Budincă din pâine

Icon print Print

Vrei să prepari un desert gustos și hrănitor, însă nu ai foarte multe ingrediente la îndemână? Încearcă budinca din pâine – nu numai că vei obține un desert pe cinste, însă totodată vei folosi și pâinea întărită, pe care nu o mai consumi.

 

Timp de preparare: 45 minute

Număr de porții: 6

 

Ingrediente:

  • 2 căni lapte;
  • 2 linguri unt;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1/3 cană zahăr;
  • un praf de sare;
  • 6 căni pâine mai veche, tăiată în cuburi de 2-3 cm;
  • 2 ouă bătute.

 

Mod de preparare

Începe prin a încinge bine cuptorul la 180℃. Între timp, pune o crăticioară pe foc, în care vei încălzi laptele, untul și esența de vanilie, după care vei dizolva zahărul și vei completa cu un praf de sare. După ce totul se transformă într-un amestec omogen, ia cratița de pe foc și lasă la răcit.

Pregătește o tavă pe care o tapetezi cu hârtie de copt și, având grijă să le așezi uniform, pune pâinea tăiată cuburi. Adaugă ouăle bătute peste amestecul pe bază de lapte care s-a răcit între timp, amestecă bine și toarnă compoziția peste pâinea din tavă, asigurându-te că ai acoperit toată suprafața, iar cuburile din pâine se răfață din belșug. Coace budinca timp de 40 de minute – când este gata, marginile acesteia devin aurii.

Opțional, poți acoperi budinca cu o glazură făcută din zahăr pudră și unt – cei mici vor fi tare bucuroși.

Budinca se servește în compania celor dragi, alături de un pahar cu lapte sau de o cană de ciocolată caldă – poftă bună!

 

Rețetă de pâine

Ingrediente pentru 2 pâini:

  • 1 pachet drojdie uscată;
  • 2 ¼ cană apă caldă;
  • 3 linguri zahăr + ½ linguriță zahăr;
  • 1 linguriță sare;
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui;
  • 7 căni Făină 650 Raftul Bunicii.

 

Mod de preparare

Într-un bol încăpător, dizolvă drojdia și ½ linguriță de zahăr în puțină apa caldă. Așteaptă să apară bule la suprafață, iar între timp, în alt bol, amestecă cele 3 linguri de zahăr cu lingurița de sare, dar și cu 3 căni de făină. Încorporează apoi uleiul în amestecul pe bază de drojdie, după care adaugă și amestecul pe bază de făină și bate până când se omogenizează compoziția. Poți completa acum cu făina rămasă, frământând cu mâinile.

Acoperă masa de lucru cu făină și frământă pe ea aluatul timp de 10 minute. Mută-l într-un bol uns cu ulei, acoperă cu folie de plastic și lasă la crescut într-un loc călduros până când își dublează volumul – va dura în jur de 2 ore.

Scoate aluatul crescut frumos pe masa de lucru și împarte-l în două părți egale. Modelează fiecare bilă de aluat în formă de pâine, pune-l într-o formă de chec unsă în prealabil cu ulei și mai lasă la crescut cel puțin o oră.

După ce pâinile cresc și devin pufoase, coace-le în cuptorul preîncălzit la 200℃, timp de 35 de minute. Lasă pâinea să se răcorească înainte de a o tăia, aceasta trebuie să se liniștească și abia apoi o poți servi.

Cantitatea de pâine rămasă neconsumată, o poți folosi a doua sau a treia zi pentru prepararea budincii de pâine.

Empanadas - specialitate mexicană

1 oră

VEZI REȚETA
Image Empanadas - specialitate mexicană

Tartă tatin de legume

55 de minute

VEZI REȚETA
Image Tartă tatin de legume

Budincă din pâine

45 de minute

VEZI REȚETA
Image Budincă din pâine
Gătit cu Drag