fbpx

Papanași moldovenești

Icon print Print

Astăzi te aducem mai aproape de tradițiile dulci din zona Moldovei și te invităm să descoperi o rețetă gustoasă, care aduce zâmbetul pe fața celor dragi ție. Papanașii moldovenești sunt diferiți de cei clasici, în ceea ce privește forma și prepararea lor.

În timp ce papanașii clasici sunt rotunzi și grandioși, cei moldovenești sunt ușor turtiți. La aceștia din urmă se folosește foarte puțin ulei la prăjire, în timp ce papanașii clasici sunt preparați în baie de ulei. În afară de aceste diferențe, cele două rețete se aseamănă, iar gustul este la fel de savuros.

Te-ai convins deja să încerci și tu această rețetă ușor diferită de papanași? Pregătește-ți șorțul preferat, urmărește pașii din rețeta papanași moldovenești pe care ți i-am povestit mai jos și mai repede decât crezi vei avea un desert moldovenesc delicios, cu ajutorul căruia să-i răsfeți pe cei dragi.

Timp de pregătire: 30 de minute

Număr de porții: 12 bucăți

Ingrediente:

  • 4 linguri Griș din Grâu Raftul Bunicii
  • puțină Făina Superioară 000 Raftul Bunicii (pentru frământat)
  • 500 g brânză de vaci
  • 50 ml ulei
  • 1 ou
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 esență de vanilie
  • sare

Pentru servire:

  • smântână
  • dulceață (după preferință)

Mod de preparare:

Pasul 1

Pregătește un bol și amestecă foarte bine brânza de vaci, Grișul din Grâu Raftul Bunicii, oul, zahărul, esența de vanilie și sarea, până când obții o compoziție omogenă, moale și puțin lipicioasă. Dacă ți se pare că nu este destul de legat aluatul, mai adaugă puțin Griș din Grâu Raftul bunicii sau puțină Făină Superioară 000 Raftul bunicii.

Pasul 2

Suflecă-ți bine mânecile, presară-ți puțină făină în palme și poți începe să alinți aluatul. Frământă-l până când aluatul este destul de legat încât să poată fi modelat. Ia apoi cu grijă câte o lingură de aluat și începe să modelezi aluatul în mâini, în formă de mingiuță. La acest pas, îi poți chema și pe cei mici în ajutor. Nu vor găsi o bucurie mai mare decât să se joace cu aluatul în timp ce petrec timp cu tine.

După ce ați modelat voioși mingiuțele de aluat, ia un bol separat, pune în el puțină Făină Superioară 000 Raftul bunicii, apoi tăvălește fiecare mingiuță de aluat în bol. Procedează la fel cu restul aluatului, până când îl epuizezi.

Pasul 3

Acum, ia fiecare mingiuță de aluat și turtește-o cu multă blândețe între palmele tale, dar având grijă să nu le faci prea subțiri. După ce ai aplatizat toate mingiuțele vesele de aluat, pune o tigaie la încins cu foarte puțin ulei, apoi începe să prăjești papanașii.

Pasul 4

În procesul de prăjire, ai grijă să menții focul mediu, și ține papanașii în tigaie până când  se rumenesc de fericire pe ambele părți.

Pasul 5

Pentru a-i servi, așază papanașii pe farfurie și pune deasupra lor un strat de smântână, apoi unul din dulceața ta preferată.

Papanașii moldovenești sunt acum gata! Iată cum ai reușit, în doar 5 pași simpli, să prepari papanași moldovenești fragezi, aromați și gustoși.

Ți-ai chemat deja întreaga familie la masa? Grăbește-te, până nu se răcește desertul.

Poftă bună!

Mămăligă cu sos bolognese

VEZI REȚETA
Image Mămăligă cu sos bolognese

Cârnăciori în aluat

VEZI REȚETA
Image Cârnăciori în aluat

Clafoutis cu mere și caramel

VEZI REȚETA
Image Clafoutis cu mere și caramel