Gogoși de post

Icon print Print

Îți amintești de zilele din apropierea Sărbătorilor, atunci când bunica te aștepta cu gogoși pufoase și calde, de post? În formă rotundă, de turtă sau fundițe, preparate la tigaie sau la cuptor, gogoșile vor rămâne mereu un desert delicios și parfumat care aduce zâmbetul pe buzele tuturor.

Răsfață-i și tu pe cei dragi cu rețeta bunicii de gogoși de post pe care le poți servi simple sau umplute cu dulceață. Indiferent de ce alegi, ele rămân un desert apetisant care îți aduce aminte cu nostalgie de zilele copilăriei.

Timp de pregătire: 1 oră

Ingrediente

  • 500 g Făina Superioară 000 Raftul Bunicii
  • 400 ml apă călduță
  • 6 g drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr
  • 3 linguri de ulei
  • 1 praf de sare
  • coaja de la o lămâie/portocală
  • esență de rom
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:

Începe prin a cerne făina foarte bine pentru a se aerisi și pentru a elimina eventualele impurități din ea. Într-un vas încăpător, pune făina cernută și amestec-o împreună cu zahărul și drojdia uscată. Adaugă apa, sarea, coaja de portocale și esența de rom și omogenizează totul foarte bine, până când obții un aluat aerat și pufos, Dacă ți se pare că aluatul devine prea tare, mai adaugă puțină apă și mai frământă-l puțin.

Suflecă-ți bine mânecile și începe să alinți aluatul, adăugând treptat uleiul; puțin câte puțin, încorporează-l bine în aluat. Nu trebuie să-l frămânți prea mult, fiind un aluat ușor de realizat și gata în aproximativ 10 minute. Acoperă bolul și lasă aluatul la odihnit până când își dublează volumul.

După ce acesta a crescut voinic și pufos, împarte aluatul în 2-3 bucăți mai mari. Cu ajutorul unui sucitor, întinde fiecare bucată din aluat. Ia un pahar cu o mărime potrivită, tapetează cu făină gura paharului și apoi taie aluatul, obținând gogoșile.

Acoperă-le cu un ștergar curat și lasă-le câteva minute să se mai odihnească.

Pregătește o tigaie adâncă, în care încingi uleiul și pune fiecare gogoașă cu grijă, la prăjit; lasă-le să sfârâie fericite până când prind o frumoasă culoare aurie, apoi întoarce-le și pe cealaltă parte. Când sunt gata, scoate-le într-un bol tapetat cu servețele absorbante pentru a mai elimina din uleiul acumulat.

După ce s-au răcorit, neapărat trebuie să înfulecați câte o gogoasă proaspătă și pufoasă! Pentru a le servi, răsfață fiecare gogoașă într-o baie de zahăr pudră.

Cheamă-i pe cei dragi la masă și îndulcește-le ziua de post cu gogoși parfumate și vesele.

Poftă bună!

 

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie