fbpx

Bulz ardelenesc făcut pe jar sau la cuptor

Icon print Print

Bulzul ardelenesc este ușor de gătit și extrem de gustos. Dacă organizezi o masă în familie, surprinde-i pe cei apropiați cu un bulz ardelenesc făcut pe jar, renunțând măcar o dată la clasicii mici.

Dacă vremea nu îți permite să faci bulzul după metoda tradițională, la foc, poți apela la o variantă de compromis – bulzul așezat într-o tavă și gătit la cuptor. Pentru un efect „Wow” garantat pe chipurile invitaților la masă, servește-le bulzul pe platouri de lemn.

Timp de pregătire: 55 minute

Număr de porții: 2

Ingrediente:

  • 400 g Mălai Extra Gold Raftul Bunicii
  • 1 litru de apă
  • un praf de sare
  • 200 g brânză de burduf
  • 200 g caș/cașcaval afumat
  • 150 g costiță afumată/kaizer
  • 100 g cârnat (de preferat de casă)
  • puțin unt

Mod de preparare

Pasul 1

Pune apa la fiert într-o oală încăpătoare, cu un praf de sare. Când apa clocotește, toarnă în ploaie Mălaiul Extra Gold de la Raftul bunicii și începe să amesteci cu o lingură de lemn, așa cum făcea pe vremuri bunica.

După câteva minute, lasă focul la mic și permite-i Mălaiului Extra Gold să fiarbă. Din când în când, mai amestecă în oală, pentru ca mămăliga să nu se lipească. În circa 20 de minute, mămăliga va fierbe și va dobândi un aspect mai cremos.

Între timp, trage la tigaie cârnatul tăiat felii, dar și costița afumată/kaizerul. Nu este necesar să pui unt sau ulei în tigaie. Oprește focul după ce se rumenesc.

Pasul 2

Acum, răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn sau un platou întins și împarte-o în 4 bucăți egale. Ia o lingură de lemn și turtește fiecare bucată de mămăligă. Adu mai aproape brânza de burduf și pune jumătate din cantitate pe 2 dintre cele 4 bucăți de mămăligă.

Deasupra brânzicii, pune și câte puțină carne rumenită, pe ambele bucăți de mămăligă. Apoi, ia cele 2 bucăți de mămăligă goale și acoperă-le pe cele care au brânză și carne. Folosește-ți mâinile pentru a le modela sub forma unor bile de mămăligă care adăpostesc în interior un amestec de brânză de burduf și carne.

Pasul 3

Dacă pregătești bulzul pe jar, învelește-l în folie de aluminiu și aruncă-l în jar. După ce se coace, scoate-l din folie, pune-l pe platou, topește câte o bucată de unt pe deasupra, iar apoi  rade și puțin caș afumat.

În schimb, dacă pregătești bulzul la cuptor, unge o tavă cu puțin unt, pune cele două bile de mămăligă în tavă și dă-le la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la o temperatura de 180 de grade, iar bulzul va fi gata în 20 de minute. Imediat ce scoți tava de la cuptor, rade deasupra și cașul afumat.

Repede, cheamă-i pe cei dragi la masă și delectați-vă cu un bulz ardelenesc memorabil.

Poftă bună!

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread