartă tatin diferită de această dată – cu legume caramelizate. Poate fi servită cu succes pe post de gustare între mese, însă poate fi totodată și un aperitiv inspirat sau o masă de prânz consistentă.
Timp de preparare: 55 minute
Număr de porții: 6
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare
Pune-ți sorțul, suflecă-ți mânecile și, cu zambetul pe buze, dă startul pregătirii aluatului pentru tartă. Pune făina 000 Raftul Bunicii într-un bol, adaugă peste aceasta un praf de sare, iar deasupra rade untul scos de la frigider.
Folosește-ți degetele pentru a începe să frămânți ușor acest aluat, înglobând cu grijă untul cu făina, până ce capată o consistență fărâmicioasă. Separat, bate oul cu 2 linguri de apă și încorporează acest amestec în cel preparat anterior. Dacă este necesar, poți adăuga mai multă apă, să-l ajuți să capete aspectul dorit.
Modelează aluatul în forma unei bile, înfășoară-l în folie de plastic și lasă-l la frigider timp de 20 de minute, să se răcorească și să se așeze.
Cât timp aluatul stă la frigider, poți pregăti umplutura pentru tarta tatin. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie din fontă și sotează roșiile cherry și ceapa franțuzească, având grijă să le asezonezi cu cimbru, sare și piper, pentru a le conferi un gust desăvârșit. După 4-5 minute, poți adăuga oțetul balsamic, dar și mierea și vei mai găti 1-2 minute – sosul se va îngroșa când este gata, iar legumele vor căpăta un luciu de invidiat. Nu-i așa că aromele sunt amețitoare?
Ia tigaia de pe foc și adaugă boabele de porumb, precum și brânza rasă, amestecând cu atenție, astfel încât toate legumele și brânza să se înfrățească uniform.
Acum este momentul să scoți aluatul din frigider și să îl întinzi, cu ajutorul unui sucitor. Asigură-te că înainte de această operațiune acoperi masa de lucru cu un strat fin de făină. După ce întinzi în formă rotundă aluatul de tartă, îl poți așeza în tigaie, deasupra legumelor preparate anterior. Îndeasă aluatul pe marginea tigăii înspre interior, astfel încât umplutura să rămână îmbrățișată strâns de acesta. Cu ajutorul unei furculițe, înțeapă foaia de aluat din loc în loc, să-i lași loc să răsufle ușurată atunci când se va coace. Presară pe deasupra condimentele pe te-ai decis să le folosești pentru a desăvârși acest minunat preparat!
Introdu tarta tatin în cuptorul preîncălzit la 200℃ și las-o să se coacă în jur de 30 de minute – când este gata, aluatul va căpăta o nuanță aurie deosebită.
După ce scoți tarta din cuptor, mai las-o 5 minute să se odihnească și aromele să se întrepătrundă, apoi este timpul să o răstorni. Da, da, o vei întoarce invers! Cum? Vei proceda astfel: deasupra tigăii din fontă, pune o farfurie plată mai mare, care să acopere toată suprafața acesteia; cu grijă, ținând bine cu palma farfuria deasupra tigăii, întoarce tigaia invers pentru a răsturna tarta, astfel încât legumele să fie deasupra, iar aluatul să rămână dedesubt. Succes!
Nu-i așa că e o minunăție?
Nu ține tarta tatin cu legume numai pentru tine – împarte-o cu cei dragi și va avea un gust și mai bun.
Poftă bună!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.