Retete din Moldova
Galerie de reţete
alege produsele pe care doreşti să le regăseşti în reţete
Papanași moldovenești
30 de minute
Astăzi te aducem mai aproape de tradițiile dulci din zona Moldovei și te invităm să descoperi o rețetă gustoasă, care aduce zâmbetul pe fața celor dragi ție. Papanașii moldovenești sunt diferiți de cei clasici, în ceea ce privește forma și prepararea lor.
În timp ce papanașii clasici sunt rotunzi și grandioși, cei moldovenești sunt ușor turtiți. La aceștia din urmă se folosește foarte puțin ulei la prăjire, în timp ce papanașii clasici sunt preparați în baie d...
Citește mai mult
Mucenici moldovenești
1 oră și 20 minute
Prepararea mucenicilor moldovenești este una dintre cele mai frumoase tradiții românești păstrate până în zilele noastre.
Multă lume îndrăgește gustul delicios al mucenicilor, dar puțini cunosc adevărata semnificație a acestora. Povestea lor a început pe vremea împăratului Licinius, unde 40 de soldați creștini au fost omorâți deoarece au refuzat să se închine idolilor. În cinstea credinței lor, astăzi încă se obișnuiește ca femeile să prepare, în data de 9 mar...
Citește mai mult
Plăcintă de sezon cu brânză și urzici
Îți dorești să pregătești ceva bun inedit, dar totuși să nu riști nimic? Plăcinta de sezon cu brânză și urzici este preparatul ideal pentru o gustare surprinzătoare. Profită de calitățile urzicilor – au multe vitamine, minerale – sunt ideale pentru o cură de sănătate, după o iarnă plină de alimente mai grele.
Timp de pregătire: 2 ore
Număr de porții: 8
Ingrediente
Pentru aluat
500 g făină 000 Raftul bunicii
30 g drojdie
300 ml apă
4 lingur...
Citește mai mult
21 decembrie: Chișca și mamaliga lui Ștefan a Petrei – ”Amintiri din copilărie”
În partea a treia a ”Amintirilor din copilărie”, de Ion Creangă, Nică este deja la seminar, pregătindu-se să devină preot. Într-o iarnă, de Crăciun, abia așteaptă să ajungă acasă, unde îl așteaptă o mulțime de preparate din porc, printre care și tradiționala chișcă, adică un caltaboș moldovenesc, alături, bineînțeles, de nelipsita mămăliguță.
Pentru că tocmai e timpul ei, iată și rețeta de chișcă:
500 de grame de carne de porc se completează cu 30...
Citește mai mult
5 decembrie: Ialoviță cu ceapă și pâine albă de casă – ”Povestea lui Harap Alb”
În Povestea lui Harap Alb, una dintre basmele românești cele mai frumoase și mai bogate în semnificații, ospățul de la curtea împăratului Roș este cum se cuvine: 12 harabale cu pâine, 12 ialovițe fripte și 12 buți pline cu vin.
O masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare, ideală pentru drumeții din poveste și pentru oricine dorește să își recapete puterile. 😊Iată rețeta de ialoviță friptă:
Ia o bucată mare de mușchi de vită, spal-o bine, săre...
Citește mai mult
4 decembrie: Prescură cu vin fiert – ”Povestea porcului”
O altă poveste a lui Ion Creangă devenită clasică, ”Povestea porcului”, este despre vrăji, ascultare și experiența drumului plin de încercări, la finalul căruia găsești cu siguranță rezolvarea problemei ce te-apasă.
În această poveste, fata de împărat pornește în căutarea lui Făt Frumos preschimbat în porc, pentru a rupe vraja. Pe drumul său, mâncarea care o însoțește, la bine și la greu, este prescura și păhăruțul de vin, oferite de Sfânta Miercuri, Sf...
Citește mai mult
3 decembrie: Pui umplut cu mere, ciuperci, ficăței și pâine de casă – ”Soacra cu trei nurori”
În ”Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă, cheia rezolvării conflictului dintre mama celor trei feciori și soțiile lor stă, desigur, în prepararea unei mese bogate, plină de bucate calde. 😊
Iată cum se face puiul umplut, una dintre rețetele după care nora cea mică le-a gătit celorlalte două, în dorința de a se răzvrăti față de mama soacră care nu era prea generoasă în privința meselor.
Ai nevoie de un pui mare, pe care să îl golești de măruntaie și gră...
Citește mai mult
2 decembrie: Alivenca bunicii lui Ion Creangă - "Capra cu trei iezi"
În celebrele sale amintiri îndrăgite de toți copiii, Ion Creangă descrie mâncărurile în așa fel minunat, că-ți lasă gura apă. În ”Capra cu trei iezi”, lupul ”dă iama” în bunătățile pregătite cu hărnicie de capră, printre care se află și delicioasele alivenci.
Tu ai pregătit vreodată alivencă? Iată rețeta bunicii lui Ion Creangă:
Așează pe un șervet curat lună toate ingredientele de care ai nevoie: mălai, brânză de vaci, lapte, 2-3 ouă, unt, s...
Citește mai mult
1 decembrie: Sarmale moldovenești cu mămăliguță răsturnată și tăiată cu ața – ”Capra cu trei iezi”
În Capra cu trei iezi, de Ion Creangă, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești românești, bucatele ocupă un loc de cinste, în cadrul praznicului după cei doi iezi furați de lup. Capra îl pedepsește pe lup tocmai cu o masă bogată, care să îi stârnească lăcomia.
”Și așa zicând, pune poalele-n brâu, își suflecă mânecile, ațâță focul și s-apucă de făcut bucate.”
Primul fel de mâncare gătit de capră sunt sarmalele moldovenești. Iată și re...
Citește mai mult
Poale-n brâu ca-n poveștile bunicii
1 oră
POALE-N BRÂU CA-N POVEȘTILE BUNICII
Timp de preparare: 1 oră
Ingredientele pentru aluat
550 g făină superioară 000 Raftul Bunicii
25 g drojdie proaspătă
2 ouă
250 ml lapte călduț
50 g unt
100 g zahăr
sare
coajă de portocală sau lămâie rasă
1 gălbenuș de ou
1 lingură lapte pentru uns
Ingredientele pentru umplutură
350 g brânză de vaci
150 g zahăr
3 ouă
3 linguri griș Raftul bunicii
50 g stafide
sare
1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță de...
Citește mai mult
Covrigei de Buzău
2 ore
COVRIGEI DE BUZĂU
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
500 g făină 650 Raftul bunicii
300 ml apă
1 plic de drojdie
1 linguriță de zahăr
2 lingurițe de sare
3 lingurițe bicarbonat de sodiu
5 lingurițe susan, mac sau sare pentru decor
Mod de preparare:
Știi care e secretul pentru a prepara covrigei gustoși de Buzău? Aluatul. Într-un castron măricel, amestecă 100 de grame de făină Raftul bunicii cu 100 ml de apă, adaugă drojdia şi zahărul și lasă-le p...
Citește mai mult
Prăjitură cu răvașe, cu brânză dulce și stafide
90 minute
PRĂJITURĂ CU RĂVAȘE, CU BRÂNZĂ DULCE ȘI STAFIDE
Timp de preparare: 90 de minute
Ingrediente:
Pentru aluat:
250 g făină Raftul bunicii 000
150 g unt
1 ou
1 pachet praf de copt
Pentru umplutură:
500 g brânză proaspătă
50 g unt
4-5 linguri zahăr
1 pachet zahăr vanilat
100 g stafide
2-3 linguri rom
1 lingură zeamă de lămâie
1 lingură coajă de lămâie
4 ouă
1 gălbenuș
Mod de preparare:
Începe prin a amesteca făina cu 100 ml de apă rece,...
Citește mai mult
Învârtită cu mere și mac
120 minute
ÎNVÂRTITĂ CU MERE ȘI MAC
Timp de preparare: 120 de minute
Ingrediente:
Pentru o tavă mare, rotundă:
500 g de făină Raftul Bunicii pentru Cozonac
7 g de drojdie uscată
200 ml lapte călduț
120 g de zahăr
100 g de unt
2 ouă și un gălbenuș
coaja rasă de la o lămâie
1 kg de mere
2 linguri de scorțișoară
4-5 linguri de mac
Mod de preparare:
Învârtita e sora mai mare a cozonacului, așa că în prima parte a rețetei trebuie să te pregătești suflete...
Citește mai mult
Alivancă
60 minute
ALIVANCĂ
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
400 de grame Raftul bunicii Mălai Extra Gold
1 kg de smântână cu 30% grăsime
2 ouă
200 gr de zahăr
10 gr praf de copt
10 gr zahăr cu vanilie
1 linguriță de sare
120 ml ulei
Mod de preparare:
Într-un bol generos pune smântâna, cele două ouă, uleiul, zahărul și zahărul cu vanilie. Amestecă-le bine cu un tel norocos și apoi pune mâna pe vedeta preparatului nostru, mălaiul.
Toarnă-l puțin câte ...
Citește mai mult
Mucenici moldovenești
120 minute
MUCENICI MOLDOVENEȘTI
Timp de preparare: 120 de minute
Ingrediente:
500g Raftul bunicii Făină pentru cozonac
7g de drojdie uscată
50g de zahăr
¼ linguriță de sare
120g de unt topit
3 ouă
200 ml lapte
100g de miez de nucă măcinat
150g de miere de salcâm
250 ml apă
Mod de preparare:
Pentru început aveți nevoie de multă voie bună!
Apoi, pregătiți un bol încăpător în care amestecaţi făina cu sarea, zahărul și drojdia. Spargeți deasupra 2 ouă, t...
Citește mai mult