fbpx

Gogoși berlineze

Icon print Print

Cui nu îi plac gogoșile? Un răsfăț pufos și aromat, care pur și simplu vine de minune să ne alinte în orice moment al zilei! Spre deosebire de gogoșile clasice, cu care suntem noi obișnuiți, gogoșile berlineze sunt umplute din belșug cu gem și tăvălite prin zahăr pudră.

Încearcă și tu o rețetă simplă ca bună ziua!

Timp de preparare: 2 ore și 20 de minute

Număr de porții: 12

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 ½ linguriță de drojdie uscată;
  • ½ cană apă caldă
  • 3 căni Făină Superioară 000 Raftul bunicii;
  • 1 linguriță sare de mare;
  • ¾ cană lapte bătut;
  • 2 ouă;
  • 1/3 cană zahăr tos;
  • 180 g unt la temperatura camerei;
  • ½ linguriță esență de vanilie;
  • ulei pentru prăjit.

 

Pentru umplere și ornare:

  • 1 cană de zahăr pudră;
  • ½ linguriță de scorțișoară;
  • 1 cană de gem sau marmeladă la alegere.

 

Mod de preparare

Pune-ți sorțul tău preferat, suflecă-ți mânecile și haide să pregătim cele mai pufoase și delicioase gogoși berlineze!

În bolul de la mixer, pune ½ cană de apă călduță, peste care vei turna în ploaie drojdia uscată. Amestecă bine și lasă drojdia să lucreze timp de 5 minute.

Încorporează apoi treptat și celelalte ingrediente, reglând înainte mixerul la o viteză mică. După ce aluatul capătă un aspect omogen, poți mări viteza mixerului, pentru a amesteca încă 2 minute.

Transferă aluatul de gogoși într-un bol încăpător uns în prealabil cu ulei, apoi acoperă cu folie de plastic și lasă-l la crescut în tihnă într-un loc călduros, preț de 2 ore. În tot acest răstimp, aluatul va crește frumos și își va dubla volumul.

În timpul în care aluatul este la crescut, amestecă zahărul și scorțișoara într-un bol și lasă să se întrepătrundă aromele. Separat, umple o pungă din plastic cu gem și leag-o în partea de sus. Este momentul să ai un răgaz de relaxare până este gata aluatul!

După ce se scurg cele 2 ore în care aluatul a stat la crescut, pudrează făină pe masa de lucru, ia cu grijă aluatul din bol și începe să-l întinzi. Rulează-l cu mâinile, oferindu-i o formă cilindrică, după care taie-l în 12 bucăți egale. Modelează cele 12 bucăți astfel încât să capete aspectul unei gogoși și așază-le una lângă cealaltă pe masa de lucru, având grijă să lași puțin spațiu între ele, să se lăfăie. Acoperă gogoșile proaspăt formate cu un prosop de bucătărie și lasă-le să mai crească încă 10 minute.

Între timp, umple o tigaie adâncă cu ulei pentru prăjit (poate fi de floarea soarelui, de canola sau de palmier, în funcție de preferințele tale). După ce te asiguri că uleiul este încins, pune câte gogoși încap în tigaie fără să fie înghesuite și lasă-le să se rumenească pe o parte – va dura cam 2 minute. Întoarce-le apoi și pe partea cealaltă, iar după încă 2 minute, scoate gogoșile prăjite pe o farfurie acoperită cu șervețele care să absoarbă grăsimea în exces. Continuă cu gogoșile rămase.

După ce ai prăjit toate gogoșile, tăvălește-le prin amestecul de zahăr și scorțișoară preparat deja. Folosește apoi coada unei lingurițe pentru a face o gaură în fiecare gogoașă. Ia punga în care ai pus gem și taie-i un colț, după care folosește-o pentru a umple găurile din gogoși cu gem din belșug. Gogoșile pot fi servite cât sunt încă destul de calde, însă sunt la fel de bune și reci.

Pot fi servite alături de o ceașcă de cafea, de un cappucino cu spumă sau de un ceai fierbinte.

Poftă bună!

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj

Mini clafoutis cu fructe de pădure

VEZI REȚETA
Image Mini clafoutis cu fructe de pădure