Ciorbă de fasole în pâine

Icon print Print

Ciorba de fasole în pâine este un preparat nelipsit din restaurantele tradiționale românești. O rețetă delicioasă și servită într-un mod ingenios, potrivită pentru o masă de sărbătoare sau de ocazie, unde vrei să impresionezi.

Secretul ciorbei de fasole în pâine constă în afumătura folosită. Fie că este ciolan sau costiță, aceasta dă un gust nemaipomenit preparatului. De asemenea, pâinea trebuie folosită imediat după coacere, sau cel puțin preîncălzită înainte de servire.

Te invităm să descoperi și tu această rețetă ciorbă de fasole în pâine tradițională românească  și să îi servești pe cei dragi ție cu un preparat inedit.

Timp de pregătire: 2 ore

Număr de porții: 8

Ingrediente

Pentru pâine:

  • 1,5 kg Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • 3 cubulețe drojdie
  • apă
  • sare

Pentru ciorbă:

  • 500 g fasole
  • ciolan afumat sau costiță
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 ardei
  • țelină
  • tarhon
  • cimbru
  • sare, piper, boia
  • suc de roșii

Mod de preparare

Pasul 1

Pregătește fasolea cu o seară înainte. Aceasta trebuie spălată și curățată foarte bine, apoi lăsată într-un bol cu apă la înmuiat. Ai grijă ca apa din vas să acopere integral fasolea.

Pasul 2 – Pregătirea pâinii

Ia un bol micuț și amestecă bine drojdia, sarea și puțină apă călduță. Toată această compoziție adaugă peste Făina Standard 650 Raftul Bunicii. Suflecă-ți bine mânecile și începe să alinți cu grijă aluatul de pâine. Treptat, adaugă apă și continuă să frămânți până când obții un aluat care se dezlipește de pe mâni. După ce ai terminat, lasă-l la odihnit pentru aproximativ o oră.

După ce aluatul a crescut vesel și frumos, împarte-l în patru părți egale și așază-l în tot atâtea tăvi rotunde tapetate în prealabil cu ulei și făină. După ce ai așezat aluatul în forme, mai lasă-l puțin să crească, apoi lasă-l la cuptor pentru o oră.

După ce pâinicile sunt gata, le poți unge cu un ou pentru a prinde un aspect auriu și minunat, iar apoi lasă-le la cuptor pentru încă 5 minute.

Pasul 3 – Pregătirea ciorbei

După ce ai terminat pâinica, este timpul să te apuci de pregătit ciorba. Ia mai întâi o oală mare și pune la fiert fasolea pe care ai lăsat-o cu o seară înainte la înmuiat. Ea trebuie să fiarbă aproximativ 10 minute. Într-o oală separată, pune la fiert și carnea din ciolanul afumat sau costița și fierbe-o tot în jur de 10 minute.

Acum trebuie să iei o altă oală mai mare și călește ceapa, morcovii, ardeiul și condimentele ( boia, sare, piper) în ea. După ce toate legumele au prins o culoare frumoasă, poți adăuga apa, țelina, apoi fasolea și carnea fierte. Lasă totul pe foc și când apa începe să danseze, adaugă sucul de roșii, cimbrul și tarhonul. Mai fierbe apoi ciorba pentru aproximativ 10 minute și poți opri focul.

Pasul 4 – Servirea

Ia fiecare pâinică și taie vârful acesteia pentru a forma un capac. Scoate miezul, astfel încât pâinica să rămână goală. Pune pâinea pe o farfurie, umple-o cu ciorbița de fasole realizată anterior, apoi acoperă totul cu capacul din coajă.

Uite cum numai în câțiva pași simpli ai realizat o supă de fasole în pâine, servită ingenios și care îi va impresiona pe cei de la masă. Nu-i așa că este și foarte gustoasă?

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie