fbpx

Mucenici muntenești

Icon print Print

9 martie este o zi de tradiție pentru români, unde creștinii din toată țara serbează cei 40 de Sfinți din Sevastia. În diversele colțuri ale țării, se practică obiceiul preparării rețetelor de mucenici. Tradițiile sunt diferite în funcție de zonă, iar rețetele impresionează prin gustul lor cuceritor.

În timp ce în Moldova se obișnuiește servirea mucenicilor la cuptor, preparați dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului, în Muntenia, tradiția mucenicilor se prezintă sub o altă formă. În această zonă, se obișnuiește ca mucenicii să se prepare fierți sau în zeamă.

Ambele rețete sunt delicioase, dar astăzi este timpul să descoperi rețeta tradițională a mucenicilor fierți și să le aduci zâmbetul pe buze celor dragi cu acest preparat aromat și gustos.

Timp de preparare: 1 oră și 20 minute

Număr de porții: 10

Ingrediente:

Pentru mucenici (300 de bucăți):

  • 500 g Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
  • 250 ml apă calduță
  • 70 ml ulei
  • 1/2 linguriță sare

Pentru zeamă:

  • 200 g zahăr
  • 3 l apă
  • 200 g nucă măcinată
  • coaja rasă de la o portocală
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2 batone scorțișoară
  • 1 esență rom
  • 1 păstaie vanilie
  • puțină sare

Mod de preparare:

Pasul 1

Înainte de a te apuca de preparat, asigură-te că ai un zâmbet larg pe față și că ai lângă tine șorțul de bucătărie preferat. Acum că ești echipată corespunzător, ești pregătită să gătești cu spor o rețetă tradițională absolut delicioasă.

Prima dată, te vei ocupa de pregătit mucenicii. Pentru aceasta, ai nevoie de Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii pe care trebuie să o cerni pe blatul pe bucătărie, astfel încât să ia forma unei movilițe. În mijlocul acesteia, fă o gaură în care urmează să adaugi sarea, uleiul și apa călduță. Acum că ai toate ingredientele necesare, suflecă-ți mânecile și începe să frămânți aluatul preț de 10 minute, până când devine fin și nu se lipește de mâini. Apoi, lasă-l aproximativ 10 minute să se odihnească.

Pasul 2

După ce aluatul s-a odihnit și a căpătat un aspect pufos, împarte-l în două bucăți și, cu ajutorul unui făcăleț, întinde fiecare foaie până când devine subțire. Acum este timpul să apelezi la bunica pentru a-ți împrumuta forma ei specială de decupat mucenici. În cazul în care nu ai la îndemnă o astfel de formă, nu te îngrijora. Poți tăia foile în șnurulețe subțiri pe care apoi să le modelezi în forma cifrei 8. După ce ai terminat de făcut toți mucenicii, lasă-i la uscat peste noapte.

Pasul 3

Pregătește o oală mare și pune apa la fiert împreună cu păstaia de vanilie, bastoanele de scorțișoară și puțină sare, după gust. După ce apa parfumată a început să fiarbă, este timpul să adaugi și mucenicii. Lasă-i la fiert aproximativ 10 minute, până când încep să plutească, iar apoi oprește-le focul.

Pasul 4

Peste mucenicii fierbinți adaugă zahărul, coaja de lămâie, coaja de portocală, esența de rom și, la final, câteva linguri de nucă măcinată. Amestecă totul foarte bine, dar ai grijă să nu fărâmi mucenicii.

După ce ai terminat de amestecat, pune capacul oalei și lasă mucenicii aproximativ o oră să își tragă toate aromele pentru ca tu să poți servi un preparat parfumat și delicios.

Pasul 5

După ce s-au infuzat foarte bine, poți servi mucenicii. Pentru un gust deosebit, presară deasupra lor puțină nucă și scorțișoară.

Nu-i așa că mucenicii tăi au un miros irezistibil și un gust nemaipomenit? Acum, cheamă și restul familiei tale și bucurați-vă împreună de acest preparat delicios. Poftă bună!

Brioșe cu pizza 🍕

VEZI REȚETA
Image Brioșe cu pizza 🍕

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls