fbpx

Cozonac bejgli

Icon print Print

Cozonacul bejgli este un preparat tradițional unguresc, servit în mod deosebit în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Ungurii sunt de părere că semințele de mac atrag prosperitatea, de aceea nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun.

Învață și tu cum să prepari cozonac bejgli pentru a îi surprinde pe cei dragi cu un preparat neașteptat în zilele de sărbătoare și nu numai.

 

Timp de preparare: 120 minute

Număr de porții: 20 de felii

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g Făină 000 pentru cozonac Raftul bunicii;
  • 250 g unt;
  • 2 ouă;
  • 20 g drojdie proaspătă;
  • 50 g zahăr;
  • 100 ml lapte;
  • un praf de sare.

 

Pentru umplutură:

  • 600 g mac;
  • 400 g zahăr;
  • 100 g griș;
  • 600 ml lapte;
  • 15 g esență de vanilie;
  • coaja de la 2 lămâi.

 

Mod de preparare:

Cu un colind în gând, începe să fredonezi vesel, pune-ți șorțul și suflecă-ți mânecile căci este timpul să facem un cozonac desăvârșit și ceva mai…special!

Începe prin a prepara aluatul pentru cozonac. Încălzește laptele într-o crăticioară și adaugă apoi 1 linguriță de zahăr și drojdia. Amestecă bine până ce se omogenizează, apoi lasă-le deoparte.

Într-un bol încăpător, pune făina și untul tăiat cubulețe, dar și zahărul și un praf de sare. Începe să le amesteci cu grijă, astfel încât untul să se topească ușor și să se omogenizeze compoziția. Încorporează laptele și drojdia în acest amestec și frământă cu mâinile, cât să devină elastic și omogen, dar, în același timp, să rămână pufos. Acoperă bolul cu folie de plastic și lasă aluatul la crescut 2 ore, într-un loc călduros. Eventual, poți folosi și un ștergar pe care să-l așezi peste bol, ca într-o îmbrățișare.

Cât timp aluatul crește frumos și în tihnă, poți preara umplutura cu mac. Nu te îngrijora, imediat e gata! Tot ce trebuie  să faci este să pui laptele la fiert într-o crăticioară, apoi să adaugi zahărul, grișul și semințele de mac. Amestecă cu o lingură sau cu un tel de câteva ori, cât să se îmbine perfect toate ingredientele, apoi oprește focul și lasă să se răcescă. După ce s-a răcorit, poți adăuga coaja de lămâie și mai amestecă de 2-3 ori, cât să se împrăștie aroma în toată compoziția.

S-au scurs cele două ore iar aluat este crescut ca un copil rumen în obraji? Scoate-l din bol și pune-l pe masa de lucru, presarată în prealabil cu făină. Împarte-l în 4 bile egale pe care le vei rula, pe rând, cu un sucitor, până când obții o foaie de aluat dreptunghiulară, cu grosimea de 1-2 cm.

Împarte și umplutura de mac în 4 părți egale, pentru a avea suficientă încât să ungi din belșug toate cele 4 foi de aluat. După ce le-ai umplut, împăturește foile de aluat până când obții o ruladă.

Transferă cei 4 cozonaci într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, unge-i cu ou bătut pe deasupra, ca să „le dai față” și coace-i la o temperatură de 180℃, timp de 35 de minute. Nu-i așa că miroase minunat când îi scoți din cuptor?

Servește cozonacul bejgli fie cald sau rece, alături de un pahar de lapte cald sau de o cafea.

Poftă bună!

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj

Mini clafoutis cu fructe de pădure

VEZI REȚETA
Image Mini clafoutis cu fructe de pădure

Rețetă pentru negresă sănătoasă, din banane

VEZI REȚETA
Image Rețetă pentru negresă sănătoasă, din banane