fbpx

Prăjitură în foi de napolitane cu nuci și caramel

Icon print Print

Când ți se face poftă de ceva bun, întoarce-te cu gândul la vremurile copilăriei și la prăjiturile cu care obișnuia să te răsfețe bunica. Noi ne-am amintit cu drag de gustul napolitanelor făcute în casă, așa că ți-am pregătit o rețetă de prăjitură în foi de napolitane cu nuci și caramel.

Dacă vrei să prepari această prăjitură pentru cei dragi, ține cont de faptul că foile de napolitane de casă au nevoie să stea într-un loc uscat și răcoros timp de 24 de ore, iar ulterior, după ce le umpli, le poți lăsa peste noapte cu o greutate pe ele, pentru ca foile să se preseze bine-bine și să poți tăia a doua zi prăjitura în binecunoscutele triunghiulețe.

Timp de preparare: 60 minute

Număr de porții: 4 foi mari de napolitane

Ingrediente:

Pentru foile de napolitane:

  • 250 g Făină Superioară 000 Raftul bunicii
  • 250 g unt la temperatura camerei
  • 250 g zahăr
  • 250 ml lapte călduț
  • 2 ouă
  • ¼ linguriță bicarbonat de sodiu

Pentru caramel:

  • 300 g zahăr
  • 150 ml apă

Pentru umplutură:

  • 400 g nucă
  • 250 g unt
  • 200 g zahăr
  • 5 ouă bătute în prealabil
  • 1 linguriță esență de rom

Mod de preparare

Pentru foile de napolitane

Să începem cu zâmbetul pe buze! Pregătește un bol încăpător pentru aluatul din care vei face foile de napolitane. Mai întâi, mixează untul cu zahărul. Încorporează cele 2 ouă, adaugă treptat făina și continuă să amesteci ingredientele. Toarnă bicarbonatul de sodiu în amestec, alternând cu laptele călduț, până obții un aluat elastic. Separă aluatul în bile și aplatizează-le cu ajutorul unui sucitor. După aceea, pune fiecare foaie de aluat în aparatul de făcut vafe și lasă-le câteva minute la copt.

După ce foile de napolitane s-au copt, e bine să le păstrezi timp de 24 de ore într-un loc uscat și răcoros, pentru a se întări și a căpăta textura familiară.

Pentru caramel

Într-o tigaie încăpătoare, pune la foc mic cei 150 ml de apă și adaugă cele 300 g zahăr, având grijă să amesteci constant cu o spatulă, până ce se dizolvă cristalele de zahăr. Încearcă să nu scuturi tigaia fără să amesteci în ea, pentru că vei obține multe cocoloașe.

Este bine să ai un termometru la îndemână, cu care să măsori temperatura amestecului. Când aceasta ajunge la 165-180°C, mai lasă puțin amestecul pe foc până când observi că devine arămiu la culoare.

Acum e momentul să închizi aragazul și să pui tigaia într-un vas cu gheață. Gata, acum te poți mândri cu un caramel de casă perfect!

Pentru umplutură

A mai rămas doar un singur pas din rețetă, și anume prepararea umpluturii. Pentru aceasta, preîncălzește cuptorul la 200°C, tapetează o tavă cu hârtie de copt și așază cele 400 g de nucă, pe care le vei da la copt. Verifică-le des, având grijă ca acestea să nu se ardă.

După ce ai copt nucile, toacă-le, însă nu foarte fin.

Într-un vas încăpător, pune din nou la foc mic pe aragaz caramelul obținut la pasul anterior, cele 250 g unt, 200 g zahăr și nucile tocate, amestecând bine-bine după fiecare ingredient în parte, până la omogenizare. După aceea, adaugă treptat și cele 5 ouă bătute, până când observi că se îngroașă compoziție. Ia vasul de pe foc, iar apoi adaugă esența de rom. Amestecă totul foarte bine.

Acum nu-ți mai rămâne decât să iei foile de napolitane de la păstrare și să torni din umplutură peste una dintre ele, întinzând-o uniform, apoi acoperind-o cu o altă foaie. Repetă procedura până când termini crema și foile de napolitană.

La final, pune o greutate peste prăjitură, astfel încât să se preseze totul foarte bine. Ba chiar poți lăsa prăjitura cu greutatea peste ea toată noaptea, la răcit, iar a doua zi o poți tăia în triunghiuri.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj