Gogosi

Galerie de reţete

alege produsele pe care doreşti să le regăseşti în reţete

Scovergi muntenești

În zona Munteniei, scovergile se fac de regulă simple, fără umplutură, și se servesc cu un strat generos de zahăr tos deasupra. Mai ales în zilele de duminică sau de sărbătoare, scovergile erau nelipsite de pe mesele gospodinelor din zona de câmpie. Pont: le poți pregăti o surpriză celor mici, adăugând topping de ciocolată sau miere și câteva fructe presărate pe deasupra. Timp de pregătire:  2 ore și jumătate Număr de porții: 8 Ingrediente: 500 g F...

Citește mai mult

Image Scovergi muntenești

Gogoși de post

Îți amintești de zilele din apropierea Sărbătorilor, atunci când bunica te aștepta cu gogoși pufoase și calde, de post? În formă rotundă, de turtă sau fundițe, preparate la tigaie sau la cuptor, gogoșile vor rămâne mereu un desert delicios și parfumat care aduce zâmbetul pe buzele tuturor. Răsfață-i și tu pe cei dragi cu rețeta bunicii de gogoși de post pe care le poți servi simple sau umplute cu dulceață. Indiferent de ce alegi, ele rămân un desert apetisant car...

Citește mai mult

Image Gogoși de post

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Tot călătorind prin țară, în căutare de rețete cu specific tradițional de colecție, am poposit o vreme prin Muntenia, o zonă care ne-a cucerit prin diversitatea culinară dată de influențele orientale, franțuzești sau italienești. Acestea au contribuit la crearea unui mozaic culinar reușit, din care ne-am înfruptat și noi. Aici în Muntenia, ciorbele sunt acrite cu borș și înnobilate cu leuștean, care le oferă un gust aparte. În ciorbele de legume se pune orez și un a...

Citește mai mult

Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gulab Jamun, gogoși indiene în apă de trandafiri

Cunoscute și sub numele de Gulab Jamun, gogoșile indiene sunt un adevărat desert regal  servit în India mai ales cu ocazia nunților sau diferitelor festivaluri. Parfumate, dulci și savuroase, gogoșile indiene sunt rețeta inedită pentru o zi specială în care vrei să îi suprinzi pe cei de acasă cu un desert spectaculos. Dacă vrei să descoperi cum să prepari această delicatesă indiană, urmărește pașii din rețetă și mai repede decât crezi, vei obține un desert ined...

Citește mai mult

Image Gulab Jamun, gogoși indiene în apă de trandafiri

Churros, mini-gogoși crocante cu sos de ciocolată

Churros sunt niște gogoși deosebite ce își au originea în Spania. Deși rețeta originală tradițională este greu de identificat, există numeroase modalități de preparare a acestui desert apetisant. Ușoară și rapidă de făcut, rețeta churros este numai bună de încercat atunci când vrei să-i servești pe cei dragi cu un desert adus din însorita Spania. Urmează pașii din rețetă și uimește-i pe cei de acasă cu acest preparat gustos și crocant care să vă aducă pe to...

Citește mai mult

Image Churros, mini-gogoși crocante cu sos de ciocolată

Papanași moldovenești

Astăzi te aducem mai aproape de tradițiile dulci din zona Moldovei și te invităm să descoperi o rețetă gustoasă, care aduce zâmbetul pe fața celor dragi ție. Papanașii moldovenești sunt diferiți de cei clasici, în ceea ce privește forma și prepararea lor. În timp ce papanașii clasici sunt rotunzi și grandioși, cei moldovenești sunt ușor turtiți. La aceștia din urmă se folosește foarte puțin ulei la prăjire, în timp ce papanașii clasici sunt preparați în baie d...

Citește mai mult

Image Papanași moldovenești

Lokma, gogoși turcești însiropate

Lokma este o gogoașă turcească acoperită cu un sirop dulce și divin care este foarte des servită în Istanbul alături de o cafea scurtă și aromată, cum numai splendidul tărâm turcesc știe să ofere. Când membrii familiei se adună la masă și îți spun că le este poftă de un desert dulce, surprinde-i cu un preparat inspirat din bucătăria de pe Bosfor. Rețeta Lokma este ușor de urmat, iar dacă urmezi pașii pe care ți-i indică bunica, rezultatul va fi unul încununat c...

