Retete traditionale
Galerie de reţete
alege produsele pe care doreşti să le regăseşti în reţete
Pâine cu maia de casă
6 ore
Nimic nu miroase mai bine decât o pâine de casă proaspăt scoasă din cuptor. Indiferent de anotimp, aceasta va fi la fel de apreciată. Poate fi servită ca atare, dar și alături de mâncăruri tradiționale precum salata de vinete, ciorba acră, ostropelul de pasăre ori gulașul.
Ceea ce este deosebit la această rețetă de pâine de casă este faptul că este preparată cu maia – o drojdie naturală, fermentată chiar de tine.
Timp de preparare: 6 ore
Număr de porții: 1 ...
Citește mai mult
Varză călită cu afumătură
4 ore
Numai când te gândești la mirosul de varză călită, gustul dulce-acrișor pare să îți inunde papilele gustative. Dacă și pe tine te-a făcut să zâmbești gândul la o farfurie de varză călită cu afumătură și o porție zdravănă de mămăligă caldă, atunci știi ce vei pregăti pentru următoarea masă.
Indiferent de anotimp, varza călită este un preparat pe placul tuturor. Până și mofturoșii familiei vor mai cere o porție atunci când o gătești.
Pentru un prep...
Citește mai mult
Tochitură de porc cu mămăligă
60 minute
Tochitura de porc este un preparat traditional extrem de iubit, iar vestea bună este că e și ușor de gătit. Așadar, dacă îți e dor de o mâncare ca la mama acasă, pregătește tochitura și pune de-o mămăligă – vei aduce zâmbetul pe buzele tuturor celor de la masă.
Timp de pregătire: 60 minute
Porții: 4
Ingrediente:
600 g carne de porc
300 g cârnați afumați
4 linguri de pastă de roșii
3 linguri de ulei
5 căței de usturoi
1 ceapă
sare, pi...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea
4 ore
Călătoria noastră culinară prin țară ne-a îndreptat pașii spre țărmul Mării Negre, în însorita Dobrogea, unde comorile din bucătăria acestei regiuni ne-au ținut pe loc câteva ore bune. Mirosul de pește proaspăt gătit, parfumul mirodeniilor, gustul inconfundabil al preparatelor dobrogene, toate ne-au îmbiat să luăm un loc la masă, să ne ospătăm, totul în timp ce absorbeam cu nesaț secretele bucătăriei dobrogene.
Această regiune a țării știe cum să fructifice...
Citește mai mult
Sarmale în foi de varză cu mămăliguță
2 ore și 30 minute
Sarmalele ocupă un loc de cinste printre mâncărurile tradiționale românești, a căror rețetă am învățat-o de la bunica și am transmis-o din generație în generație, până în zilele noastre. Desigur, de-a lungul timpului, rețeta sarmale a fost adaptată și îmbunătățită în funcție de gusturile fiecărui bucătar desăvârșit, iar astăzi, sarmalele se gătesc diferit în fiecare zonă a țării. Rețeta de sarmale tradiționale românești respectă în principiu aceleaș...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
3 ore și 35 minute
Călătoria noastră culinară prin frumoasa Românie continuă! Mirosul bunătăților de casă desăvârșite ne-a purtat peste munți și văi, iar de această dată, ne-a adus chiar în inima țării, în mult râvnita Transilvania. Aici, diversitatea culinară este la ea acasă, iar bucătăria românească a avut numai de câștigat de pe urma stabilirii populațiilor minoritare în această zonă, fiindcă acestea și-au pus amprenta asupra felului în care localnicii au ajuns să-și pre...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți din Crișana
3 ore
Călătoria noastră culinară prin frumoasa Românie continuă, de această dată cu un popas în Crișana, o regiune bogată în istorie și tradiții unice, cu peisaje deosebite, care-ți umplu inima de mândrie. Iar fiindcă drumul a fost lung și presărat cu multe comori culinare, ne-am gândit să ne înfruptăm și din bunătățile locale de aici.
Bucatele tradiționale din Crișana care ne-au cucerit pe loc sunt mămăliga toponita, plăcinta întinsă și cornulețele cu magiun. Cl...
Citește mai mult
Malai Extra Gold
Mălai Extra Gold
Mălaiul este un ingredient de bază în bucătărie, ce poate fi folosit atât în feluri de mâncare principale, cât și în deserturi. Atunci când optezi pentru un mălai de calitate, ai garanția că preparatele tale vor ieși întocmai ca în rețeta pe care încerci să o recreezi.
Chiar dacă există mai multe preparate din mălai pe care le poți face, mămăliga este primul care îți vine în minte. Mămăliga este un preparat tradițional românesc obținut pri...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – bunătăți maramureșene
Cu toții am auzit de bunătățile din Maramureș, o zonă aparte, plină de farmec, în care vechile datine se păstrează și astăzi cu sfințenie.
Călătoria noastră prin România în căutare de comori culinare tradiționale a făcut de această dată un popas în nordul țării, unde am găsit trei minunății care ne-au cucerit inimile și papilele: pită de mălai, clătite cu urdă și verdeață și chec dulce cu mălai și stafide.
Ne-am asigurat că nu plecăm fără prețio...
Citește mai mult
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie - bunătăți bănățene
În călătoria noastră culinară prin România, presărată cu o mulțime de bucate tradiționale, facem astăzi un popas în Banat, locul unde rețetele s-au păstrat cu sfințenie din moși strămoși, pe hârtie sau prin dulcele grai al bunicilor și străbunicilor.
Gospodinele din Banat gătesc cu drag și cu mândrie în zilele de sărbătoare sau în zilele obișnuite de sâmbătă, bunătăți delicioase pentru toți ai casei și pentru vecinii care le vor călca pragul.
Noi ne-am...
Citește mai mult
24 decembrie: Gogoși cu ciocolată - ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”
Una dintre ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea are, la fel ca și celelalte, aromă de zicală, dar și de zaharicale. 😊
”Nastratin Hogea odată pe fiul său l-a-ntrebat
Niscaiva zaharicale vreodată d-a mâncat.
Copilul său îi răspunse că n-a mâncat nicidecum.
Hogea îl întreabă iarăși: - Dar ce mănânci tu acum ?
- Pâine uscată cu apă. Hogea zise: - Așadar,
Socotești tu c-ar fi-n lume vrun alt mai dulce zahar
Ca astă pâine uscată ce o uzi și o î...
Citește mai mult
23 decembrie: Scoarță – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”
În ciclul ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”, una dintre întâmplările povestite de Anton Pann mustește de înțelepciune populară:
Într-o zi, Nastratin l-a întrebat pe fiul său dacă a mâncat vreodată zaharicale. Răspunsul copilului a fost că nu a mâncat nicidecum așa ceva. Apoi, Hogea l-a întrebat:
- Dar ce mănânci tu acum?
- Pâine uscată cu apă.
- Așadar, socotești tu c-ar fi-n lume vreun al mai dulce zahăr ca astă pâine uscată ce o uzi și o îmbu...
Citește mai mult
22 decembrie: Turte cu miere de stup - ”Răvășelul spânului”
Basmul ”Răvășelul spânului”, de Petre Ispirescu, ne înfățișează un șir de năzdrăvenii povestite de spân și un flăcău care ajunge să lucreze la moara acestuia.
La un moment dat, în timp ce se întreceau în povești, ”spânul făcu un foc mare în mijlocul camerei, și puse apă să dea în crop, după aceea se apucă de turtă: turnă apă, apă multă; și tot puse până se isprăvi toată făina și făcu o turtă cât toate zilele de mare”.
Abia când a term...
Citește mai mult
21 decembrie: Chișca și mamaliga lui Ștefan a Petrei – ”Amintiri din copilărie”
În partea a treia a ”Amintirilor din copilărie”, de Ion Creangă, Nică este deja la seminar, pregătindu-se să devină preot. Într-o iarnă, de Crăciun, abia așteaptă să ajungă acasă, unde îl așteaptă o mulțime de preparate din porc, printre care și tradiționala chișcă, adică un caltaboș moldovenesc, alături, bineînțeles, de nelipsita mămăliguță.
Pentru că tocmai e timpul ei, iată și rețeta de chișcă:
500 de grame de carne de porc se completează cu 30...
Citește mai mult
20 decembrie: Crap cu măsline și mămăliguță – ”Ursul păcălit de vulpe”
Una dintre cele mai îndrăgite povești românești pentru copii, ”Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă, ne face cu siguranță poftă de pește.
Șireată, vulpea se preface moartă și este astfel azvârlită în carul plin cu pește al unui țăran. Numai bine, aceasta își face provizii cât cuprinde, aruncând pe drum suficienți pești pentru câteva zile.
Desigur, ursul nu a stat pe gânduri și a cerut și el pește, însă vulpea nu l-a poftit la masă, ba l-a mai și ...
Citește mai mult
19 decembrie: Pui pârliți la frigare cu mămăliguță, smântână și brânză – ”Soacra cu trei nurori”
În povestea ”Soacra cu trei nurori”, mama celor trei băieți plecați rămâne acasă cu soțiile lor, încercând să țină gospodăria după regulile ei:
”- De mâncare? O ceapă, un usturoi ș-o bucată de mămăligă rece din poliță sunt destul pentru o nevastă tânără ca tine…Lapte, brânză, unt și ouă de-am pute dibui să ducem la târg să facem ceva parale; căci casa s-a mai îngreuiat cu un mâncău și eu nu vreau să-mi pierd comândul.”
Dintre toate cele t...
Citește mai mult
18 decembrie: Plachie de costiță afumată și pâine de casă - ”Capra cu trei iezi”
În ”Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă, asistăm la un adevărat praznic din care nu știm ce să alegem, pentru că am gusta din toate. După ce lupul i-a mâncat doi iezi, capra pune la cale un plan pentru a-i veni de hac:
”Şi aşa zicând, pune poalele-n brâu, îşi suflecă mânicele, aţâţă focul şi s-apucă de făcut bucate. Face ea sarmale, face plachie, face alivenci, face pască cu smântână şi cu ouă şi fel de fel de bucate. Apoi umple groapa cu jăratic şi cu...
Citește mai mult
17 decembrie: Friptură de pasăre pane – ”Cei trei frați împărați”
În basmul ”Cei trei frați împărați”, un biet om sărac se pomenește dintr-o dată bogat, datorită unei găini fermecate, astfel ajungând să își vadă toți trei fiii împărați. Dar până la acel punct are de trecut multe greutăți.
Una din ele este atunci când găina fermecată este tăiată de soția lui, la insistențele dascălului copiilor. Doar că măruntaiele găinii ajung să fie mâncate de copii, iar aceștia primesc darurile predestinate, scrise sub aripa găini...
Citește mai mult
16 decembrie: Plăcintă de miel – ”Înșir-te mărgăritari”
”Înșir-te mărgăritari”, de Anton Pann, este despre lupta dintre bine și rău și, desigur, despre dreptatea care câștigă întodeauna.
”De m-ar lua pe mine de soție feciorul ăla de boier, eu i-aș face doi feți logofeți cu totul și cu totul de aur”, a spus cea mai mică din cele trei surori din poveste, atunci când pe lângă ele a trecut un fiu de boier mare. Zis și făcut. Acesta a luat-o de soție, iar ea a născut doi copii de aur. Doar că slujnica sa, uneltind, i-a...
Citește mai mult
15 decembrie: Sos de unt pentru bucate – ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”
În grozava colecție de năzdrăvenii ale lui Nastratin Hogea, Anton Pann înșiruie povestiri cu iz de zicală, mereu actuale, la care ai vrea să revii mereu, ca la cartea de bucate preferată.
Într-una din năzdrăvenii, se spune că ”Nastratin Hogea-ntr-o seară la fereastră cum ședea, își lungea nasul aiurea, p-alții fără a-I vedea. Trecând unul din prietini:
- Ce miroși? L-a întrebat.
- Vecinul meu - el răspunse – gătește scumpe mâncăruri. Și de-al lor miros ...
Citește mai mult
14 decembrie: Pastramă de vacă și mămăliguță – ”Cei trei frați împărați”
În basmul ”Cei trei frați împărați”, de Petre Ispirescu, păcatul care își găsește întotdeauna pedeapsa este lăcomia. Un biet om sărac a ajuns, după multe încercări, să își vadă toți cei trei fii împărați, iar totul a pornit de la un ou de găină, găsit în pădure și vândut în târg.
”– Iată nevastă, ce minune făcui eu cu oul ăla poznaş; vezi tu?
– Văz. Dar ce e în sacul ăla marele?
– Ei! dară ce nu e, aia întreabă-mă; mălai, fasol...
Citește mai mult
13 decembrie: Frigănele de creier – ”Sarea-n bucate”
Povestea ”Sarea-n bucate”, de Petre Ispirescu, este despre dragostea părintească, sinceritate, mândria oarbă și înțelegerea recâștigată. Și toate au legătură cu bucatele.
Fata cea mică își iubește tatăl ca sarea în bucate, acesta interpretează greșit această metaforă, dar într-un final își dă seama că a greșit, în timpul unei mese speciale, cu preparate gătite fără sare.
Iată rețeta de frigănele de creier, care cu siguranță s-ar fi numărat printre...
Citește mai mult
12 decembrie: Cozonac – ”Sarea-n bucate”
În povestea cu tâlc ”Sarea-n bucate”, la nunta fetei mici a împăratului ”se întinse o masă d-alea împărăteştile, cu fel de fel de mâncări, de băuturi, de plăcinte şi de alte bunătăţi, de să-ţi lingi şi degetele când le vei mânca. Mireasa poruncise bucătarilor ce bucate să gătească” și ne imaginăm că au fost tare, tare gustoase. Pe masa nuntașilor ar fi fost cu siguranță și câțiva cozonaci mari, pufoși și parfumați. Iată și rețeta, pentru un rezul...
Citește mai mult
11 decembrie: Aluat pentru bucate – ”Sarea-n bucate”
Continuând periplul printre cele mai frumoase basme românești, am ajuns și la ”Sarea-n bucate”, de Petre Ispirescu, o poveste cu o rezonanță aparte, care atrage orice gurmand. De unde vine această expresie? Să ne amintim...
”A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea lui el și-o aruncase asupra fetelor”. Într-o zi, împăratul le întreabă pe fete cât de mult îl iubesc. Aflăm astfel că fata cea mare îl iubește ca m...
Citește mai mult
10 decembrie: Purcel de lapte și pâine de casă – "Amintiri din copilărie"
”Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul”.
Bucatele alese stau la loc de cinste în opera lui Ion Creangă, iar în ”Amintiri din copilărie”, descrierea lor e pur și simplu prea îmbietoare ca să poți să-i reziști.
Azi ne-am amintit de purcelul de lapte fript, atât de fraged, că se topește în gură. Alături de o pâinică de casă proaspătă și poate și un borcănel cu castraveți murați...
Citește mai mult
9 decembrie: Covrigi pudrați cu zahăr – ”Amintiri din copilărie”
“Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal dintre cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie-bună, şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsu, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul, şi pe băț îşi de...
Citește mai mult
8 decembrie: Pâinea biblică - ”Cinci pâini”
Prin povestea ”Cinci pâini”, Ion Creangă a arătat cât de simplu și fumos se pot înțelege oamenii între ei, acolo unde există generozitate.
Unul dintre cei trei oameni care au împărțit 5 pâini a fost poftit la masă de ceilalți doi, după ce au văzut că e flămând: ”Poftim, om bun, de-I ospăta împreună cu noi, ziseră cei doi drumeți călătorului străin: căci, mila Domnului! Unde mănâncă doi mai poate mânca și al treilea”.
Iată rețeta pentru pâinea bi...
Citește mai mult
7 decembrie: Posmagi de făină – "Povestea unui om leneș"
”Era odată într-un sat un om grozav de leneș; de leneș ce era, nici îmbucătura din gură nu și-o mesteca”. În ”Povestea unui om leneș”, Ion Creangă vorbește, cu exagerările de rigoare, despre cel mai ”dulce” păcat al omului: lenea, ”împărăteasă mare”.
În drum spre spânzurătoare – căci altă ieșire pentru acel sătean nu mai era - omului leneș i s-a oferit o ultimă șansă, din partea unei femei miloase: să vină să își ducă restul zilelor în h...
Citește mai mult
6 decembrie: Poale-n brâu – ”Fata babei și fata moșneagului”
Povestea ”Fata babei și fata moșneagului” este o frumoasă pildă despre hărnicie, modestie și răsplată. Când a plecat de acasă din cauza suferințelor la care o supuneau mama și sora vitrege, ori de câte ori a avut ocazia pe drum, a făcut un bine.
Și, după faptă, și răsplată: părul pe care l-a curățat de omizi i-a dăruit poame dulci ca mierea, iar cuptorul părăsit pe care l-a lipit i-a oferit plăcinte calde, crescute și rumenite. Citind acest pasaj și aducându-...
Citește mai mult
5 decembrie: Ialoviță cu ceapă și pâine albă de casă – ”Povestea lui Harap Alb”
În Povestea lui Harap Alb, una dintre basmele românești cele mai frumoase și mai bogate în semnificații, ospățul de la curtea împăratului Roș este cum se cuvine: 12 harabale cu pâine, 12 ialovițe fripte și 12 buți pline cu vin.
O masă simplă și autentică, gustoasă și hrănitoare, ideală pentru drumeții din poveste și pentru oricine dorește să își recapete puterile. 😊Iată rețeta de ialoviță friptă:
Ia o bucată mare de mușchi de vită, spal-o bine, săre...
Citește mai mult
3 decembrie: Pui umplut cu mere, ciuperci, ficăței și pâine de casă – ”Soacra cu trei nurori”
În ”Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă, cheia rezolvării conflictului dintre mama celor trei feciori și soțiile lor stă, desigur, în prepararea unei mese bogate, plină de bucate calde. 😊
Iată cum se face puiul umplut, una dintre rețetele după care nora cea mică le-a gătit celorlalte două, în dorința de a se răzvrăti față de mama soacră care nu era prea generoasă în privința meselor.
Ai nevoie de un pui mare, pe care să îl golești de măruntaie și gră...
Citește mai mult
2 decembrie: Alivenca bunicii lui Ion Creangă - "Capra cu trei iezi"
În celebrele sale amintiri îndrăgite de toți copiii, Ion Creangă descrie mâncărurile în așa fel minunat, că-ți lasă gura apă. În ”Capra cu trei iezi”, lupul ”dă iama” în bunătățile pregătite cu hărnicie de capră, printre care se află și delicioasele alivenci.
Tu ai pregătit vreodată alivencă? Iată rețeta bunicii lui Ion Creangă:
Așează pe un șervet curat lună toate ingredientele de care ai nevoie: mălai, brânză de vaci, lapte, 2-3 ouă, unt, s...
Citește mai mult
1 decembrie: Sarmale moldovenești cu mămăliguță răsturnată și tăiată cu ața – ”Capra cu trei iezi”
În Capra cu trei iezi, de Ion Creangă, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești românești, bucatele ocupă un loc de cinste, în cadrul praznicului după cei doi iezi furați de lup. Capra îl pedepsește pe lup tocmai cu o masă bogată, care să îi stârnească lăcomia.
”Și așa zicând, pune poalele-n brâu, își suflecă mânecile, ațâță focul și s-apucă de făcut bucate.”
Primul fel de mâncare gătit de capră sunt sarmalele moldovenești. Iată și re...
Citește mai mult
Prinde gustul călătoriei în jurul României
Gustul călătoriei prin frumoasa Românie
Bunătăți muntenești
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, cu dragoste de țară, cu admirație față de tradiții și cu încredere în calitatea produselor Raftul bunicii, obținute din grâu și porumb românesc, pornim într-o călătorie a gustului și a rețetelor autentice din regiunile istorice ale țării noastre.
Găsim inspirație în amintirile preparatelor care umpleau bucătăria bunicii de arome care mai de care m...
Citește mai mult
Brânzoaice muntenești
60 minute
Brânzoaice muntenești
Imediat după prânz sau oricând ai poftă de ceva bun, autentic românesc, pregătește brânzoaicele muntenești care-ți aduc aminte de copilărie și de povețele bunicii, de mirosul îmbietor din bucătărie care punea de fiecare dată joaca pe pauză.
Ingrediente pentru aluat:
250 g de făină 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
50 g de unt
50 g de zahăr brun
100 g zahăr pudră
125 ml lapte
10 g drojdie
2 ouă
Esență de rom
...
Citește mai mult
Specialitate muntenească cu ciuperci – harta culinară a Munteniei
45 minute
Specialitate muntenească cu ciuperci – harta culinară a Munteniei
Pentru prânzul de tradiție care să-l aibă pe acel vino-ncoace și care să se lase cu laude, pregătește o specialitate muntenească cu ciuperci, care îmbină tot ce are această regiune mai gustos și mai hrănitor. Până și aranjarea farfuriei, strat după strat, parcă spune o poveste despre simplitate și diversitate.
La acest preparat, decizia gustului și a armoniei din farfurie este în mâinile ta...
Citește mai mult
Zabic – aurul din supele desprinse din basmele românești
20 minute
Zabic – aurul din supele desprinse din basmele românești
Ingrediente:
250 g de Mălai Extra Gold Raftul bunicii
Apă
Sare
1 lingură de ulei/untură
Mod de preparare.
Fie vremea cât de rea, parcă nimic nu încălzește mai mult sufletul românului decât o supă delicioasă și hrănitoare, de legume ori pui. În loc de pâine sau mămăligă, pentru un gust bogat și o textură crocantă, prepară, din 250 g de Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii, sare și ...
Citește mai mult
Supă cu tăieței de casă și prăjitură Albă-ca-zăpada
3 ore și 30 de minute
SUPĂ CU TĂIEȚEI DE CASĂ ȘI PRĂJITURĂ ALBĂ CA ZĂPADA
Timp de preparare: 3 ore și 30 de minute
Ingrediente:
Prăjitură Albă ca Zăpada
Ingrediente pentru foi
600 g făină 650 Raftul Bunicii
2 ouă întregi
10 g amoniu pentru prăjituri
1 vârf de cuțit sare
8-10 linguri de ulei
8-10 linguri de zahăr
10 linguri lapte
Ingrediente pentru cremă
8 linguri de zahăr
8 linguri făină 650 Raftul Bunicii
750 ml lapte rece
miezul unei păstăi de vanilie
coaja ras...
Citește mai mult
Poale-n brâu ca-n poveștile bunicii
1 oră
POALE-N BRÂU CA-N POVEȘTILE BUNICII
Timp de preparare: 1 oră
Ingredientele pentru aluat
550 g făină superioară 000 Raftul Bunicii
25 g drojdie proaspătă
2 ouă
250 ml lapte călduț
50 g unt
100 g zahăr
sare
coajă de portocală sau lămâie rasă
1 gălbenuș de ou
1 lingură lapte pentru uns
Ingredientele pentru umplutură
350 g brânză de vaci
150 g zahăr
3 ouă
3 linguri griș Raftul bunicii
50 g stafide
sare
1 plic zahăr vanilat sau 1 linguriță de...
Citește mai mult
Covrigei de Buzău
2 ore
COVRIGEI DE BUZĂU
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
500 g făină 650 Raftul bunicii
300 ml apă
1 plic de drojdie
1 linguriță de zahăr
2 lingurițe de sare
3 lingurițe bicarbonat de sodiu
5 lingurițe susan, mac sau sare pentru decor
Mod de preparare:
Știi care e secretul pentru a prepara covrigei gustoși de Buzău? Aluatul. Într-un castron măricel, amestecă 100 de grame de făină Raftul bunicii cu 100 ml de apă, adaugă drojdia şi zahărul și lasă-le p...
Citește mai mult
Plăcintă cu brânză sărată
2 ore
PLĂCINTĂ CU BRÂNZĂ SĂRATĂ
Timp de preparare: 2 ore
Ingrediente:
Pentru foi (3 bucăți):
făină 000 Raftul bunicii cât cuprinde
2 ceșcuțe de apă caldă
6 linguri de ulei
15-20 g de drojdie proaspătă
Compoziția pentru umplutură:
750 g de brânză sărată (frământată sau dată pe răzătoare)
750 g brânză proaspătă nesărată
coajă de lămâie rasă sau esență de rom (opțional)
Compoziția pentru uns:
2 ouă
2-3 linguri de smântână grasă
...
Citește mai mult
Ștrudel cu mere
60 minute
ȘTRUDEL CU MERE
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
Pentru aluat:
400 g făină 000 Raftul bunicii
200 g margarină
o linguriță de sare
8 linguri apă minerală (sau plată)
4 linguri de ulei pentru uns foile
Pentru umplutură:
2 kg mere
100 g stafide
3 plicuri de zahăr vanilat
coaja de la lămâie
sucul de la o jumătate de lămâie
o linguriță de vârf de scorțișoară (poți pune și două, pentru mai multă aromă)
70 g zahăr tos
2 linguri ulei
...
Citește mai mult
Cornulețe vanilate
40 minute
CORNULEȚE VANILATE
Timp de preparare: 40 de minute
Ingrediente:
280 g făină 000 Raftul bunicii
200 g margarină
100 g migdale decojite și mărunțite
(sau făină de migdale)
50 g zahăr pudră
1 plic de zahăr pudră cu aromă de vanilie
un vârf de linguriță de sare
magiun de prune
Mod de preparare
Ce-i mai bun decât un dulce mic? Un dulce mic și des. Pentru a-l face, amestecă într-un bol făina, zahărul pudră și migdalele. Adaugă margarina și frământ...
Citește mai mult
Cornulețe cu gem
30 minute
CORNULEȚE CU GEM
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
800 g făină Raftul bunicii 650 (cât cuprinde, se face un aluat mai tare)
250 g untură din frigider
250 g smântână din frigider
25 g drojdie proaspătă
o jumătate linguriță sare
1-2 linguri esență rom sau vanilie
rahat sau magiun
zahăr pudră
Mod de preparare:
Mai întâi toarnă tacticos făina într-un bol. Cu mâna, faci puțin loc în mijloc și adaugă untura, smântâna, drojdia, esențele ...
Citește mai mult
Minciunele cu miere și scorțisoară
25 minute
MINCIUNELE CU MIERE ȘI SCORȚIȘOARĂ
Timp de preparare: 25 de minute
Ingrediente:
300 g de făină 000 Raftul Bunicii
2 ouă
100 g de unt
100 ml lapte bătut
50 g de zahăr
10 g de praf de copt
1 linguriță de sare
coaja de la o lămâie
150 ml ulei de floarea soarelui
3 linguri de miere de salcâm
1 lingură de zahăr pudră
1 lingură de scorțișoară
Mod de preparare:
Frământă cu dragoste un aluat din făină, praf de copt, zahăr, sare, ouă, lapte ...
Citește mai mult
Învârtită cu mere și mac
120 minute
ÎNVÂRTITĂ CU MERE ȘI MAC
Timp de preparare: 120 de minute
Ingrediente:
Pentru o tavă mare, rotundă:
500 g de făină Raftul Bunicii pentru Cozonac
7 g de drojdie uscată
200 ml lapte călduț
120 g de zahăr
100 g de unt
2 ouă și un gălbenuș
coaja rasă de la o lămâie
1 kg de mere
2 linguri de scorțișoară
4-5 linguri de mac
Mod de preparare:
Învârtita e sora mai mare a cozonacului, așa că în prima parte a rețetei trebuie să te pregătești suflete...
Citește mai mult
Griș cu lapte și dulceață
15 minute
GRIȘ CU LAPTE ȘI DULCEAȚĂ
Timp de preparare: 15 minute
Ingrediente:
Pentru 4 porții:
100 g de griș Raftul Bunicii
500 ml lapte integral
2 linguri de zahăr
câteva linguri de dulceață de vișine
Mod de preparare:
Alege o cratiță norocoasă și în ea pune la fiert laptele cu două linguri de zahăr. Când aproape dă în clocot, adaugă grișul, într-o ploaie măruntă, puțin câte puțin, amestecând tot timpul cu un tel. Mai lasă-l un minut, două, să se îngro...
Citește mai mult
Urs ciobănesc
45 minute
URS CIOBĂNESC
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
150 g Mălai Raftul bunicii Extra Gold
400 ml de apă
1 linguriță de sare
250 de grame de caș de oaie
ceapă verde
roșioare pentru servit
Mod de preparare:
Alege cu grijă ceaunul în care vei fierbe mămăliga și pune apa cu sarea la fiert. Când dă în clocot, începe ninsoarea cu mălaiul auriu Raftul bunicii! Adaugă-l puțin câte puțin, amestecând cu multă hărnicie cu un tel.
Apoi lasă mămăligu...
Citește mai mult
Sărățele cu brânză de oaie
30 minute
SĂRĂȚELE CU BRÂNZĂ DE OAIE
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
500 g de făină 650 Raftul Bunicii
300 g de telemea de oaie
2 ouă
150 g de smântână
100 g de unt
2 lingurițe de sare (în cazul în care brânza nu este suficient de sărată)
3-4 linguri de semințe de chimen
Mod de preparare:
Primul pas este să dai brânza prin răzătoare sau o poți frământa conștiincios cu puțină sare, în cazul în care consideri că nu e suficient de sărată. Ada...
Citește mai mult
Papanași cu brânză necrescuți
25 minute
PAPANAȘI CU BRÂNZĂ NECRESCUȚI
Timp de preparare: 25 de minute
Ingrediente:
150 g de făină 000 Raftul Bunicii
50 g de griș Raftul Bunicii
450 g de brânză dulce de vaci
2 ouă
80 g de zahăr
20 g de zahăr cu vanilie
1 linguriță de sare
30 ml ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Mod de preparare:
Primul pas este să alegi un bol încăpător în care să amesteci toate ingredientele de mai sus, mai puțin uleiul. Pe acesta din urmă îl vei încinge într-o tiga...
Citește mai mult
Nuci
60 minute
NUCI
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
250 g de făină Raftul Bunicii 000
125 g de unt la temperatura camerei
100 g de zahăr
10 g de zahăr cu vanilie
1 ou
jumătate de linguriță de praf de copt
jumătate de linguriță de sare
Pentru cremă:
200 g de miez de nucă
150 ml lapte
2 linguri de zahăr
o lingură de rom
zahăr pudră (pentru final)
Mod de preparare:
Amestecă într-un bol cu istorie untul moale cu zahărul, zahărul cu vanilie și oul. Î...
Citește mai mult
Chiroște ca-n Bucovina (Colțunași)
45 minute
CHIROȘTE CA-N BUCOVINA (COLȚUNAȘI)
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
300 gr Făină Raftul bunicii 000
160 ml apă călduță
200 gr brânză de vaci
2 ouă
50 gr de zahăr
10 gr de zahăr cu vanilie
coaja rasă de la o lămâie
1 lingură de sare
Mod de preparare:
Într-un vas de lut cum numai în dulapul bunicii găsești, amestecă brânza cu ouăle, zahărul, zahărul cu vanilie și coaja de lămâie. Într-un alt vas de lut, cu la fel de mult farmec, fr...
Citește mai mult
Alivancă
60 minute
ALIVANCĂ
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
400 de grame Raftul bunicii Mălai Extra Gold
1 kg de smântână cu 30% grăsime
2 ouă
200 gr de zahăr
10 gr praf de copt
10 gr zahăr cu vanilie
1 linguriță de sare
120 ml ulei
Mod de preparare:
Într-un bol generos pune smântâna, cele două ouă, uleiul, zahărul și zahărul cu vanilie. Amestecă-le bine cu un tel norocos și apoi pune mâna pe vedeta preparatului nostru, mălaiul.
Toarnă-l puțin câte ...
Citește mai mult
Mămăliguță cu tocăniță de ciuperci
35 minute
MĂMĂLIGUȚĂ CU TOCĂNIȚĂ DE CIUPERCI
Timp de preparare: 35 de minute
Ingrediente:
Pentru mămăligă:
500 g mălai Raftul bunicii
1.5 L de apă
15g sare,
200g parmezan ras
3 fire de cimbrișor proaspăt
125g unt gras
sare și piper proaspăt râșnite
Pentru tocăniță:
250g ciuperci proaspete
3 căței de usturoi
2 fire de cimbrișor
40g unt
sare și piper proaspăt râșnite
800g ardei gras
500g brânză de capră
Mod de preparare:
...
Citește mai mult
Negresă de post cu nuci și gem
60 minute
NEGRESĂ CU NUCI ȘI GEM
Timp de preparare: 60 de minute
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g Făină Superioară pentru prăjituri Raftul bunicii
1 linguriță bicarbonat
1 vârf de cuțit de sare
100 g zahăr brun sau brut
1 plic zahăr vanilat
1 lingură plină de cacao
100 g nucă tocata
3 linguri gem de prune sau de caise
200 ml apă călduță
50 ml ulei
70 g ciocolată neagră de post
Pentru frosting:
100 g zahăr brun sau brut; 1 lingură cacao; 50 ml apă; 3-4 ling...
Citește mai mult
Mucenici moldovenești
120 minute
MUCENICI MOLDOVENEȘTI
Timp de preparare: 120 de minute
Ingrediente:
500g Raftul bunicii Făină pentru cozonac
7g de drojdie uscată
50g de zahăr
¼ linguriță de sare
120g de unt topit
3 ouă
200 ml lapte
100g de miez de nucă măcinat
150g de miere de salcâm
250 ml apă
Mod de preparare:
Pentru început aveți nevoie de multă voie bună!
Apoi, pregătiți un bol încăpător în care amestecaţi făina cu sarea, zahărul și drojdia. Spargeți deasupra 2 ouă, t...
Citește mai mult