Cozonac cu nucă

Icon print Print

De sărbători, cozonacul este un preparat nelipsit de pe masa în jurul căreia se strâng toți membrii familiei, cu mic cu mare. Fie el cu nucă, stafide, cacao sau rahat, cozonacul este un deliciu culinar de la care nu putem face rabat.

Tocmai de aceea, te invităm să descoperi rețeta de cozonac cu nucă a bunicii, pe care să o pregătești și tu în prag de sărbătoare pentru cei apropiați. Pentru că nimic nu se compară cu bucuria pură din ochii celor dragi, atunci când mușcă pofticios dintr-o felie de cozonac pufos, nu-i așa?

Sfaturi pentru cel mai bun cozonac cu nucă

  • Cerne în prealabil făina de minimum trei ori, cu câteva ore înainte de prepare.
  • Scoate untul de la rece cu cel puțin o oră înainte de a-l folosi, pentru a ajunge la temperatura camerei.
  • Aluatul de cozonac se lasă la odihnit într-un loc foarte călduros, pentru ca aceștia să crească frumos.
  • După ce ai băgat cozonacii la cuptor, nu deschide ușa acestuia în primele 20 de minute.

Timp de preparare: 3 ore și 45 de minute

Număr de porții: 2 cozonaci

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 1 kg Făină Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 250 g zahăr
  • 5 gălbenușuri
  • 1 linguriță sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • 2 plicuri de zahăr vanilat.

Pentru umplutură:

  • 250 g miez de nucă măcinată
  • 5 albușuri
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri de cacao
  • 1 praf de sare
  • esență de rom

Pentru uns cozonacii:

  • 1 ou
  • 1 linguriță de zahăr

Mod de preparare:

Ești gata să urmezi cea mai bună rețetă de cozonac de la bunica? Pune-ți șorțul preferat și urmează cu atenție pașii pe care ți i-am povestit mai jos.

Pasul 1

Pentru a pregăti aluatul de cozonac, ai nevoie de o oală în care să torni laptele, pe care-l vei pune la încălzit și peste care vei adăuga coaja rasă de lămâie, cea de portocală și cele două pliculețe de zahăr vanilat. Amestecă foarte bine compoziția.

Într-un alt vas, bate gălbenușurile împreună cu cele 250 de g de zahăr, până când acestea se vor dizolva complet.

Pasul 2

După ce ai terminat, este timpul să pregătești maiaua pentru cozonac. Astfel, ai nevoie de drojdie proaspătă pe care o amesteci cu o linguriță de zahăr până când se omogenizează complet. Adaugă apoi 3 linguri de lapte călduț și o lingură de făină și nu te opri din amestecat.

Pasul 3

Ia un vas mare și adaugă în el Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii. Realizează în interiorul făinii un culcuș pentru maia. Toarnă maiaua acolo și las-o la odihnit aproximativ 15 minute până când își dublează volumul. După aceea, adaugă deasupra un praf de sare, laptele încălzit și gălbenușurile pe care le-ai amestecat anterior cu zahăr. Omogenizează totul foarte bine și pe urmă treci la pasul tău preferat.

Pasul 4

Cu un zâmbet larg pe buze, apucă-te de frământat aluatul timp de 30 de minute. După aceea, lasă-l la odihnit timp de o oră într-un loc cald, pentru ca aceasta să crească frumos.

Pasul 5

În timp ce aluatul se odihnește, nu pierde vremea, ci apucă-te repejor de compoziție. Pentru aceasta, pregătește albușurile pe care trebuie să le bați spumă împreună cu un praf de sare. În timp de pregătești albușurile, toarnă treptat și cele 100 de g de zahăr și amestecă foarte bine. După aceea, separat, amestecă nuca măcinată cu două linguri de cacao și o esență de rom, pe urmă adaugă și albușurile spumă și omogenizează ingredientele.

Pasul 6

Ia aluatul de la dospit și împarte-l în 4 bucăți. Presară puțină făină pe blatul de bucătărie și, cu ajutorul unui sucitor, întinde fiecare foaie de aluat. Adaugă deasupra fiecăreia compoziția de nucă, iar apoi rulează aluatul cu grijă.

Pasul 7

Pregătește în prealabil fiecare formă de cozonac, pe care trebuie să o ungi cu puțin ulei și să îi învelești interiorul cu hârtie de copt. Așază în fiecare formă câte un cozonac și lasă-i la crescut într-un loc călduț, până când își dublează volumul.

Pasul 8

Înainte de a-i băga la cuptor, unge fiecare cozonac cu un ou bătut cu puțin zahăr. După ce ai încins cuptorul în prealabil, introdu cozonacii și lasă-i acolo aproximativ o oră. Dacă nu ești complet sigură că au stat suficient, poți verifica cu o scobitoare dacă aluatul din interior este făcut.

După ce sunt gata îți poți înnobila masa de sărbători cu această gutoasă rețetă de cozonac cu nucă.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie