Mămăliga în straturi

Icon print Print

Mămăliga în straturi, cunoscută în popor sub denumirile de “taci și înghite” sau “tort de mămăligă”, îți va alina dorul de copilărie și te va ajuta să aduci zâmbetul pe buze celor dragi, la masa de prânz sau la cină.

Nu ai nevoie de mult timp și nici de ingrediente pompoase pentru a găti acest preparat. Așadar, pune-ți șorțul de bucătărie și apucă-te de gătit.

Timp pregătire: 40 minute

Porții: 6

Ingrediente:

  • 300 g Mălai Extra Gold Raftul Bunicii
  • 700 g iaurt (minimum 3,5% grăsime)
  • 300 g apă
  • 300 g cârnați/ afumătură de porc
  • 200 g urdă
  • 200 g telemea de vacă/ oaie
  • 200 g smântână
  • 4 ouă
  • 2 linguri ulei
  • sare după gust

Mod de preparare

Pune apa pentru mămăligă la fiert, adaugă-i sare și cele 700 g de iaurt. Amestecă până devine omogen și începe să clocotească. Presară treptat mălaiul și cu o lingură de lemn amestecă vioi pentru a nu se forma cocoloașe.

După ce compoziția se îngroașă și se dezlipește cu ușurință de pe vas, oprește focul.

Imediat ce ai luat mămăliga de pe foc, încorporează smântâna în ea printr-o amestecare continuă.

Încinge o tigaie antiaderentă pe foc, pune uleiul în ea și călește cârnații sau afumătura de porc, în funcție de ce tip de carne dorești să ai în mămăligă.

Într-un vas de yena sau într-o tavă, întinde cu o lingură de lemn primul strat de mămăligă, peste care pune o jumătate din cantitatea de telemea răzuită, dar și jumătate din cantitatea de urdă.

Deasupra, așază câteva bucățele de cârnat/ afumătură, iar apoi învelește acest strat cu unul de mămăligă. Întinde iar un strat de telemea, unul de urdă și unul de afumătură, pe care îl vei acoperi cu încă un strat de mămăligă fierbinte. Păstrează cârnați/ afumătură și pentru ornare.

Folosește o lingură pentru a face 4 cuiburi la suprafața ultimului strat de mămăligă, și sparge acolo câte un ou. La final, aruncă la întâmplare cârnații rămași.

Bagă tava cu mămăligă în straturi în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, las-o jumătate de oră și după acest timp scoate-o din cuptor.

Dă-i voie mămăligii în straturi să se odihnească preț de 10 minute, apoi bucură-te de ea din plin.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie