fbpx

Cozonac Babka – rețetă de cozonac evreiesc

Icon print Print

Cozonacul babka își are originile în comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina, însă datorită gustului său a devenit popular în toată lumea. Bucură-i și tu pe cei dragi cu acest desert gustos, potrivit mai ales pentru zilele de sărbătoare.

Timp de preparare: 3 ore și 30 de minute (plus încă 6 ore la crescut)

Număr de porții: 2 cozonaci

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • ½ cană lapte;
  • 1 pachet (7 g) drojdie uscată;
  • 1/3 cană zahăr tos;
  • 4 ¼ cană Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul Bunicii;
  • 1 ½ linguriță sare fină;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă;
  • ½ linguriță nucșoară măcinată;
  • 4 ouă mari, la temperatura camerei;
  • 10 linguri unt nesărat, plus încă puțin pentru ungerea formelor de cozonac.

Ingrediente umplutură de ciocolată:

  • ½ cană zahăr;
  • ¾ cană smântână;
  • un praf de sare;
  • 170 g ciocolată neagră, mărunțită;
  • 8 linguri unt, la temperatura camerei;
  • 2 lingurițe esență de vanilie.

Ingrediente topping streusel cu ciocolată:

Ingrediente sirop:

  • 2/3 cană zahăr tos;
  • 2/3 cană apă.

 

Mod de preparare:

Suflecă-ți mânecile și pregătește-te să prepari cu zâmbetul pe buze cel mai gustos aluat de cozonac cu ciocolată, zicem noi!

Încălzește laptele într-o crăticioară, apoi pune peste el drojdia și un praf de zahăr, după care lasă deoparte pentru a permite drojdiei să acționeze timp de 5-10 minute.

Pune în castronul mixerului electric făina, 1/3 cană cu zahăr, sarea, esența de vanilie, precum și nucșoara și coaja de lămâie. Pornește mixerul și încorporează treptat și laptele cald cu drojdia, precum și ouăle bătute bine înainte. După 2 minute, poți opri mixerul. Dacă nu se leagă bine aluatul, poți completa cu câte o lingură de făină până când ajungi la consistența dorită. Adaugă acum și jumătate din cantitatea de unt, pornește iar mixerul și, după 5 minute, completează cu untul rămas. După 5-7 minute, oprește mixerul. Din nou însă, dacă este necesar, mai poți completa cu câte o lingură de făină până ce obții o consistență potrivită.

Unge un bol încăpător cu puțin unt, apoi mută coca din castronul mixerului electric. Acoperă cu un ștergar curat și lasă într-un loc călduros să crească timp de 1-2 ore. Nu te aștepta să își dubleze volumul, ci lasă-l să creacă în ritmul său.

După ce aluatul s-a desfătat la căldură și a crescut, presează-l cu palmele, acoperă iar bolul cu folie de plastic și dă-l la frigider pentru încă 4 ore.

Înainte de a scoate aluatul de la frigider, poți începe să pregătești umplutura de ciocolată. Într-o crăticioară dată la foc mediu, pune la fiert smântâna, zahărul și sarea. Amestecă ocazional până când zahărul se dizolvă complet – va dura în jur de 5 minute. Încorporează apoi ciocolata, untul, dar și esența de vanilie, omogenizează bine până ce capătă o culoare frumoasă, apoi lasă la temperatura camerei să se răcească.

Între timp, prepară și toppingul streusel cu ciocolată. Ia un bol și pune în el împreună făina, zahărul, pudra de cacao și sarea. Încorporează apoi și untul topit și vei obține un amestec tip crumble; în acesta adaugă chipsurile de ciocolată. Lasă deoparte cât timp prepari siropul.

Pentru sirop trebuie să amesteci apa cu zahărul și să le pui la fiert la foc mediu. După ce zahărul se dizolvă, oprește focul.

Unge acum formele de cozonac cu unt, pentru a fi pregătite să îmbrățișeze cozonacul ce va fi gata numaidecât!

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două bucăți egale. Pe o suprafață acoperită cu un strat fin de făină, întinde o bucată de aluat, formând un dreptunghi. Întinde pe acesta o jumătate din umplutura de ciocolată, apoi rulează începând cu latura mai mare a dreptunghiului – vei obține un sul pe care îl vei înfășura în folie de plastic și îl vei da la frigider pentru 10 minute. În acest timp, te poți ocupa și de cea de-a doua bucată, vei repeta același procedeu.

După ce cozonacii s-au răcorit rapid în frigider, îndepărtează folia și taie pe jumătate, pe lungime, astfel încât să expui umplutura. Împletește apoi jumătățile de sul și ai obținut un babka arătos. Așază-l cu grijă în forma de cozonac și acoperă cu un ștergar, după care lasă la crescut încă o oră, o oră și jumătate. Știi deja ce urmează, nu-i așa? Să-l pregătești exact la fel și pe cel de-al doilea cozonac.

După ce cozonacii cresc, preîncălzește cuptorul la 180° Celsius. Folosește-ți degetele pentru a presăra toppingul streusel pe ambii cozonaci. Dă cozonacii la cuptor și coace-i în jur de 50 de minute.

Este important ca imediat ce scoți cozonacii din cuptor să îi înțepi din loc în loc cu o scobitoare și abia apoi să torni siropul peste. Împarte siropul în mod egal, astfel încât ambii cozonaci să fie bine însiropați.

Lasă să se răcească complet cozonacul babka înainte de a te bucura de el împreună cu cei dragi. Copiii se dau în vânt după acest cozonac plin cu ciocolată, însă nici adulții nu se lasă mai prejos, așa că va dispărea destul de repede de pe masă.

Poftă bună!

Galette cu dovlecei de vară

60 min

VEZI REȚETA
Image Galette cu dovlecei de vară

Cobbler de prune cu înghețată

60 min

VEZI REȚETA
Image Cobbler de prune cu înghețată

Tartă cu pepene galben

60 min

VEZI REȚETA
Image Tartă cu pepene galben
Surpriza primăverii