Tochitura dobrogeană este un preparat tradițional românesc pe bază de carne de porc ce se servește alături de o mămăligă cremoasă, un ou prăjit și brânză de vaci proaspătă.
Rețetele de tochituri variază de la o zonă la alta, dar cert este că gospodinele din toate colțurile țării își dau silința să aducă zâmbetul celor din familie cu acest preparat gustos ce are o tradiție îndelungată, care s-a transmis din generație în generație, până în zilele noastre.
Un sfat prețios pentru prepararea unei tochituri dobrogene inedită:
Pentru a avea o carne de porc fragedă și gustoasă pentru tochitură, aceasta trebuie înnobilată cu o zi înainte. Așa că, ia un bol și pregătește un mix din condimentele tale preferate, cimbru, usturoi pisat, un pahar de vin alb, un pahar de ulei și 2 lingurițe de muștar. Amestecă totul foarte bine, până când obții o compoziție omogenă, apoi așază carnea în acest sos și las-o la frigider aproximativ 24 de ore.
Și acum, să trecem la urmat rețeta bunicii de tochitură dobrogeană!
Timp de pregătire: 50 de minute
Număr de porții: 6
Ingrediente
Pentru servire:
Mod de preparare
Acum că ai toate ingredientele pregătite, este timpul să te apuci de treabă. Suflecă-ți bine mânecuțele, ia-ți șorțul de bucătărie vesel și urmează pașii din rețetă.
Pasul 1
Prima dată, ia carnea de porc, pe care o tai în cubulețe medii. Pregătește o tigaie încăpătoare și pune uleiul sau untura la încins. Când a devenit suficient de fierbinte, adaugă bucățelele de carne și lasă-le pe foc până când încep să albească. Adaugă acum cele două căni de apă, piperul boabe și foile de dafin.
Pasul 2
Lasă totul la fiert la foc mic pentru aproximativ 30 de minute, până când carnea devine moale, iar sosul scade. După ce sosul a scăzut suficient, iar carnea este numai bună, poți adăuga vinul, pasta de roșii și usturoiul tocat mărunțel. Amestecă totul foarte bine, apoi potrivește gustul preparatului cu sare, boia, cimbru și piper. Mai lasă totul pe foc aproximativ 10 minute, apoi poți pune tochitura deoparte.
Pasul 3
Acum este timpul să te pregătești mămăliguța cremoasă alături de care vei servi tochitura dobrogeană. Pentru aceasta ai nevoie de:
Mod de preparare mămăligă cremoasă
Pasul 1
După ce ai făcut rost de toate ingredientele, pune apa la fiert până când începe să fiarbă, toarnă apoi mălaiul în ploaie și amestecă continuu pentru a nu forma cocoloașe.
Pasul 2
Păstrează mămăliga la foc mic până când devine cremoasă și se desprinde de marginile vasului. Răstoarn-o apoi pe o farfurie mare și ai terminat.
Pasul 3
După ce mămăliguța este gata, pregătește câte un ou ochi pentru fiecare porție de tochitură și rade deasupra acestuia brânza de vaci.
Așază toate elementele pe farfurie și apoi îi poți chema pe cei dragi pentru a servi o masă tradițională delicioasă, așa cum se servește și în zona Dobrogei.
Poftă bună!
Mini clafoutis cu fructe de pădure
VEZI REȚETARețetă pentru negresă sănătoasă, din banane
VEZI REȚETARulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.