Citește mai mult

Image Lokma, gogoși turcești însiropate

Faina Superioara 000

Făina Superioară 000 Făina albă este unul dintre acele ingrediente esențiale pe care orice gospodină desăvârșită îl are în bucătărie, întrucât este folosită la pâine, prăjituri, checuri, torturi, tarte, plăcinte și alte produse de patiserie sau deserturi savuroase. O poți cumpăra din comerț la un preț mai mult decât decent. Pentru a obține bunătăți de casă apetisante, este foarte important să cunoști originea și proprietățile calitative ale făinii cu car...

Citește mai mult

Image Faina Superioara 000

Gogoși pufoase – rețete rapide și ușoare

Gogoșile au aromă de copilărie și gust de „nu m-am săturat, mai vreau încă una”. În fiecare weekend în care o vizitai pe bunica, simțeai de cum intrai pe ușă mirosul dulce al vaniliei și știai că ți se pregătește ceva bun: gogoși. Și nu orice fel de gogoși, ci gogoși pufoase, cu un gust irezistibil și un miros dulce-vanilat. Acum, a venit rândul tău să-i răsfeți pe cei apropiați cu un desert care necesită puține ingrediente, timp mediu de preparare și mult ...

Citește mai mult

Image Gogoși pufoase – rețete rapide și ușoare

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie - bunătăți bănățene

În călătoria noastră culinară prin România, presărată cu o mulțime de bucate tradiționale, facem astăzi un popas în Banat, locul unde rețetele s-au păstrat cu sfințenie din moși strămoși, pe hârtie sau prin dulcele grai al bunicilor și străbunicilor. Gospodinele din Banat gătesc cu drag și cu mândrie în zilele de sărbătoare sau în zilele obișnuite de sâmbătă, bunătăți delicioase pentru toți ai casei și pentru vecinii care le vor călca pragul. Noi ne-am...

Citește mai mult

Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie - bunătăți bănățene

24 decembrie: Gogoși cu ciocolată - ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”

Una dintre ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea are, la fel ca și celelalte, aromă de zicală, dar și de zaharicale. 😊 ”Nastratin Hogea odată pe fiul său l-a-ntrebat Niscaiva zaharicale vreodată d-a mâncat. Copilul său îi răspunse că n-a mâncat nicidecum. Hogea îl întreabă iarăși: - Dar ce mănânci tu acum ? - Pâine uscată cu apă. Hogea zise: - Așadar, Socotești tu c-ar fi-n lume vrun alt mai dulce zahar Ca astă pâine uscată ce o uzi și o î...

Citește mai mult

Image 24 decembrie: Gogoși cu ciocolată - ”Năzdrăveniile lui Nastratin Hogea”

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie - bunătăți ardelenești

Pentru a marca 100 de ani de Românie unită, am pornit cu drag să explorăm bucate tradiționale de pe meleagurile întregii țări, pe care le adunăm într-o colecție prețioasă, dedicată inspirației zi de zi în prepararea bunătăților pentru cei dragi. Prima oprire a fost în Muntenia, unde am redescoperit zabicul – aurul din supele desprinse din basme, o specialitate nemaipomenită cu ciuperci și faimoasele brânzoaice muntenești. Astăzi ne continuăm călătoria prin frumoa...

Citește mai mult

Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie - bunătăți ardelenești

Gogoși de post cu gem de căpșune

GOGOȘI CU GEM DE CĂPȘUNE Timp de preparare: 90 de minute Ingrediente: 500 g Raftul bunicii Făină 000 200 ml apă 2 linguri de zahăr 2 linguri ulei 1/2 linguriță sare coaja rasă de la o portocală 1 linguriță esență de vanilie un pachet mic de drojdie proaspătă 1 linguriță zahăr ulei pentru prăjit Mod de preparare: Pentru a avea cele mai pufoase și dospite gogoși, preparăm întâi maiaua din drojdie, o linguriță de zahăr și două linguri apă căl...

Citește mai mult

Image Gogoși de post cu gem de căpșune