fbpx

Plăcintă dobrogeană

Icon print Print

Astăzi te aducem mai aproape de vremurile copilăriei, când bunica te întâmpina cu o bucată de plăcintă caldă și rumenă.

Cu brânză sărată, dulce sau simplă, plăcinta dobrogeană este un preparat de mare tradiție în familiile românești, nelipsit de pe mesele de sărbătoare.

În Dobrogea, există chiar o tradiție culinară, care continuă să fie transmisă din generație în generație, în care mireasa, a doua zi după nuntă, trebuie să pregătească o plăcintă dobrogeană pentru toți musafirii și să demonstreze că poate face cea mai subțire foaie de plăcintă. În acest fel, rețeta bunicii poate fi transmisă mai departe și poate bucura generațiile viitoare.

Noi te invităm să descoperi o rețetă autentică de plăcintă dobrogeană, ca la bunica acasă, de care să te bucuri alături de cei dragi ție.

Timp de preparare: aproximativ 90 de minute

Număr de porții: 20

Ingrediente

Pentru foaia de plăcintă vei avea nevoie de:

  • 1 kg de Făină Superioară 000 Raftul bunicii
  • 1 cub de drojdie proaspătă (7 g)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de oțet
  • 2 linguri de ulei
  • 1 cană cu apă călduță
  • 2-3 lingurițe de sare

Pentru compoziție vei avea nevoie de:

  • 3 ouă
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • 1 plic de zahăr praf
  • 1 cană de zahăr
  • 1 kg de brânză sărată
  • Coaja rasă de la o lămâie

Înainte de coacere vei avea de nevoie de următoarele ingrediente pe care le vei pune deasupra plăcintei:

  • 2 ouă
  • 1 cană de iaurt

Mod de preparare

Pasul 1

Prima dată vei începe cu prepararea foii de plăcintă. Pentru aceasta ai nevoie de un bol micuț, în care trebuie să amesteci drojdia cu o linguriță de zahăr, până când obții o pastă lichidă.

Separat, într-un bol mai mare, adaugă un kg de Făină Superioară 000 Raftul bunicii, pasta pe care ai preparat-o anterior, două linguri de ulei, două linguri de oțet și două-trei lingurițe de sare.

Acum este timpul să îți sufleci bine mânecile, și cu zâmbetul pe buze, să te apuci de frământat. Dacă ți se pare că aluatul devine foarte lipicios, adaugă treptat mai multă făină, până când observi că ți se desprinde de pe mâini. După de ai terminat de frământat, împarte coca în două bucăți mari și lasă-le la odihnit în timp ce te ocupi de compoziție.

Pasul 2

Pentru a prepara compoziția, pregătește un bol mare în care vei începe să razi brânza sărată. Peste aceasta adaugă cele trei ouă, pliculețele de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie și cana cu zahăr. Apoi, începe să amesteci toate ingredientele foarte bine.

Pasul 3

Ia cele două două bucăți de aluat pe care le-ai lăsat la dospit și împarte-le pe jumătate, astfel încât, să obții patru mingiuțe de cocă.

Presară puțină făină pe blatul de lucru și cu ajutorul unui sucitor, întinde prima foaie de plăcintă. Stropește-o cu puțin ulei, apoi adaugă câteva linguri din compoziția cu brânză doar în partea de jos a foii. Întinde foarte bine compoziția, apoi, apucă partea de foaie liberă și acoperă cu ea cealaltă parte care conține crema de brânză.

Astfel, vei obține un pachețel delicios gata de pus în tavă. Procedează în același fel și cu celelalte trei foi de plăcintă.

Pasul 4

Pregătește o tavă încăpătoare și așază cele patru foi de plăcintă umplute cu brânză, după ce ai uns-o în prealabil cu ulei. Înainte de a pune totul la cuptor, ia un bol micuț și amestecă foarte bine două ouă și o cană de iaurt. După ce ai obținut un mix omogen, întinde totul peste plăcintă și asigură-te că întinzi uniform compoziția.

Pasul 5

Acum, plăcinta este gata să stea la cuptor aproximativ 40-50 de minute, la foc mic. La final, vei obține o plăcintă aromată și gustoasă, de care cei dragi cu greu se vor putea sătura.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj