Papanași fierți cu brânză de vaci și pesmet

Icon print Print

Papanașii fierți își au originea în Muntenia. Aceștia se bucură de mai puțină popularitate decât varianta prăjită, specifică zonei Moldovei, însă sunt cel puțin la fel de gustoși.

Dacă vrei să îi bucuri pe cei dragi cu un desert gustos, foarte diferit de prăjiturile clasice, ar trebui sa încerci rețeta de papanași fierți, cu brânză de vaci și pesmet cât cuprinde.

Timp de pregătire: 40 minute

Porții: 20 de papanași

Ingrediente:

  • 150 g de Griș din Grâu Raftul Bunicii
  • 350 g de brânză grasă de vaci
  • 15 g zahăr pudră
  • 2 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat
  • un  praf de sare

Ingrediente pentru topping:

  • 100 g de pesmet
  • 20 g unt
  • 5 g zahăr
  • smântână după gust

Mod de preparare

Pentru ca papanașii fierți să fie gustoși, e important să respecți cantitățile de ingrediente recomandate. Bineînțeles, dacă vrei un rezultat cu un gust desăvârșit, trebuie să pui și un strop de dragoste pe lângă ingredientele folosite.

Într-un vas încăpător, amestecă vioi grișul din grâu Raftul Bunicii cu brânza bine scursă înainte, zahărul pudră, un praf de sare, ouăle, dar și coaja de lămâie rasă și zahărul vanilat. După ce amestecul devine omogen, dă-i răgaz jumătate de oră, timp în care acesta va crește de bucurie.

Clătește-ți mâinile cu apă rece, ia aluatul și modelează-l în 20 de biluțe aproximativ egale. Lasă-le să se odihnească pe o tavă cât timp pui apa la fiert și pregătești toppingul.

Toppingul de pesmet prăjit pentru papanași se prepară foarte rapid. Topește untul într-o tigaie și amestecă ușor. La final, după ce pesmetul capătă o nuanță maro, se adaugă și zahărul și se mai lasă cel mult 3 minute pe foc.

Când apa începe să clocotească, dizolvă în ea sare și apoi adaugă biluțele de aluat, una câte una, în apă. Se lasă focul mai mic și se așteaptă să se ridice la suprafață papanașii. Din acel moment, se mai lasă la fiert maxim 3-4 minute și se scot cu ajutorul unei spumiere.

Papanașii sunt transferați imediat în tigaia cu pesmet proaspăt prăjit. Cu o lingură de lemn, rostogolește-i prin pesmet, astfel încât să fie complet acoperiți de acesta.

Sunt gata de servire, îți mai rămâne să-i înnobilezi cu smântână rece și puțină dulceață.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie