fbpx

Găluște cu prune

Icon print Print

De câte ori te-a întâmpinat bunica ta cu un desert pe bază de găluște de prune în copilărie? E timpul să-i răsfeți și tu pe cei dragi cu această delicatesă care ți-a colorat zilele petrecute în compania bunicii atunci când erai mai mică.

Rețeta găluște cu prune este ușor de reținut și simplă de pus în aplicare. Aluatul pentru găluște cu prune se prepară din făină și cartofi fierți în principal. Te încurajăm să folosești prune culese cu mâna din grădina bunicii, pentru a da un farmec aparte preparării acestui desert inedit.

Sfaturi pentru cele mai bune găluște cu prune

  • Folosește prune românești, aromate, din propria curte.
  • Pesmetul se prăjește în unt, pentru a dobândi o culoare aurie.
  • Zahărul tos se adaugă abia la final, pentru a evita arderea acestuia.
  • Scorțișoara măcinată se adaugă tot la final, pentru a nu prinde un gust amar.
  • Prunele se pot înlocui cu smochine sau caise, în funcție de preferințe.
  • Aceste găluște cu prune cu cartofi se pot servi atât calde, cât și reci. Dacă le servești reci, poți opta și pentru smântână acrișoară.

Sfaturi aluat găluște cu prune

  • Aluatul se frământă din făină de calitate și cartofi fierți.
  • Este bine să fierbi cartofii în propria lor coajă, pentru că așa vor absorbi mai puțină apă.
  • Cu toate acestea, nu este greșit nici să fierbi cartofii direct curățați. Dacă aluatul devine prea lipicios, ai grijă să adaugi treptat mai multă făină.
  • Poți fierbe cartofii și la aburi.
  • Folosește cartofi albi și vechi, sunt mai potriviți pentru această rețetă găluște cu prune, prin comparație cu cartofii roșii.

Te întrebi cum se fac găluștele cu prune? Descoperă ingredientele și rețeta găluște cu prune pas cu pas, în cele ce urmează!

Timp de pregătire: 1 oră și 15 minute

Număr de porții: 10-20 găluște cu prune

Ingrediente:

  • 300 g Făină Superioară 000 Raftul bunicii
  • 800 g cartofi
  • 10-20 de prune, în funcție de dimensiunea lor
  • 2 ouă întregi
  • 1 linguriță de sare fină
  • Zahăr pudră vanilat
  • Scorțișoară măcinată

Pesmet rumen

  • 250 g pesmet
  • 100 g zahăr tos
  • 100 g unt

Mod de preparare:

Pasul 1

Într-o oală mare, plină cu apă, presară puțină sare și pune toți cartofii la fiert, în propria coajă, fiindcă astfel vor absorbi cât mai puțină apă. Testează-i cu furculița atunci când crezi că sunt gata, iar după aceea, scurge-i de apă și lasă-i la răcorit timp de 10 minute. Cartofii fierți se decojesc cât încă sunt calzi și apoi sunt zdrobiți cu o furculiță sau dați pe răzătoare.

Pasul 2

În bolul în care ai zdrobit cartofii, pune cele 2 ouă întregi, puțină sare și cam 200 de g de Făină Superioară 000 Raftul bunicii. Frământă compoziția cu mâna, iar dacă aluatul este lipicios, adaugă treptat mai multă făină. În general, aluatul de găluște cu prune este moale și ușor de modelat.

 

Pasul 3

Dacă aluatul ți se pare prea lipicios, lucrează cu mâinile bine înfăinate. Ia bucăți din compoziție, aplatizează-le în palmă sub formă de discuri și așază prunele în mijlocul lor. Ridică marginile aluatului peste prune și ocrotește bine fructele în interiorul aluatului. Continuă să modelezi găluștele cu prune și așază-le cuminți pe un ștergar înfăinat de bucătărie.

Pasul 4

Ia o oală mare, de 5-6 litri, toarnă 2 lingurițe de sare, umple-o cu apă și pune-o pe aragaz, la fiert. Apa sărată este necesară pentru a evita gustul fad al găluștelor. Când apa dă în clocot, răstoarnă primele găluște în ea. Inițial, micile biluțe se vor duce la fundul oalei, însă le poți aduce la suprafață cu ajutorul unei palete. În acest fel, nu se vor lipi nici de pereții oalei.

Important de reținut la acest pas este că găluștele cu prune nu trebuie să stea înghesuite în oală, fiindcă se pot deforma sau turti. Lasă-le să plutească libere, în apa fierbinte.

Fii atentă la ceas, deoarece găluștele cu prune se fierb timp de 10-15 minute din momentul în care apa începe să fiarbă. Lasă focul la mic și nu acoperi oala cu vreun capac. Nu te îndepărta prea mult de găluște, e bine să le ții supravegheate, pentru a nu se sparge.

Pasul 5

Pregătește pesmetul rumenit. Ai nevoie de o tigaie încăpătoare, antiaderentă, în care să topești untul, fără să-l arzi. Toarnă repede pesmetul în untul topit și amestecă bine cu o spatulă. Focul se ține la mediu spre mic. Astfel, pesmetul se prăjește încet și sigur, absoarbe tot untul și îți dă de veste că e gata atunci când își schimbă culoarea, rumenindu-se frumos. La final, adaugă și zahărul tos. Ia tigaia de pe foc și continuă să amesteci bine cu spatula. Pesmetul va continua să sfârâie în tigaie, iar zahărul se va carameliza pe alocuri.

Pasul 6

Au fiert găluștele? Perfect! E timpul să le pescuiești din oală, să le scurgi de apă și să le arunci direct în tigaia cu pesmet rumenit. Tăvălește-le bine de tot prin acesta, pentru a le îmbrăca uniform. Scoate găluștele cu prune pe un platou întins, pudrează-le cu zahăr tos și scorțișoară măcinată, și servește-le cât sunt calde, dar nu singură, ci cu toți cei dragi aproape!

Un desert nemaipomenit, care nu trebuie să lipsească din casa părintească. Vă dorim poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj