Retete din Ardeal
Galerie de reţete
alege produsele pe care doreşti să le regăseşti în reţete
Gulaș în cuib de pâine
2,5 ore
Gulaș este un preparat extrem de iubit în partea de vest a țării noastre, originar în Ungaria. Ardelenii se mândresc cu cele mai bune rețete de gulaș și îl prepară în diferite variații: mai picant sau mai dulce, cu mai mult sau mai puțin sos, cu mămăligă sau în cuib de pâine.
Textura cremoasă, carnea fragedă gătită îndelung și savoarea condimentelor fac din gulaș preparatul ideal pentru sezonul rece și pentru mesele în familie. Servit în cuib de pâine, devine o m...
Citește mai mult
Găluște cu caise
60 min
Mai puțin populare decât găluștele cu prune din Ardeal, aceste găluște cu caise sunt cel puțin la fel de gustoase. Așadar, încântă-i pe cei dragi cu un desert gustos, făcut cu caise zemoase și tavălit prin zahăr și scorțișoară.
Timp de preparare: 60 minute
Număr de porții: 8
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g de ricotta;
1 ou;
45 g Mălai Raftul Bunicii;
3 linguri de pesmet;
1/3 cană Făină Raftul Bunicii;
1 lingură zahăr;
1/4 linguriță...
Citește mai mult
Plăcintă ardelenească
40 minute
În zona Ardealului, toate gospodinele știu să facă plăcintă cu varză, coaptă după metoda tradițională, direct pe plită, sau în tigaie de fontă. În varianta mai modernă, se poate coace și în tigăi antiaderente, pe ochiul de la aragaz.
Plăcinta ardelenească se poate servi atât ca fel principal, cât și pe post de gustare – indiferent de momentul zilei, vei observa că imediat ce pui platoul cu plăcinte pe masă, acesta se golește.
Încearcă rețeta noastră de pl...
Citește mai mult
Bulz ardelenesc făcut pe jar sau la cuptor
55 minute
Bulzul ardelenesc este ușor de gătit și extrem de gustos. Dacă organizezi o masă în familie, surprinde-i pe cei apropiați cu un bulz ardelenesc făcut pe jar, renunțând măcar o dată la clasicii mici.
Dacă vremea nu îți permite să faci bulzul după metoda tradițională, la foc, poți apela la o variantă de compromis – bulzul așezat într-o tavă și gătit la cuptor. Pentru un efect „Wow” garantat pe chipurile invitaților la masă, servește-le bulzul pe platouri de le...
Citește mai mult
Găluște cu prune
1 oră și 15 minute
De câte ori te-a întâmpinat bunica ta cu un desert pe bază de găluște de prune în copilărie? E timpul să-i răsfeți și tu pe cei dragi cu această delicatesă care ți-a colorat zilele petrecute în compania bunicii atunci când erai mai mică.
Rețeta găluște cu prune este ușor de reținut și simplă de pus în aplicare. Aluatul pentru găluște cu prune se prepară din făină și cartofi fierți în principal. Te încurajăm să folosești prune culese cu mâna din grădina ...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
3 ore și 35 minute
Călătoria noastră culinară prin frumoasa Românie continuă! Mirosul bunătăților de casă desăvârșite ne-a purtat peste munți și văi, iar de această dată, ne-a adus chiar în inima țării, în mult râvnita Transilvania. Aici, diversitatea culinară este la ea acasă, iar bucătăria românească a avut numai de câștigat de pe urma stabilirii populațiilor minoritare în această zonă, fiindcă acestea și-au pus amprenta asupra felului în care localnicii au ajuns să-și pre...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți maramureșene
Cu toții am auzit de bunătățile din Maramureș, o zonă aparte, plină de farmec, în care vechile datine se păstrează și astăzi cu sfințenie.
Călătoria noastră prin România în căutare de comori culinare tradiționale a făcut de această dată un popas în nordul țării, unde am găsit trei minunății care ne-au cucerit inimile și papilele: pită de mălai, clătite cu urdă și verdeață și chec dulce cu mălai și stafide.
Ne-am asigurat că nu plecăm fără prețio...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie - bunătăți ardelenești
Pentru a marca 100 de ani de Românie unită, am pornit cu drag să explorăm bucate tradiționale de pe meleagurile întregii țări, pe care le adunăm într-o colecție prețioasă, dedicată inspirației zi de zi în prepararea bunătăților pentru cei dragi. Prima oprire a fost în Muntenia, unde am redescoperit zabicul – aurul din supele desprinse din basme, o specialitate nemaipomenită cu ciuperci și faimoasele brânzoaice muntenești.
Astăzi ne continuăm călătoria prin frumoa...
Citește mai mult
Supă cu tăieței de casă și prăjitură Albă-ca-zăpada
3 ore și 30 de minute
SUPĂ CU TĂIEȚEI DE CASĂ ȘI PRĂJITURĂ ALBĂ CA ZĂPADA
Timp de preparare: 3 ore și 30 de minute
Ingrediente:
Prăjitură Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru foi
600 g făină 650 Raftul Bunicii
2 ouă întregi
10 g amoniu pentru prăjituri
1 vârf de cuțit sare
8-10 linguri de ulei
8-10 linguri de zahăr
10 linguri lapte
Ingrediente pentru cremă
8 linguri de zahăr
8 linguri făină 650 Raftul Bunicii
750 ml lapte rece
miezul unei păstăi de vanilie
coaja ras...
Citește mai mult
Poale-n brâu ca-n poveștile bunicii
1 oră
POALE-N BRÂU CA-N POVEȘTILE BUNICII
Timp de preparare: 1 oră
Ingredientele pentru aluat
550 g făină superioară 000 Raftul Bunicii
25 g drojdie proaspătă
2 ouă
250 ml lapte călduț
50 g unt
100 g zahăr
sare
coajă de portocală sau lămâie rasă
1 gălbenuș de ou
1 lingură lapte pentru uns
Ingredientele pentru umplutură
350 g brânză de vaci
150 g zahăr
3 ouă
3 linguri griș Raftul bunicii
50 g stafide
sare
1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță de...
Citește mai mult
Urs ciobănesc
45 minute
URS CIOBĂNESC
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
150 g Mălai Raftul bunicii Extra Gold
400 ml de apă
1 linguriță de sare
250 de grame de caș de oaie
ceapă verde
roșioare pentru servit
Mod de preparare:
Alege cu grijă ceaunul în care vei fierbe mămăliga și pune apa cu sarea la fiert. Când dă în clocot, începe ninsoarea cu mălaiul auriu Raftul bunicii! Adaugă-l puțin câte puțin, amestecând cu multă hărnicie cu un tel.
Apoi lasă mămăligu...
Citește mai mult
Papanași cu brânză necrescuți
25 minute
PAPANAȘI CU BRÂNZĂ NECRESCUȚI
Timp de preparare: 25 de minute
Ingrediente:
150 g de făină 000 Raftul Bunicii
50 g de griș Raftul Bunicii
450 g de brânză dulce de vaci
2 ouă
80 g de zahăr
20 g de zahăr cu vanilie
1 linguriță de sare
30 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Mod de preparare:
Primul pas este să alegi un bol încăpător în care să amesteci toate ingredientele de mai sus, mai puțin uleiul. Pe acesta din urmă îl vei încinge într-o tiga...
Citește mai mult
Negresă de post cu nuci și gem
60 minute
NEGRESĂ CU NUCI ȘI GEM
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g Făină Superioară pentru prăjituri Raftul bunicii
1 linguriță bicarbonat
1 vârf de cuțit de sare
100 g zahăr brun sau brut
1 plic zahăr vanilat
1 lingură plină de cacao
100 g nucă tocata
3 linguri gem de prune sau de caise
200 ml apă călduță
50 ml ulei
70 g ciocolată neagră de post
Pentru frosting:
100 g zahăr brun sau brut; 1 lingură cacao; 50 ml apă; 3-4 ling...
Citește mai mult