Plăcintă de mere

Icon print Print

Desertul preferat al bunicii, plăcinta cu mere, nu este deloc dificil de preparat așa că trebuie să-i dai o șansă.

Cu puțină îndemânare, ingrediente naturale, dar și cu multă dragoste, vei face cea mai gustoasă plăcintă de mere pentru cei de acasă. Unde mai pui că mirosul care iese din cuptor îți va aduce chiar și vecinii la masă?

Iată ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru a obține o plăcintă cu gustul copilăriei.

Timp de pregătire: 1 oră și un sfert

Număr de porții: 1 tavă de plăcintă

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii
  • 150 zahăr tos
  • 200 g unt moale
  • 2 gălbenușuri
  • 200 g smântână grasă
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • coaja de la o lămâie, dată pe răzătoare
  • zahăr pudră pentru ornat

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1,5 kg mere, date pe răzătoare
  • 150 g zahăr tos
  • 50 g unt
  • 1 praf de scorțișoară

Mod de preparare

Ia un vas încăpător și amestecă în el Făina Superioară 000 Raftul Bunicii și untul – poți să-ți folosești mâinile pentru a frământa. Adaugă treptat și gălbenușurile de ou bătute în prealabil, zahărul tos, praful de copt, smăntâna, iar la final coaja de lămâie.

Dacă frămânți ușor și pui un strop de dragoste, vei obține un aluat moale, elastic. Este posibil să mai fie nevoie de 1-2 linguri de făină.

Scoate aluatul pe masa de lucru, împarte-l în două  și învelește-le în folie de plastic. Lasă în frigider cele două bile de cocă pentru a sta în tihnă aproape o oră.

Între timp, scurge bine merele date pe răzătoarea mare, apoi amestecă-le cu zahărul tos și cu scorțișoara.

Într-o cratiță în care ai topit untul, adaugă mixul de măr ras, pentru a îl căli în jur de 10 minute. Mărul ar trebui să aibă acum o textură moale, caramelizatată. Acesta trebuie să se răcească înainte de a-l folosi.

Acoperă masa de lucru din belșug cu făină Raftul Bunicii și scoate aluatul de la rece. Folosește un sucitor pentru a întinde, pe rând, cele două bile de aluat, transformându-le în foi de plăcintă.

Acoperă o tavă cu hârtie de copt sau unge-o cu puțin unt. Întinde în ea o foaie de plăcintă, apoi pune umplutura de mere într-un strat uniform. Deasupra, vei pune a doua foaie de plăcintă, ca pe un capac. Înțeapă foaia de deasupra cu furculița, astfel încât să îi faci din loc în loc găuri care vor permite coacerea uniformă a plăcintei.

Bagă tava cu aluatul umplut în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coace-o în jur de 35 de minute. La final, plăcinta ar trebui să fie aurie. Scoate-o din  cuptor și las-o să se răcească puțin, apoi orneaz-o cu zahăr pudră. Abia după ce se răcește complet o poți porționa.

Servește plăcinta de mere într-o companie aleasă, alături de o ceașcă de cafea. Dacă ai musafiri la masă și vrei să îi impresionezi, poți servi plăcinta pe o farfurie de desert, alături de o cupă de înghețată de vanilie.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie