Retete din Muntenia
Galerie de reţete
alege produsele pe care doreşti să le regăseşti în reţete
Scovergi muntenești
2 ore și 30 minute
În zona Munteniei, scovergile se fac de regulă simple, fără umplutură, și se servesc cu un strat generos de zahăr tos deasupra.
Mai ales în zilele de duminică sau de sărbătoare, scovergile erau nelipsite de pe mesele gospodinelor din zona de câmpie.
Pont: le poți pregăti o surpriză celor mici, adăugând topping de ciocolată sau miere și câteva fructe presărate pe deasupra.
Timp de pregătire: 2 ore și jumătate
Număr de porții: 8
Ingrediente:
500 g F...
Citește mai mult
Papanași fierți cu brânză de vaci și pesmet
40 minute
Papanașii fierți își au originea în Muntenia. Aceștia se bucură de mai puțină popularitate decât varianta prăjită, specifică zonei Moldovei, însă sunt cel puțin la fel de gustoși.
Dacă vrei să îi bucuri pe cei dragi cu un desert gustos, foarte diferit de prăjiturile clasice, ar trebui sa încerci rețeta de papanași fierți, cu brânză de vaci și pesmet cât cuprinde.
Timp de pregătire: 40 minute
Porții: 20 de papanași
Ingrediente:
150 g de Griș din G...
Citește mai mult
Mămăliga în straturi
40 minute
Mămăliga în straturi, cunoscută în popor sub denumirile de “taci și înghite” sau “tort de mămăligă”, îți va alina dorul de copilărie și te va ajuta să aduci zâmbetul pe buze celor dragi, la masa de prânz sau la cină.
Nu ai nevoie de mult timp și nici de ingrediente pompoase pentru a găti acest preparat. Așadar, pune-ți șorțul de bucătărie și apucă-te de gătit.
Timp pregătire: 40 minute
Porții: 6
Ingrediente:
300 g Mălai Extra Gold Raftul B...
Citește mai mult
Ciorbă de fasole în pâine
2 ore
Ciorba de fasole în pâine este un preparat nelipsit din restaurantele tradiționale românești. O rețetă delicioasă și servită într-un mod ingenios, potrivită pentru o masă de sărbătoare sau de ocazie, unde vrei să impresionezi.
Secretul ciorbei de fasole în pâine constă în afumătura folosită. Fie că este ciolan sau costiță, aceasta dă un gust nemaipomenit preparatului. De asemenea, pâinea trebuie folosită imediat după coacere, sau cel puțin preîncălzită înaint...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia
3 ore
Tot călătorind prin țară, în căutare de rețete cu specific tradițional de colecție, am poposit o vreme prin Muntenia, o zonă care ne-a cucerit prin diversitatea culinară dată de influențele orientale, franțuzești sau italienești.
Acestea au contribuit la crearea unui mozaic culinar reușit, din care ne-am înfruptat și noi. Aici în Muntenia, ciorbele sunt acrite cu borș și înnobilate cu leuștean, care le oferă un gust aparte. În ciorbele de legume se pune orez și un a...
Citește mai mult
Mucenici muntenești
1 oră și 20 minute
9 martie este o zi de tradiție pentru români, unde creștinii din toată țara serbează cei 40 de Sfinți din Sevastia. În diversele colțuri ale țării, se practică obiceiul preparării rețetelor de mucenici. Tradițiile sunt diferite în funcție de zonă, iar rețetele impresionează prin gustul lor cuceritor.
În timp ce în Moldova se obișnuiește servirea mucenicilor la cuptor, preparați dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului, în Muntenia, tradiția mucenicilor se p...
Citește mai mult
Prinde gustul călătoriei în jurul României
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie
Bunătăți muntenești
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, cu dragoste de țară, cu admirație față de tradiții și cu încredere în calitatea produselor Raftul bunicii, obținute din grâu și porumb românesc, pornim într-o călătorie a gustului și a rețetelor autentice din regiunile istorice ale țării noastre.
Găsim inspirație în amintirile preparatelor care umpleau bucătăria bunicii de arome care mai de care m...
Citește mai mult
Brânzoaice muntenești
60 minute
Brânzoaice muntenești
Imediat după prânz sau oricând ai poftă de ceva bun, autentic românesc, pregătește brânzoaicele muntenești care-ți aduc aminte de copilărie și de povețele bunicii, de mirosul îmbietor din bucătărie care punea de fiecare dată joaca pe pauză.
Ingrediente pentru aluat:
250 g de făină 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
50 g de unt
50 g de zahăr brun
100 g zahăr pudră
125 ml lapte
10 g drojdie
2 ouă
Esență de rom
...
Citește mai mult
Specialitate muntenească cu ciuperci – harta culinară a Munteniei
45 minute
Specialitate muntenească cu ciuperci – harta culinară a Munteniei
Pentru prânzul de tradiție care să-l aibă pe acel vino-ncoace și care să se lase cu laude, pregătește o specialitate muntenească cu ciuperci, care îmbină tot ce are această regiune mai gustos și mai hrănitor. Până și aranjarea farfuriei, strat după strat, parcă spune o poveste despre simplitate și diversitate.
La acest preparat, decizia gustului și a armoniei din farfurie este în mâinile ta...
Citește mai mult
Supă cu tăieței de casă și prăjitură Albă-ca-zăpada
3 ore și 30 de minute
SUPĂ CU TĂIEȚEI DE CASĂ ȘI PRĂJITURĂ ALBĂ CA ZĂPADA
Timp de preparare: 3 ore și 30 de minute
Ingrediente:
Prăjitură Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru foi
600 g făină 650 Raftul Bunicii
2 ouă întregi
10 g amoniu pentru prăjituri
1 vârf de cuțit sare
8-10 linguri de ulei
8-10 linguri de zahăr
10 linguri lapte
Ingrediente pentru cremă
8 linguri de zahăr
8 linguri făină 650 Raftul Bunicii
750 ml lapte rece
miezul unei păstăi de vanilie
coaja ras...
Citește mai mult
Minciunele cu miere și scorțisoară
25 minute
MINCIUNELE CU MIERE ȘI SCORȚIȘOARĂ
Timp de preparare: 25 de minute
Ingrediente:
300 g de făină 000 Raftul Bunicii
2 ouă
100 g de unt
100 ml lapte bătut
50 g de zahăr
10 g de praf de copt
1 linguriță de sare
coaja de la o lămâie
150 ml ulei de floarea soarelui
3 linguri de miere de salcâm
1 lingură de zahăr pudră
1 lingură de scorțișoară
Mod de preparare:
Frământă cu dragoste un aluat din făină, praf de copt, zahăr, sare, ouă, lapte ...
Citește mai mult
Negresă de post cu nuci și gem
60 minute
NEGRESĂ CU NUCI ȘI GEM
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g Făină Superioară pentru prăjituri Raftul bunicii
1 linguriță bicarbonat
1 vârf de cuțit de sare
100 g zahăr brun sau brut
1 plic zahăr vanilat
1 lingură plină de cacao
100 g nucă tocata
3 linguri gem de prune sau de caise
200 ml apă călduță
50 ml ulei
70 g ciocolată neagră de post
Pentru frosting:
100 g zahăr brun sau brut; 1 lingură cacao; 50 ml apă; 3-4 ling...
Citește mai mult