fbpx

Ciolan cu varză

Icon print Print

Astăzi te aducem mai aproape de zona Banatului, unde tradiția culinară cuprinde gustoasa rețetă a ciolanului cu varză.  O rețetă românească autentică, ce s-a păstrat până în zilele noastre și care este servită mai ales în zonele rurale. Este motivul pentru care mulți oameni asociază gustul acestui preparat cu momente nostalgice ale copilăriei, când bunica pregătea cu drag rețeta de ciolan cu varză pentru întreaga familie.

Acum a venit momentul să pregătești și tu pentru cei dragi acest fel de mâncare tradițională din Banat și să aduci zâmbetul pe fețele lor. Pentru a avea o experiență culinară desăvârșită, îți recomandăm să servești această rețetă împreună cu o mămăligă preparată cu Mălai Extra Gold Raftul bunicii. Aici găsești un exemplu de rețetă mămăligă absolut delicioasă, care ar merge de minune cu rețeta de ciolan cu varză.

Așadar, să trecem la treabă!

Timp de preparare: 2 ore

Număr de porții: 6

Ingrediente:

  • 1 ciolan de porc
  • 1 frunză de dafin
  • 2 kg varză albă
  • 1 ceapă albă
  • 50 ml ulei
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 lingură boia ardei dulce
  • 1 lingură sare
  • 1 linguriță piper negru măcinat

Mod de preparare

Pasul 1

Începe prin a spăla foarte bine ciolanul de porc. Ia apoi o oală mare, umple-o cu apă și lasă ciolanul la fiert pentru aproximativ două ore. Pentru a prinde un gust plăcut, pune în apa clocotită și o frunză de dafin. Dacă dorești, poți adăuga și alte mirodenii preferate.

Pasul 2

După ce ciolanul s-a fiert bine, scoate-l din apă și lasă-l la răcit. Curăță apoi carnea de pe oase și toac-o în bucățele. Acum este timpul să iei mirodeniile tale preferate și să condimentezi carnea. Ai grijă să le distribui uniform pe întreaga suprafață a bucăților de carne.

Pasul 3

După ce ai terminat de preparat carnea, este timpul să treci la pregătit varza. Așa că, ia un cuțit mare și începe să o toci cu mare grijă în fâșii subțiri. După ce ai terminat, pune toată varza într-o tavă mai adâncă. Pune deasupra ceapa tăiată cubulețe, pasta de roșii, uleiul și două polonice din zeama în care a fiert ciolanul. După aceea, poți condimenta cu sare, piper, boia de ardei dulce și alte mirodenii pe care le preferi.

Pasul 4

Dar să nu stăm degeaba! Suflecă-ți bine mânecile, pentru că urmează să amesteci cu mâinile compoziția din tavă. Ai grijă ca toate ingredientele să se încorporeze foarte bine împreună cu varza.  După ce ai terminat, adaugă în tavă și carnea tocată din ciolan. Amestecă totul foarte bine, apoi acoperă tava cu o folie de aluminiu. Pe urmă, este timpul să lași varza să se odihnească la cuptor pentru aproximativ o oră.

Pasul 5

După ce a trecut o oră, îndepărtează folia de pe tavă și verifică regulat dacă varza a stat suficient la cuptor. În timp ce verifici, ia o lingură și amestecă preparatul din tavă. Din acest moment, ar trebui să mai treacă aproximativ 25 de minute până când varza este complet gătită.

Pasul 6

După ce ai scos tava de la cuptor, lasă vaza la răcit. Bucură-te din plin de gustul rețetei de varză cu ciolan din Banat alături de o mămăligă caldă și cremoasă. Pentru aceasta, folosește mălaiul Extra Gold Raftul bunicii, apă și sare și în câteva minute ai obținut o masă hrănitoare și apetisantă.

Acum că ai terminat, cheamă-i pe toți ai casei la masă și bucurați-vă împreună de o rețetă tradițională românească din Banat, de care bunica ar fi tare mândră.

Poftă bună!

Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

VEZI REȚETA
Image Rulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură