fbpx

Cozonac de post cu nuci, stafide și cacao

Icon print Print

Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor îți amintește de zilele fericite, în care nu aveai nicio altă preocupare în afară de joacă? Nu ai da o felie de cozonac cald pe niciun desert sofisticat? Chiar dacă ții post în această perioadă, te poți bucura de un cozonac pufos, crescut bine și umplut cu ce ai mai bun prin bucătărie. Există rețete de cozonac fără lapte și ouă așa că postul nu trebuie să te descurajeze.

Pune-ți un șort de bucătărie colorat, suflecă-ți mânecile și apucă-te de frământat cozonaci – mai mult ca sigur cei dragi vor fi în al nouălea cer când vor simți mirosul care va învălui toată casa.

Timp de pregătire: 2 ore

Portii: 1 cozonac

Ingrediente:

  • 500 g de Făină Superioară 000 pentru cozonac Raftul Bunicii
  • 250 ml apă (poți folosi și lapte vegetal – de migdale, cocos sau soia)
  • 80 ml ulei
  • 7 g de drojdie uscată
  • 6 linguri de zahăr
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • 1 esență de lămâie/portocală, după gust
  • coaja de la o lămâie/portocală, după gust
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 150 g de nucă
  • 75 g de zahăr
  • 10 g de cacao
  • 50 g de stafide
  • ½ lingură esență de rom
  • 2-3 linguri de apă

Mod de preparare

Știm că abia aștepți să-i răsfeți pe cei dragi cu un cozonac bine crescut, așa că haide să ne alintăm simțurile cu un cozonac arătos și bine crescut!

Ia un bol încăpător și pune în el laolaltă ingredientele uscate precum făina, drojdia uscată, zahărul vanilat, dar și un praf de sare, pentru gust, ca pentru orice altă bucată delicioasă pe care o prepari.

Separat, într-o crăticioară, dizolvă zahărul în apă, amestecând cu spor, iar pentru un plus de alint, adaugă esența de lămâie/portocală, alături de coaja de lămâie/portocală.

Încălzește la foc mic această compoziție, până se dizolvă complet zahărul, însă ai grijă să nu o încingi prea tare; apoi, cu grijă și îndemânare, încorporeaz-o în bolul cu făina, drojdia uscată și zahărul vanilat.

Deja începe să capete aspect de aluat pufos, iar aromele încep să-ți aducă aminte de copilărie, nu-i așa?

Puțin câte puțin, începe să adaugi ulei și frământă fără teamă, aluatul obținut, cu grijă să frămânți în aceeași direcție, pentru a păstra bulele de aer în aluat și a obține un rezultat pufos.

Acoperă aluatul cu un ștergar curat și lasă-l să se odihnească, într-un loc călduț, până când își dublează volumul.

Cât timp aluatul stă la crescut, este momentul perfect să pregătești umplutura. Macină nucile, amestecă-le cu zahăr, cacao și stafide, până se omogenizează; adaugă esența de rom și apă, cu grijă să le încorporezi în toată compoziția, până aceasta va căpăta un aspect de pastă.

A crescut frumos aluatul, ți-e mai mare dragul de el, nu-i așa? Presară puțină făină pe masa de lucru, pentru a nu se lipi aluatul. Cu grijă, ia-l din bolul în care s-a odihnit și împarte-l în două bucăți aproximativ egale.

Întinde jumătate din aluat, folosind un sucitor, însă fără să apeși prea tare. În tihnă, dă-i o formă dreptunghiulară și unge-l pe deasupra cu puțin ulei. Este momentul să-l îmbogățim: acoperă aluatul întins cu jumătate din umplutură, având grijă să ferești marginile.

Pornește de la un capăt al aluatului și rulează-l cu grijă, învelind umplutura în aluat, până obții o formă cilindrică. Mai avem jumătate de aluat și compoziție, nu? Urmează aceiași pași și cu acestea, pentru a obține doi cozonaci frumoși și aromați.

Ia cei doi cozonaci și, pornind de la un capăt, începe să-l împletești ușor, trecând unul peste celălalt aluaturile, ca într-un dans.

Tapetează forma de cozonac cu hârtie de copt și așază-l frumos. Lasă-l să se odihnească astfel vreo 15 minute, la temperatura camerei, pentru a căpăta o formă și mai rotunjoară.

După ce timpul s-a scurt, unge-l ușor cu puțin ulei și apoi presară în ploaie puțin zahăr pudră pe deasupra.

Bagă cozonacul în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius. Încet, încet, se va odihni la căldură și va începe să se rumenească, iar după o jumătate de ceas, va fi gata de scos din cuptor. Pentru a fi sigură totuși, poți face testul scobitorii pentru a verifica dacă e copt la interior.

După ce este gata cozonacul și îl scoți din cuptor, mai lasă-l să se răcorească în tavă 5-10 minute, pentru a-și trage sufletul. Taie-l în felii groase și adună-i pe cei de acasă în jurul mesei, pentru a vă bucura de aromele copilăriei.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj