fbpx

Melci cu scorțișoară, preparați cu făină integrală

Icon print Print

Melcii cu scorțișoară sunt un preparat iubit, mai ales datorită simplității rețetei. Cu făina potrivită, melcii aromați se vor păstra pufoși chiar și a doua zi, ideali pentru o gustare sau un desert savuros.

Rețeta de astăzi nu este una obișnuită, fiindcă îți propunem să prepari melcii cu făină integrală, mult mai bogată în fibre și mai săracă în amidon. Este varianta perfectă pentru perioadele în care vrei să slăbești sau să mănânci mai sănătos, însă vrei încă să îți oferi acele mici bucurii în fiecare zi. Făina integrală va face ca textura aluatului să fie puțin mai densă și mai închisă la culoare, însă nu va afecta cu nimic gustul delicios al preparatului.

Timp de preparare: 1 oră și 25 minute

Număr de porții: 8 porții

Ingrediente:

  • 460 grame de Făina integrală din grâu de tip 1850 de la Raftul Bunicii
  • o linguriță de drojdie
  • 200 ml lapte
  • 120 grame de unt ușor topit
  • 2 ouă medii
  • 200 grame de zahăr
  • o linguriță de scorțișoară
  • 3 linguri de stafide aurii

Mod de preparare:

Vei începe prin pregătirea aluatului într-un bol de mari dimensiuni. Toarnă Făina integrală din grâu de la Raftul Bunicii peste drojdie și amestecă puțin. Toarnă apoi laptele treptat, amestecând fără pauză, până la omogenizare. Adaugă apoi 60 de grame de unt, care trebuie să fie moale, ușor topit, pentru ca aluatul să fie ușor de amestecat fără bucăți nediluate. Acopera bolul cu o folie alimentară și lasă aluatul la crescut la cald – pe un calorifer sau pe aragazul cu cuptorul pornit.

Pentru umplutura cu scorțișoară amestecă într-un castron înalt 40 de grame de unt cu 150 de grame de zahăr, scorțișoara și stafidele. Textura compoziției ar trebui să fie destul de densă, însă este important ca zahărul să se topească cât mai bine. Poți folosi un mixer pentru o omogenizare cât mai bună.

Pornim cuptorul la 180 de grade, pentru a se încinge cu câteva minute înainte de a introduce aluatul la copt.

După ce a crescut, întindem aluatul pe blatul de lucru, într-o foaie mare de grosime mică-medie, undeva la jumătate de centimetru. Întindem apoi umplutura uniform, cu grijă să nu rupem aluatul, după care rulăm totul într-un cilindru strâns.

Tăiem rulada astfel obținută în 8 felii de grosimi egale și ungem tava cu puțin unt. Așezăm rulourile cu fața în sus, cu puțin spațiu liber între ele, păstrându-le cât mai bine forma. Băgăm tava la cuptor și lăsăm la copt aproximativ 35-40 de minute la 180 de grade celsius. Rulourile sunt gata atunci când devin aurii, rumenite, ușor crocante pe margini.

Între timp putem lucra la glazură, un sirop de zahăr pe care îl vom turna peste rulourile coapte. Când se răcește, această glazură dulce va oferi melcilor o pătură albă de savoare ușor crocantă. Într-o cratiță mică topim untul rămas și incorporăm în el, pe foc, zahărul rămas, până când acesta se topește. Păstrăm siropul la foc mic până când obținem o textură lichidă, dar închegată, ca un sirop mai gros.

Scoatem melcii de la cuptor și turnăm imediat peste ei siropul de zahăr, care ar trebui să îi învăluie pe toată partea superioară. Lăsăm tava la răcit timp de 15 minute pentru a lăsa răgaz siropului să devină glazură. Servim apoi rulourile călduțe sau le lăsăm și mai mult la răcit.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj