fbpx

Prăjitură cu griș de post

Icon print Print

În post sau nu, acest desert plin de savoare este ușor de preparat și apreciat de la mare la mic. Aroma sa va rămâne în mintea tuturor celor care îl vor încerca. Pune-ți șorțul de maestru în bucătărie, urmărește atent și cu răbdare pașii pentru realizarea rapidă a unei prăjituri care ți se topește în gură.

Timp de pregătire: 50 de minute

Număr de porții: o tavă medie

Ingrediente:

Pentru prăjitură:

 • 300 g Griș din Grâu Raftul bunicii
 • 2 linguri de făină Superioară 000 Raftul buncii pentru tapetarea tăvii
 • 250 ml lapte de cocos
 • 7 g bicarbonat
 • 200 g zahăr
 • 2 linguri ulei

Pentru sirop:

 • 500 ml apă
 • 250 g zahăr
 • sucul de la o jumătate de lămâie
 • un sfert de coajă rasă de lămăie

Pentru decor:

 • fulgi de nucă de cocos

Mod de preparare:

Pentru început, pregătește un bol încăpător în care adaugă grișul din Grâu Raftul bunicii, bicarbonatul și zahărul. Amestecă-le încât să se încorporeze și treptat toarnă laptele de cocos amestecând cu dragoste și pasiune. Oprește-te când compoziția devine omogenă și cremoasă.

Alege o tavă medie, tapeteaz-o cu puțin ulei, adaugă o hârtie de copt până e pregătită să primească aluatul. Pe fundul tăvii toarnă și uniformizează cu răbdare și în liniște compoziția. Cu ajutorul unui cuțit poți să începi să creezi formele în care vrei să obții rezultatul final. Gata cu arta? Încălzește cuptorul la 180 de grade și când este pregătit fă-i cunoștință cu tava în care ai pus cu pasiune compoziția fină și cremoasă. Lasă aluatul și cuptorul să discute aproximativ 30 de minute fiind totuși pe fază să nu se rumenească prea tare.

Cât aluatul crește frumos în cuptor, poți pregăti siropul. Într-o oală fierbe apa și zahărul până acesta din urmă se topește și se lasă cu totul în voia apei. Poți să adaugi sucul de lămâie dar și coaja rasă și mai lasă la fiert un minut după care se lasă deoparte să stea în tihnă până se coace aluatul.

Dacă prăjitura a căpătat o culoare frumoasă rumenie și mirosul ei a ajuns până la vecini, poți scoate tava din cuptor. Cu atenție pune siropul fierbinte peste desertul proaspăt scos de la copt. Încearcă să-l torni uniform pe toată suprafața desertului pentru ca acesta să-l străbată în profunzime. După întreg acest proces, presară nuca de cocos peste astfel încât să creezi un strat fin și alb.

În câțiva pași ai reușit să pregătești o prăjitură de post delicioasă și sățioasă, care să aducă zâmbetul pe fața celor dragi ție.

Poftă bună!

Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

1 oră și 20 de minute

VEZI REȚETA
Image Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

Kourabiedes - biscuiți grecești, cu unt

30 minute

VEZI REȚETA
Image Kourabiedes - biscuiți grecești, cu unt

Chec de mălai, cu struguri

30 minute

VEZI REȚETA
Image Chec de mălai, cu struguri