Numai când te gândești la mirosul de varză călită, gustul dulce-acrișor pare să îți inunde papilele gustative. Dacă și pe tine te-a făcut să zâmbești gândul la o farfurie de varză călită cu afumătură și o porție zdravănă de mămăligă caldă, atunci știi ce vei pregăti pentru următoarea masă.
Indiferent de anotimp, varza călită este un preparat pe placul tuturor. Până și mofturoșii familiei vor mai cere o porție atunci când o gătești.
Pentru un preparat gătit ca la carte, e important ca varza murată să fie bună.
Timp de pregătire: 4 ore
Număr de porții: 6
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o cratiță încăpătoare, pune uleiul la încins, apoi călește ceapa mărunțită, până când aceasta devine ușor transparentă și începe să se rumenească pe margini. Completează cu morcovul și ardeiul gras, amestecând viguros cu lingura de lemn.
Când legumele s-au înmuiat, este momentul să adaugi și afumătura tăiată bucăți. Amestecă cu drag și bucură-te de toate aromele care îți învăluie bucătăria și-ți alintă simțurile. Imediat ce afumătura se rumenește și devine ușor crocantă, răsfață compoziția și adaugă bulionul, învârtind repejor din lingura de lemn, pentru a omogeniza.
Lasă bulionul să înceapă să fiarbă. Între timp, ia varza pe care e bine să o lași la desărat într-o oală cu apă rece, scurge-o bine și tai-o fideluță, de dimensiune medie pentru a-și păstra savoarea. Când dă în clocot, poți pune deasupra varza acră.
Adaugă o ceașcă de apă fierbinte peste varză și amestecă cu spor, ajutându-te de lingura de lemn. Dă focul mic și pune un capac, apoi lasă totul să fiarbă preț de câteva ore, până când varza devine foarte moale. Ai grijă să amesteci din când în când, pentru a nu se prinde de oală; dacă scade prea repede în timpul gătirii, mai poți completa cu apă caldă.
Când este aproape gata, adaugă sare, piper, boia și cimbru uscat după gust și amestecă bine.
Odată ce varza s-a înmuiat, dă-o la cuptor fără capac, și mai las-o 20 de minute, să se rumenească frumos pe deasupra.
Între timp, pregătește o mămăligă vârtoasă, ca la mama acasă. Pentru 4 porții, ai nevoie de 250 g Mălai Extra Gold de la Raftul Bunicii, 1 litru de apă și o linguriță de sare.
Într-o oală încăpătoare sau un tuci, pune apa și sarea la fiert. După ce apa începe să clocotească, adaugă treptat, în ploaie, Mălaiul Extra Gold Raftul Bunicii, amestecând cu o lingură de lemn sau cu un tel. Atunci când mălaiul se fierbe și mămăliga se îngroasă, oprește focul. Acoperă oala cu un capac și lasă mămăliga să se aburească 5 minute, apoi pornește iar focul și mai las-o 1 minut să fiarbă bine.
Cu îndemânare, răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn și servește-o cu varza călită cu afumătură, dar și cu un ardei iute, așa cum se cade.
Bucură-te de o masa copioasă și gustoasă împreună cu toți cei dragi din familie, care sigur nu vor refuza un ospăț românesc traditional!
Poftă bună!
Mini clafoutis cu fructe de pădure
VEZI REȚETARețetă pentru negresă sănătoasă, din banane
VEZI REȚETARulouri cu șuncă și cașcaval pentru picnic
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.