fbpx

Tort Black Forest cu vișine

Icon print Print

Tort Black Forest, cunoscut mai degrabă sub denumirea de tort Pădurea Neagră ori Foret Noir, este unul de origine germană, așa cum sugerează și numele. Este un tort cu blat pufos, cu vișine și frișcă din belșug, din care nu lipsește însă nici ciocolata.

Așadar, dacă vrei să pregătești un desert pentru o ocazie specială, care să fie pe gustul tuturor, nu vei da greș cu acest tort Pădurea Neagră, după care se vor da în vânt cu toții, de la mic la mare.

 

Timp de preparare: 2 ore și jumătate

Număr de porții: 16

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 5 ouă mari;
  • 1 cană zahăr tos;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1 cană Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
  • 2 lingurițe praf de copt;
  • 1/3 cană amidon de porumb;
  • ¼ cană pudră de cacao.

 

Pentru umplutura de vișine:

  • 1 ½ cană suc/compot de vișine;
  • 2 căni vișine fără sâmburi;
  • 5 linguri amidon din porumb;
  • 2 linguri zahăr;
  • 1/3 cană lichior Kirsch.

 

Pentru frișcă:

  • 4 căni smântână;
  • ½ cană zahăr pudră.

 

Pentru ornat:

  • 16 vișine proaspete;
  • 120 g ciocolată neagră rasă.

 

Mod de preparare

Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180° Celsius. Acoperă apoi o formă de tort cu hârtie de copt.

Pune-ți muzica preferată în surdină, pune-ți șorțul preferat și să-i dăm drumul! Începe prin a separa ouăle – albușurile le vei pune într-un bol încăpător, iar gălbenușurile într-un alt bol la fel de mare. Bate cu ajutorul mixerului albușurile cu o jumătate de cană cu zahăr preț de 8 minute – viteza mixerului trebuie să fie cât mai mare. Lasă apoi spuma de albușuri deoparte și bate gălbenușurile cu jumătatea de cană cu zahăr rămas, dar și cu esența de vanilie. Folosește-te de această dată de mixerul setat la o intensitate medie. Vei obține o cremă gălbuie, pe care o vei încorpora în spuma de albușuri, cu mare grijă, folosind o spatulă și cu mișcări line, de jos în sus – amestecă doar cât să se încorporeze, pentru a menține o consistență pufoasă.

Ia un bol mai mic și amestecă în el făina, praful de copt, amidonul de porumb, dar și pudra de cacao, iar apoi încorporează și acest amestec uscat în cel pe bază de ouă. După ce compoziția se omogenizează, o poți transfera în forma de tort. Introdu la cuptor și lasă blatul de tort să se coacă timp de 25 de minute. Este foarte important însă ca în primele 20 de minute să nu deschizi deloc cuptorul pentru că este posibil ca blatul să se lase. Dacă faci testul scobitorii și aceasta iese uscată din mijlocul blatului, îl poți scoate din cuptor pentru a îl lăsa la răcit. Abia după ce se răcește complet, poți folosi un cuțit cu lamă lată și lungă pentru a-l tăia în 3 foi de blat.

Între timp, poți prepara umplutura de vișine. Ia 4 linguri de suc de vișine și dizolvă amidonul și zahărul. Restul sucului îl vei pune la fiert într-o crăticioară. Înainte de a da în clocot, ia sucul de vișine de pe foc și încorporează în el amestecul pe bază de amidon. Așază iar pe foc și lasă să fiarbă până când se îngroașă – în tot acest timp este indicat să amesteci cu o spatula, să nu se ardă. Încorporează vișinele și ia de pe foc, apoi adaugă și jumătate din lichiorul kirsch. Merită un pic de odihnă, așa că lasă-l la răcit.

A sosit momentul să bați frișca. Ia un bol generos și adaugă smântâna, pe care o vei bate cu mixerul setat pe viteză mare. După ce smântâna devine pufoasă, încorporează jumătate de cană cu zahăr tos și mai bate încă 2-3 minute. Imediat ce obții textura dorită, acoperă bolul cu folie de plastic și lasă-l la frigider până când ai nevoie de frișcă.

Asamblarea tortului se face astfel: așază o foaie de blat de tort pe o farfurie rotundă, plată, și însiropează-o cu lichior kirsch – dacă servești tortul și copiilor mici, poți însiropa mai degrabă cu suc sau compot de vișine. Deasupra vei pune jumătate din cantitatea de umplutură cu vișine, pe care o vei distribui cu o spatulă sau cu lama unui cuțit. Scoate frișca din frigider și folosește un sfert din cantitate pentru a adăuga un strat de frișcă peste cel de umplutură de fructe. Vei acoperi apoi cu a doua foaie de blat, pe care o vei însiropa la fel ca pe prima, după care vei adăuga încă un strat de umplutură de vișine și unul de frișcă. Adaugă la final ultima foaie de blat, peste care vei adăuga frișcă. Frișca o vei întinde și către laterale, pentru a acoperi în întregime tortul.

Ornează tortul pe laterale cu ciocolata rasă, însă păstrează puțină și pentru partea de sus. Așază apoi cele 16 vișine pe partea de sus a tortului, astfel încât să conturezi forma unui cerc.

Tortul va fi păstrat la frigider până când va fi servit, astfel încât frișca să își păstreze textura pufoasă.

 

Pregătește acest tort Pădurea Neagră la ocaziile speciale, pentru a-i bucura pe cei dragi ție.

Poftă bună!

Quiche cu legume de primăvară

55 minute

VEZI REȚETA
Image Quiche cu legume de primăvară

Tort Black Forest cu vișine

2 ore și 30 minute

VEZI REȚETA
Image Tort Black Forest cu vișine

Tort cu sirop de lămâie și soc

1 oră și 30 minute

VEZI REȚETA
Image Tort cu sirop de lămâie și soc
Surpriza primăverii