Tort amandină

Icon print Print

Tortul amandină, cu multă cremă de ciocolată, însiropat din belșug și cu glazură crocantă, este unul dintre cele mai iubite torturi.

Dacă vrei să le faci o bucurie celor de acasă, pregătește un tort amandină pentru desert – toată familia va fi fericită, iar dacă ai musafiri la masă, poți să fii sigură că vor fi impresionați.

Timp de pregătire: 2 ore

Număr de porții: 10

Ingrediente pentru blat:

  • 150 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii
  • 150 g zahăr tos
  • 6 ouă
  • 30 ml apă
  • 30 ml ulei de floarea soarelui
  • 3 linguri cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • 1 plic zahăr vanilat

Ingrediente pentru sirop:

  • 200 ml apă
  • 200 ml zahăr tos
  • 2 linguri cafea
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 200 g zahăr pudră
  • 3 linguri cacao
  • 300 g unt moale
  • 2 lingurițe esență de rom

Ingrediente pentru glazură:

  • 200 g ciocolată neagră
  • 150 ml frișcă lichidă

Mod de preparare:

Ia un vas încăpător și pune în el albușurile de la ouă; bate-le spumă, cu un praf de sare și cu ajutorul unui mixer sau tel. Treptat, cu multă răbdare, încorporează zahărul și apoi adaugă apa. Ar trebui să obții o compoziție lichidă, ușor vâscoasă.

Separat, în alt bol, amestecă gălbenușurile de ou cu uleiul și omogenizează bine. Încorporează gălbenușurile în spuma de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă, de jos în sus, pentru a păstra consistența pufoasă.

Amestecă într-un castron Făina Superioară 000 Raftul Bunicii cu praful de copt și cu pudra de cacao. Toarnă în ploaie acest amestec peste compoziția deja preparată, amestecând cu aceleași mișcări, de jos în sus, pentru a încorpora bine toate ingredientele.

Toarnă aluatul pentru blat în tava acoperită cu hârtie de copt și da-o la cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius. În jumătate de oră, blatul se va coace, însă e bine să-l verifici din când în când, pentru a te asigura că se rumenește uniform. Pentru a fi sigură că este copt, verifică-l cu o scobitoare; dacă aceasta este curată după ce o înfigi în blat, înseamnă că este copt și îl poți scoate din cuptor.

Cât timp blatul se răcorește într-un loc ferit, te poți îndeletnici cu pregătirea siropului. Pune apa la fiert și topește zahărul, amestecând constant. După ce s-a topit, adaugă 2 linguri de cafea și esența de rom și oprește focul.

A sosit momentul să prepari minunat cremă, care va înnobila blatul pufos, iar tortul deja începe să prindă contur.

Amestecă gălbenușurile cu o jumătate din cantitatea de zahăr pudră, la bain marie, cu grijă să amesteci constant, pentru a nu se fierbe ouăle. Amestecă viguros cu un tel până când crema se îngroasă și capătă consistența unei budinci. Ia vasul de pe foc și adaugă pudra de cacao, împreună cu esența de rom, omogenizând bine, pentru a nu rămâne cocoloașe.

Separat, într-un bol, freacă untul moale cu restul de zahăr, până ce untul va căpăta un aspect pufos. Adaugă-l peste crema de gălbenușuri și folosește un tel sau un mixer pentru ca amestecul să devină omogen.

Mai ai doar un pas până să începi să montezi tortul: glazura! Topește la bain-marie ciocolata, cu răbdare, apoi amestec-o cu frișca, având grijă să încorporezi foarte bine. Lasă glazura să se răcească puțin.

Și iată că a sosit și momentul mult-așteptat, pregătirea tortului efectiv!

Cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit, taie blatul de tort în 3 felii rotunde. Pune pe o farfurie plată sau pe un platou prima felie de blat și însiropează bine – aceasta va fi baza tortului. Folosind o spatulă, unge blatul cu jumătate din crema de ciocolată și pune cu grijă, cea de-a doua felie de blat. Procedează la fel ca la primul blat și însiropează-l generos; adaugă aproape toată crema de ciocolată – mai poți păstra puțină pentru ornarea tortului.

Pune și ultima felie de blat deasupra cremei și însiropează bine. Arată foarte bine, nu? Cu răbdare și grijă, toarnă în centrul blatului, glazura călduță și acoperă toată suprafața tortului; te poți ajuta de un cuțit lung sau o spatulă.

Folosește crema rămasă pentru a orna tortul, în modele care îți plac, apoi bagă-l la frigider și lasă-l să se răcească cel puțin 2 ore.

Cu un cuțit înmuiat în prealabil în apă rece, taie felii generoase și bucură-te alături de cei dragi de un dulce fin și cremos!

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie