fbpx

Papanași prăjiți cu smântână și dulceață

Icon print Print

Papanașii prăjiți, cunoscuți și sub denumirea de papanași moldovenești, au devenit cel mai iubit desert tradițional românesc. În restaurante, cele mai multe comenzi de deserturi sunt cele de papanași cu smântână și dulceață din belșug. Însă papanașii din restaurant nu se pot compara cu cei preparați chiar de tine, acasă, din ingrediente naturale.

Poți prepara acest desert românesc fie într-o zi de weekend, când sunt toți cei dragi acasă, fie în zi de sărbătoare, când ai musafiri la masă.

Sfaturi pentru cei mai buni papanași

Folosește o brânză grasă și uscată, nu una cu textură umedă. Astfel, te asiguri că textura papanașilor va fi perfectă, nici prea umedă, dar nici foarte uscată.

Înlocuiește grișul cu făina pentru prepararea papanașilor prăjiți, pentru a te asigura că aceștia vor avea o textură pufoasă.

Evită ca papanașii tăi să iasă tari, deci nu frământa excesiv aluatul.

Timp de pregătire: 50 minute

Număr de porții: 10 papanași

Ingrediente:

 • 300 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii
 • 400 g brânză de vaci
 • 2 ouă mari
 • 1 linguriță rasă de praf de copt
 • 1 plic de zahăr vanilat
 • Coaj rasă de la o lamâie
 • un praf de sare
 • ulei pentru prăjit
 • smântână
 • dulceață la alegere
 • zahăr pudră pentru servire

Mod de preparare

Ia un castron încăpător și pune în el brânza de vaci, scursă cât se poate de bine înainte. Adaugă ouăle, sarea, pliculețul de vanilie, precum și coaja de la lămâie și amestecă cu ajutorul mixerului până când devine totul omogen.

Adaugă praful de copt în Făina Superioară 000 Raftul Bunicii și amestecă-le puțin. Presară apoi mixul peste amestecul omogen realizat înainte. Trebuie să frămânți cu spor și dragoste până când aluatul devine moale și elastic. Ai grijă să nu fie foarte lipicios.

Acoperă cu o folie recipientul în care se află coca și lasă-o la frigider o jumătate de ceas. În acest timp, aluatul devine mai legat și își mărește puțin volumul.

Împarte apoi aluatul în câteva bile mari și câteva bile mici. Pe cele mari trebuie să le aplatizezi cu palmele, iar apoi să le străpungi cu degetul prin mijloc, pentru a obține partea de jos a papanașilor, baza. Bilele mici le vei lăsa așa – acestea vor fi vârful papanașilor.

Într-o tigaie cât mai adâncă, încinge foarte bine uleiul și prăjește bilele de aluat. Dacă uleiul nu este încins foarte bine când pui papanașii, aceștia se vor arde la suprafața și vor rămâne cruzi la interior. Prăjește gogoșelele timp de 2-3 minute pe fiecare parte după care scoate-le pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie, care absorb grăsimea în exces.

Pentru servire, așază papanașii punând o gogoașă cu inel pe mijloc ca bază, iar deasupra acesteia o bilă. Deasupra, toarnă smântână rece, de la frigider, apoi completează cu dulceața favorită. Pentru un aspect apetisant, poți pudra puțin zahăr deasupra, folosind o sită mică.

Mănâncă papanașii fierbinți, într-o companie aleasă și cu zâmbetul pe buze – poftă bună!

Tartă cu prune

VEZI REȚETA
Image Tartă cu prune

Clătite cu măr

VEZI REȚETA
Image Clătite cu măr

Carrot cake

VEZI REȚETA
Image Carrot cake