Prepararea mucenicilor moldovenești este una dintre cele mai frumoase tradiții românești păstrate până în zilele noastre.
Multă lume îndrăgește gustul delicios al mucenicilor, dar puțini cunosc adevărata semnificație a acestora. Povestea lor a început pe vremea împăratului Licinius, unde 40 de soldați creștini au fost omorâți deoarece au refuzat să se închine idolilor. În cinstea credinței lor, astăzi încă se obișnuiește ca femeile să prepare, în data de 9 martie, 40 de figurine din aluat, ce poartă denumirea de mucenici sau sfințișori.
Delicioși, pufoși și parfumați, mucenicii sunt preparați dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului.
Și pentru că știm că cei mai gustoși mucenici se găsesc la bunica acasă, te invităm să descoperi o rețetă tradițională de mucenici moldovenești cu ajutorul căreia să îi răsfeți pe cei dragi ție.
Sfaturi pentru a obține cei mai buni mucenici moldovenești:
Timp de pregătire: 1 oră și 20 de minute
Număr de porții: 15 bucăți
Ingrediente:
Pentru aluat:
Pentru sirop:
Pentru decor:
Mod de preparare:
Pasul 1
Prima dată vei pregăti maiaua pentru mucenici. Pentru aceasta, hidratează mai întâi drojdia, ajutându-te de puțin lapte. Amestecă foarte bine, iar apoi adaugă și o lingură de zahăr, și amestecă încontinuu. Pentru ca drojdia să se dizolve cât mai repede, poți adăuga și puțină făină. După ce ai obținut o compoziție omogenă, las-o la odihnit aproximativ 15 minute.
Pasul 2
Să trecem la prepararea aluatului. Pentru acesta, vei avea nevoie de Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii, ouăle, maiaua, zahărul, esența de vanilie, zahărul vanilat, și coaja de lămâie. Toate aceste ingrediente trebuie îmbinate foarte bine, pentru a obține aluatul dorit.
Așadar, suflecă-ți mânecile până la coate și după amestecarea ingredientelor, începe să frămânți cu blândețe aluatul. În timp ce frămânți, adaugă treptat laptele și uleiul. După ce ai terminat, pune aluatul într-un castron și lasă-l la odihnit aproximativ jumătate de oră.
Pasul 3
Pentru a trece la pasul următor, ai nevoie de o oală mare în care vei pune apa și zahărul. Așteaptă până când aceasta dă puțin în clocot, apoi pune esența de vanilie și oprește focul. Peste sirop, adaugă și coaja rasă de portocală și lasă-l să își tragă toate aromele cât timp se răcește.
Pasul 4
Este timpul să treci la împletit! Împarte aluatul în mingiuțe mai mici și joacă-te cu formele tale preferate de mucenici. Fie că alegi să îi faci în forma cifrei 8 sau doar îi împletești în formă de melc, ei vor fi la fel de delicioși, pufoși si fragezi, așa că lasă-ți imaginația să te ghideze.
Pasul 5
După ce ai dat formă mucenicilor, așază-i într-o tavă și lasă-i 15 minute să se mai odihnească puțin. Acum, pentru a prinde o frumoasă culoare aurie, ia o pensulă și unge fiecare mucenic cu un ou bătut cu puțin lapte.
Pasul 6
Pune mucenicii la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, până când se rumenesc frumos, iar parfumul lor devine irezistibil. După ce te-ai asigurat că au stat suficient la cuptor, scoate mucenicii și lasă-i puțin la răcit. Atunci când devin călduți, poți turna peste aceștia și siropul realizat anterior.
Cu mic cu mare, adună-i pe cei dragi la masă și savurați unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale românești din zona Moldovei. Nu-i așa că mucenicii sunt și mai delicioși atunci când sunt serviți în familie?
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.