fbpx

Tartă cu nuci – de post

Icon print Print

O tartă cu nuci îți va potoli pofta de dulce în zilele în care ții post. Mai mult decât atât, fiind extrem de hrănitoare, această tartă poate fi servită chiar și pe post de gustare între mese, nu neapărat ca desert.

Chiar dacă este de post, poate fi servită cu succes și în zile de sărbătoare precum Crăciunul, aspectul și gustul acesteia fiind de nota 10.

 

Timp de preparare: 1 oră și 45 minute

Număr de porții: 8

Ingrediente pentru aluat:

  • ½ cană ulei de cocos, la temperatura camerei;
  • ¼ cană zahăr brun;
  • ½ linguriță sare de mare;
  • 1 ½ cană Făină Superioară 000 Raftul bunicii;
  • ¼ cană ulei de cocos.

 

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 cană lapte de cocos;
  • ¾ cană zahăr brun;
  • ¼ cană sirop de arțar (poate fi și miere naturală);
  • 1 linguriță sare de mare;
  • 2 lingurițe esență de vanilie;
  • 1 linguriță esență de rom;
  • 1 ½ cană curmale fără sâmburi, tăiate în 4;
  • 2 căni nuci prăjite;
  • 1 cană semințe de dovleac.

 

Mod de preparare:

Pune-ți șorțul preferat de bucătărie, suflecă-ți mânecile și apucă-te să prepari aluatul pentru tartă.

Amestecă într-un bol încăpător Făina Superioară 000 Raftul bunicii, zahărul, dar și sarea. Adaugă apoi și laptele de cocos, frământând bine cu mâinile până când se formează o cocă moale. Poți adăuga puțin lapte de cocos suplimentar dacă aluatul nu are textura dorită. Dă la rece bila de aluat timp de 20-30 de minute, să se odihnească și să „se așeze”.

Acoperă masa de lucru cu făină și întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor. Transferă apoi foaia de aluat într-o tavă circulară, de tartă, presând-o cu ajutorul degetelor. Introdu tava cu aluat la congelator și las-o acolo o jumătate de ceas. Aluatul va fi mult mai fraged după ce o vei coace!

Între timp, preîncălzește cuptorul la 180℃ și pregătește umplutura pentru tartă. Pune la foc mic o crăticioară în care vei încălzi laptele de cocos, alături de zahăr și siropul de arțar. Dă focul mai mare și după ce începe să clocotească, mai lasă 4 minute, amestecând încontinuu. Imediat ce iei crăticioara de pe foc, încorporează esența de vanilie, dar și pe cea de rom, precum și nucile și semințele de dovleac.

După ce scoți tava cu aluat din congelator, așază deasupra, într-un strat uniform, curmalele, după care continuă cu sosul de caramel cu nuci și semințe preparat.

Introdu tarta în cuptorul preîncălzit și coace-o timp de 45 de minute. Dacă ți se pare că la un moment dat caramelul de la suprafața tartei se arde, poți acoperi cu folie de aluminiu, să o mai protejeze și să permită aluatului să se coacă.

Lasă tarta să se răcească complet, apoi ține-o la frigider câteva ore, ideal chiar peste noapte, după care o poți savura din plin alături de dragi.

Poftă bună!

Galette cu dovlecei de vară

60 min

VEZI REȚETA
Image Galette cu dovlecei de vară

Cobbler de prune cu înghețată

60 min

VEZI REȚETA
Image Cobbler de prune cu înghețată

Tartă cu pepene galben

60 min

VEZI REȚETA
Image Tartă cu pepene galben
Surpriza primăverii