fbpx

Sarmale în foi de varză cu mămăliguță

Icon print Print

Sarmalele ocupă un loc de cinste printre mâncărurile tradiționale românești, a căror rețetă am învățat-o de la bunica și am transmis-o din generație în generație, până în zilele noastre. Desigur, de-a lungul timpului, rețeta sarmale a fost adaptată și îmbunătățită în funcție de gusturile fiecărui bucătar desăvârșit, iar astăzi, sarmalele se gătesc diferit în fiecare zonă a țării. Rețeta de sarmale tradiționale românești respectă în principiu aceleași criterii: se fac sărmăluțe în foi de varză (murată, ai ghicit) dintr-o umplutură ce conține orez și carne de porc tocată, pe lângă legume, mirodenii și alte condimente menite să-i îmbogățească gustul.

Atunci când se pregătesc sarmale de post, ciupercile sunt ingredientul cheie care vine în ajutor. Astfel, a luat naștere rețeta de sărmăluțe de post cu ciuperci, o delicatesă culinară care îmbină respectul pentru perioada de post și sărbătorile religioase cu dragul de a pregăti una dintre mâncărurile românești cu care ne mândrim peste tot în lume.

Cert este că la fiecare sărbătoare creștină de mare importanță, când toți ai casei se reunesc în jurul mesei, e ușor să-ți dai seama că puțini ar refuza o porție de sarmale servită împreună cu smântână pe deasupra, lângă o mămăligă galben-aurie, moale și aburindă. Numai gândul la un astfel de meniu ne umple sufletele de bucurie și inimile de poftă!

Așadar, ne-am propus ca astăzi aflăm împreună cum se fac sarmalele și ne-am bucura dacă ai vrea să ne împărtășești, aici sau pe pagina de Facebook, ce rețetă sarmale știi de la bunica ta.

Timp de preparare: 2 ore și 30 de minute

Număr de porții: 25 de sarmale

Ingrediente:

  • 500 g carne de porc tocată
  • 500 ml borș acru
  • 200 g orez
  • 4 linguri de ulei
  • 2 cepe
  • 1-2 verze murate
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 1 lingură de bulion
  • 1 ceașcă suc de roșii
  • Mărar verde
  • Pătrunjel verde
  • Foi de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia

Mod de preparare:

Pasul 1: Pregătește varza

Ia prima varză murată și taie cotorul cu un cuțit. Desfă cu multă grijă fiecare foaie în parte, pe care le așezi pe o strecurătoare. Nu arunca acel cotor îndepărtat inițial, fiindcă vei avea nevoie de resturile sale la fiertul sarmalelor. Clătește bine foile de varză murată sub un jet de apă rece, iar apoi lasă-le la scurs. Pentru a-ți fi mai ușor, le poți tăia în dreptunghiuri egale, în care va urma să învelești micuțele sarmale.

Pasul 2: Pregătește umplutura

Este timpul să pregătești umplutura! Suflecă-ți mânecile până la coate, așterne-ți un zâmbet larg pe buze și începe să tai mărunt ceapa, morcovul și ardeiul gras. Într-o tigaie încăpătoare, pune-le la călit în ulei încins. După ce morcovul se înmoaie, iar ceapa devine transparentă, adaugă bulionul și mai ține ingredientele pe foc timp de câteva minute. Apoi, ia-le de pe foc și lasă-le deoparte, la răcit.

Ia cel mai mare bol pe care-l ai la îndemână și pune în el carnea de porc tocată. Într-un alt bol, pune orezul crud și spală-l bine, de 2-3 ori, în apă rece, apoi toarnă-l peste carnea tocată. Acum adaugă ingredientele călite, frunzele de mărar și pătrunjel tocate mărunt, sare, piper și boia, după gust. Ai grijă să nu pui prea multă sare, deoarece frunzele de varză murată sunt deja sărate.

Cu propriile tale mâini, frământă compoziția bine-bine, până când ingredientele se îmbină armonios, iar aromele se întrepătrund fericite.

Pasul 3: Învelește sarmalele

Acum e momentul să construiești sărmăluțe delicate, aproape cât degetul mic de la mână. Ia dreptunghiurile de foi de varză murată și pune în mijlocul lor o linguriță din compoziția obținută. Învelește compoziția cu foaia de varză murată și îndeasă capetele, pentru a o ocroti în timpul fierberii. Repetă acești pași până când compoziția și foile de varză dispar ca prin minune.

Pasul 4: Pune sarmalele la fiert în oală

Pe fundul oalei în care vei pune la fiert sarmalele, așază cotorul de varză tocată și resturile de frunze rămase, alături de crenguțele de pătrunjel, mărar și foile de dafin. Completează oala cu sarmalele ordonate în straturi. Peste sarmale, toarnă apă și borș atât cât să le cuprindă, iar la final adaugă sucul de roșii.

Pune oala pe aragaz, la foc mic, preț de 1-2 ore. Dacă apa și borșul în care fierb sarmalele încep să scadă, ai grijă să completezi cu apă fierbinte. După prima oră de fierbere, gustă sarmalele și vezi dacă mai trebuie fierte. Repetă degustarea la intervale apropiate de timp, pentru a-ți putea da seama când sunt gata sarmalele.

Pasul 5: Servește sarmale în foi de varză murată cu smântână și mămăligă proaspătă

Sarmalele sunt gata? Pune repede apă la încălzit într-un ceaun de aluminiu și prepară și o mămăligă caldă, cu ajutorul Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii. Perfect granulat, de o calitate înaltă constantă, și fără impurități, Mălaiul Extra Gold de la Raftul bunicii fierbe mai ușor și te ajută să obții o mămăligă cu o consistență numai bună de lăudat de toți cei dragi.

Cum se face mămăliga

Rețeta de mămăligă este pe cât de ușoară, pe atât de rapidă, și ai nevoie de doar 3 ingrediente principale: mălaiul de calitate superioară de la Raftul bunicii, apă și puțină sare.

Timp de preparare: 20 de minute

Ingrediente:

  • 180 g Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii
  • 500 ml apă
  • 1 linguriță de sare

Alte sfaturi utile de reținut atunci când prepari o rețetă mămăligă:

  • Proporția de fierbere a mălaiului în apă este de 1 la 4. Așadar, reține că la 1 cană de Mălai Extra Gold de la Raftul bunicii, se adaugă 4 căni de apă.
  • O mămăligă moale se poate obține dintr-un raport de 1 cană de mălai la 2 căni de apă.

Mod de preparare rețetă mămăligă

Pasul 1

Într-un ceaun sau o oală încăpătoare, pune la fiert cei 500 de ml de apă și toarnă și lingurița de sare. Atunci când apa ajunge la punctul de fierbere, știi că este momentul oportun pentru a începe să torni în ploaie mălaiul.

Pasul 2

Secretul unei mămăliguțe fine este amestecarea continuă în ceaun sau oală, pentru a evita formarea cocoloașelor.

Pasul 3

După ce ai adăugat toate cele 180 de grame de mălai, lasă focul la mic și permite-i mămăligii să fiarbă în voie. Din când în când, mai amestecă în ea cu o lingură de lemn, pentru a împiedica formarea de cocoloașe.

Pasul 4

Gustă mămăliga sau bagă de seamă dacă marginile acesteia încep să se adune spre centru. Atunci vei ști că mămăliguța este gata. Închide focul și răstoarnă preparatul pe o farfurie plată sau pe un fund de lemn, așa cum făcea bunica.

Pasul 5

Sau ia direct o farfurie întinsă și așază la rând câteva sarmale, toarnă o lingură de smântână peste ele și decorează-le frumos, după care taie restul mămăligii cu ața și așază o felie moale și fierbinte lângă sarmale. Familia și prietenii vor fi încântați să se răsfețe cu această rețetă sarmale de la bunica.

Nu ne rămâne decât să vă dorim poftă bună!

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj

Mini clafoutis cu fructe de pădure

VEZI REȚETA
Image Mini clafoutis cu fructe de pădure

Rețetă pentru negresă sănătoasă, din banane

VEZI REȚETA
Image Rețetă pentru negresă sănătoasă, din banane