fbpx

Cozonac bucovinean

Icon print Print

Astăzi îți aducem mai aproape gusturile din Bucovina, sub forma unui desert mult apreciat și căutat la noi în țară, mai ales în perioada sărbătorilor. Este vorba despre cozonacul bucovinean, al căror secrete de preparare au fost păstrate cu sfințenie în această regiune a țării, și transmise de bunici fiicelor și nepoatelor lor.

Prin viu grai, cântărind ingredientele din ochi fără a da greș și dându-și seama că aluatul de cozonac este gata atunci când li se desprindea de pe mâini, acestea erau cele 3 reguli de aur după care se ghidau bunicile din Bucovina atunci când preparau bunătatea de cozonac uriaș. Bucuria lor era să împartă cu toată familia cozonacii rumeni și frumoși.

Pe urmele lor pornim și noi astăzi, cu o rețetă de cozonac din Bucovina pe care te sfătuim să o păstrezi la loc de cinste, între bunătățile de casă desăvârșite pe care le gătești pentru cei dragi.

Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute

Număr de bucăți: 3 cozonaci bucovineni

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 2 kg de Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
  • 1 litru de lapte gras
  • 500 g zahăr
  • 350 g unt cu 80% grăsime
  • 150 g stafide
  • 100 g drojdie proaspătă sau 30 g drojdie uscată
  • 20 g sare
  • Coaja rasă de la 4 lămâi

Pentru umplutură:

  • 800 g nuci măcinate
  • 500 g rahat
  • 400 g zahăr
  • 100 g cacao
  • 20 ml esență de rom
  • 14 albușuri de ou

Pentru uns:

  • 30 ml ulei de măsline
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 1 lingură de miere

Înainte de a începe, este important să ții cont de 2 reguli esențiale în pregătirea acestei bunătăți din Bucovina:

1.) ingredientele se lasă la temperatura camerei, cu excepția laptelui, dacă este nevoie, chiar și cu o seară înainte de a pregăti cozonacul.

2.) Pe tot parcursul gătirii cozonacului, menține o temperatură caldă în bucătărie și evită să deschizi ferestrele. Înainte să începi mixarea ingredientelor, pornește cuptorul electric la 190 de grade Celsius, pentru a încălzi aerul în încăpere. Dacă ai cuptor pe gaz, dă-i drumul la 210 grade Celsius.

Mod de preparare:

Pasul 1

Pune untul la topit într-o crăticioară, după care lasă-l deoparte. Într-un bol încăpător, cerne Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii de 2 ori.

Ia un alt bol și separă albușurile de gălbenușuri. Peste acestea din urmă, presare puțină sare. Într-o oală mai mică, pune laptele la încălzit. Vei ști că laptele este suficient încălzit dacă vei observa că poți ține degetul în el fără să te frigă.

Într-un alt bol mai mic, mixează drojdia cu 50 de g de zahăr, până când se lichefiază. Adaugă o treime din laptele cald peste drojdia lichefiată.

Pasul 2

Ia bolul cu făina cernută și fă o mică adâncitură în mijlocul ei. Adaugă acolo laptele mixat cu drojdia. Pudrează cu puțină făină pe deasupra, luată de pe margine, și acoperă vasul cu un prosop curat. Este important să lași maiaua să crească așa, pentru cel puțin 30 de minute.

Pasul 3

Îndreaptă-ți atenția asupra gălbenușurilor de ou. Într-un castron mare, bate-le spumă împreună cu zahărul. Peste compoziția obținută, adaugă coaja de lămâie rasă, vanilia și stafidele. La toate acestea, mai toarnă și circa 250 ml de lapte cald rămas. Amestecă toate ingredientele. Rezultatul ar trebui să fie o pastă omogenă.

Pasul 4

Peste maiaua realizată din făină și drojdie lichefiată, toarnă compoziția omogenă obținută la pasul 3. A sosit momentul preferat de toate gospodinele desăvârșite, și anume frământarea aluatului de cozonac!

Suflecă-ți mânecile și frământă aluatul de cozonac cel puțin 15 minute, având grijă să adaugi puțin câte puțin și untul topit la început. Acoperă aluatul de cozonac cu un prosop curat și lasă-l să se odihnească în voie, până când își dublează volumul.

Pasul 5

Ia 3 tăvi de cozonac și tapetează-le cu hârtie pergament. În lipsă de aceasta, poți folosi puțin ulei și făină.

Într-un bol larg, bate albușurile de ou spumă. Peste ele, adaugă zahărul și continuă să mixezi compoziția timp de 15 minute. După aceea, pune în compoziție nuca, esența de rom și cacao. Amestecă bine-bine toate ingredientele, și împarte compoziția obținută acum în 6.

Pasul 6

Verifică aluatul de cozonac lăsat la crescut. Și-a dublat volumul? Mai frământă-l încă 5 minute, și împarte-l și pe acesta în 6 bucăți.

Acum, ia fiecare bucată de aluat de cozonac și întinde-o cu mâna unsă cu ulei sau cu un sucitor, până când atinge o grosime de 2 cm. Peste foaia întinsă, pune o parte din nuca de la pasul 5 și câteva cubulețe de rahat. Rulează foaia de aluat și las-o deoparte. Procedează la fel și pentru celelalte 5 bucăți de luat de cozonac.

Apoi, ia câte 2 rulouri de aluat și împletește-le gingaș, trecându-le unele peste altele. Așază cozonacul în tăvile tapetate.

Pasul 7

Ai pus cozonacii în cele 3 tăvi? Mai lasă-i la crescut încă 10 minute, timp în care prepară compoziția pentru uns.  Ia un bol spațios și amestecă în el gălbenușurile de ou, mierea și uleiul de măsline. Folosește o pensulă pentru a unge cozonacii acum crescuți, pe care-i dai apoi la cuptor pentru circa 1 oră.

La final, vei scoate din cuptor 3 minunății de cozonaci bucovineni rumeni, pufoși, parfumați și extrem de apetisanți, numai buni pentru a fi serviți alături de nepoți, copii și restul familiei.

Vă dorim poftă bună!

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls