Prăjitură cu mere și morcov de post

Icon print Print

PRĂJITURĂ CU MERE ȘI MORCOV

Timp de preparare: 60 de minute

Ingrediente:

Raftul bunicii Făină 000 – cât cuprinde
17 linguri morcov ras (800 – 900 gr de morcovi)
17 linguri zahăr
17 linguri de ulei
1 linguriță bicarbonat stins într-o lingură de zeamă de lămâie
mere și scorțișoară pentru umplutură

Mod de preparare:

Începeți cu răbdare prin a curăța morcovii, pe care îi dați apoi pe răzătoarea mică. Adăugați rând pe rând lingurile de zahăr, amestecați și puneți totul deoparte cam o oră, la odihnă, ca să lăse zeama. Curățați merele și le dați prin răzătoarea mare. Îndulciți-le după gust cu zahăr și scorțișoară. Puneți-le pe foc vreo 10 minute ca să mai scadă din zeamă, amestecând duios cu o lingură de lemn. Încingeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți din timp tava de copt (40/30 cm).

După ce a trecut ora, adăugați tacticos peste morcovi uleiul și făina încet-încet, fără să stoarceți sucul de pe ei. Când ați pus deja vreo 200 de grame din făină e momentul pentru bicarbonatul stins să intre în horă. Continuați apoi cu făina încet, până reușiți să frământați aluatul. Dar mare grijă: prăjitura e mai pufoasă când are făină mai puțină.

Împărțiți aluatul în două părți egale și, cu sucitorul, întindeți drăgăstos o foaie peste masa pudrată. Așezați-o cu grijă în tavă și lăsați-o vreo 10 minute la cuptor până când pregătiți a doua foaie. Scoateți tava, aranjați merele rase peste prima foaie și întindeți-o pe a doua. Așezați tava înapoi în cuptor și lăsați-o jumătate de oră bună până când foaia de deasupra e facută bine.

După ce o scoateți din cuptor, lasați-o la răcit! O înveliți apoi în folie alimentară și-o dosiți în frigider peste noapte. Cam atât îi ia aluatului să se înmoaie ca să fie prăjitura numai bună de servit.

Poftă bună și post ușor!

Tort aniversar cu frișcă și de fructe de pădure

1 oră

VEZI REȚETA
Image Tort aniversar cu frișcă și de fructe de pădure

Pâinici de casă aromate cu usturoi, cașcaval și mix de verdețuri

3 ore și 25 minute

VEZI REȚETA
Image Pâinici de casă aromate cu usturoi, cașcaval și mix de verdețuri

Tartă cu leurdă și mix de legume

1 oră și 20 minute

VEZI REȚETA
Image Tartă cu leurdă și mix de legume
Surpriza primăverii