fbpx

Scovergi muntenești

Icon print Print

În zona Munteniei, scovergile se fac de regulă simple, fără umplutură, și se servesc cu un strat generos de zahăr tos deasupra.

Mai ales în zilele de duminică sau de sărbătoare, scovergile erau nelipsite de pe mesele gospodinelor din zona de câmpie.

Pont: le poți pregăti o surpriză celor mici, adăugând topping de ciocolată sau miere și câteva fructe presărate pe deasupra.

Timp de pregătire:  2 ore și jumătate

Număr de porții: 8

Ingrediente:

  • 500 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii
  • 300 ml lapte
  • 5 g drojdie uscată
  • 25 g unt la temperatura camerei
  • 20 g zahăr
  • un praf de sare
  • zahăr din belșug pentru decor

Mod de preparare:

Încălzește laptele într-o crăticioară, la foc mic. Ai grijă să stai cu ochii pe el, iar înainte să înceapă să fiarbă, toarnă-l într-un bol încăpător.  Adaugă sarea și, încetul cu încetul, presară o jumătate din cantitatea de Făină Superioară 000 Raftul Bunicii. Frământă în voie direct cu mâinile până când devine o compoziție omogenă.

Într-un bol mic, freacă bine drojdia cu zahărul, apoi adaugă compoziția obținută peste aluatul format. Frământă cu încredere, până ce aluatul devine elastic și puțin lucios; formează o bilă și acoperă vasul cu folie de plastic. Dă-i voie aluatului să se odihnească într-un loc călduț, preț de o jumătate de oră.

După ce aluatul a crescut, încorporează făina rămasă, dar și untul moale. Vei obține o cocă foarte elastică. Dacă aceasta este lipicioasă, mai poți completa cu cel mult 2 linguri de făină, cât să o domolești.

Învelește bila de aluat în folie de plastic și las-o să mai crească cel puțin o oră.

Când timpul s-a scurs și aluatul s-a împlinit, cu ajutorul unui sucitor, întinde tacticos aluatul pe masa de lucru acoperită cu făină din belșug și împarte-l în 8 bucăți egale. Formează bile din aluat, acoperă-le cu un șervet curat și mai lasă-le încă o jumătate de ceas la dospit.

Modelează cu podul palmei bilele de aluat, astfel încât să capete forma unor turte. Nu-ți face griji dacă sunt neregulate, acesta este farmecul preparatului! Prăjește scovergile în tigaia plină cu ulei încins, apoi scoate-le pe o farfurie și tăvălește-le prin zahăr tos.

Bucură-te de amintiri din copilărie alături de cei dragi și înfulecați scovergile cât sunt calde și aburinde!

Poftă bună!

Carrot cake

VEZI REȚETA
Image Carrot cake

Chifteluțe de dovlecel

VEZI REȚETA
Image Chifteluțe de dovlecel

Negresă glazurată cu vişine

VEZI REȚETA
Image Negresă glazurată cu vişine