Un chec din fructe uscate poate fi servit în zi de sărbătoare, însă va fi la fel de apreciat și într-o zi oarecare, alături de o cafea cu caimac.
Checul este gustos în orice variantă, însă dacă îl prepari cu fructe deshidratate, în mod cert vei reuși să îi impresionezi pe cei care îl vor savura.
Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute
Număr de porții: 8
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune-ți șorțul de bucătărie preferat, intră în bucătărie și, fredonând piesa preferată, preîncălzește cuptorul la 180℃ și pregătește-te să prepari cel mai gustos chec.
Acoperă o formă pentru chec cu hârtie de copt. Ia apoi un bol micuț și amestecă bicarbonatul de sodiu și smântâna – lasă apoi deoparte să se odihnească.
Într-un bol cuprinzător, amestecă toate fructele uscate, dar și nucile, împreună cu ¼ cană de făină.
Ia acum un bol mai mare și bate viguros untul cu zahărul până când obții o compoziție moale și pufoasă. Încorporează ouăle, dar și coaja de lămâie și vanilia, iar la final completează cu amestecul de bicarbonat de sodiu și smântână. Amestecă bine până ce acestea se omogenizează și capătă un aspect de pasta mai consistentă. Adaugă făina rămasă peste compoziția obținută, sarea și amestecul de fructe și nuci. Folosind o spatulă, amestecă toate ingredientele; după ce te asiguri că fructele sunt distribuite uniform în compoziție, o poți transfera în tava pentru chec pregătită deja.
Așază în cuptorul preîncălzit, cât mai jos, un bol termorezistent cu apă. Introdu apoi checul la mijlocul cuptorului și coace timp de aproximativ o oră și jumătate. Este foarte important ca în primele 20 de minute de coacere, să nu deschizi deloc ușa cuptorului pentru că riști să ți se lase checul.
Verifică după o oră și jumătate dacă este copt în interior – poți face asta cu o scobitoare pe care să o bagi ușor în centrul checului. Dacă scobitoarea iese curată, este copt, însă dacă rămân pe ea urme de aluat, checul mai trebuie lăsat, încă nu este complet copt.
După ce ai făcut testul scobitorii și te-ai asigurat că este foarte bine copt, poți scoate checul din cuptor. Pudrează-l imediat cu cele 3 linguri de zahăr pudră, apoi ornează-l și cu nucile mărunțite. Poți folosi podul palmei pentru a presa nucile astfel încât să nu cadă de pe chec.
Lasă-l la răcit 10 minute pe blatul de bucătărie, apoi scoate-l din tavă și dă-i voie să se răcească în totalitate. Dacă nu este consumat tot odată, înfășoară-l în folie de plastic pentru a te asigura că își păstrează textura pufoasă și că nu se usucă.
Servește checul în compania celor dragi, acesta va fi și mai gustos – poftă bună!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.