Tort cu nuci

Icon print Print

Cu un blat pufos, nuci caramelizate și cremă delicioasă, tortul cu nuci este o alegere ideală pentru o masă festivă. Dacă vrei să îi suprinzi pe cei dragi cu un preparat inedit, atunci urmează pașii din rețetă și, mai repede decât crezi, vei obține un desert care să-ți aducă numai zâmbete și laude.

Timp de pregătire: 2 ore și 30 de minute

Număr de porții: 16

Ingrediente:

Pentru blat – 1 bucată:

  • 15 g Făină Superioară 000 Raftul bunicii
  • 40 g nucă măcinată
  • 30 g zahăr
  • 2 albușuri
  • un praf de sare

Vei avea nevoie de 4 bucăți de blat.

Pentru crema de vanilie:

  • 50 g amidon
  • 200 g unt
  • 600 ml lapte
  • 150 g zahăr pudră
  • 8 gălbenușuri
  • 1 linguriță esență de vanilie

Pentru crema de frișcă cu nuci caramelizate:

  • 200 g zahăr
  • 250 g nucă
  • 400 ml smântână neîndulcită

Mod de preparare:

Pregătirea blatului

Într-un bol încăpător mixează bine albușurile, zahărul și sarea, până când obții o compoziție consistentă, asemeni unei bezele. Într-un bol separat, amestecă făina Superioară 000 Raftul bunicii împreună cu nuca măcinată. Toarnă compoziția obținută peste spuma de albușuri și încorporează totul foarte bine amestecând cu o paletă, de jos în sus, pentru un aluat aerat și pufos.

Tapetează o tavă cu puțin ulei și foaie de copt șit toarnă întreaga compoziție în tavă, uniformizând cu grijă. După ce ai nivelat frumos blatul, pune-l la cuptorul preîncălzit la 160 de grade și lasă-l la copt aproximativ 25 de minute.

Aceiași pași trebuie să îi parcurgi pentru a obține în final 4 blaturi pentru tort.

Prepararea cremei de vanilie

Pentru a pregăti crema de vanilie, ia o oală încăpătoare și amestecă cu putere gălbenușurile împreună cu amidonul, până ce vei obține o bezea. Adaugă apoi zahărul pudră, esența de vanilie și, treptat, laptele, amestecând continuu până când obții o compoziție omogenă. Pune totul pe foc și amestecă în continuare, în mod constant, astfel încât compoziția să se lege și să devină cremoasă. Oprește focul și lasă crema la răcit.

Prepararea cremei de frișcă cu nuci caramelizate

Este momentul să pregătești și cea de-a doua cremă. Așadar, într-o crăticioară încăpătoare pune zahărul la caramelizat, având grijă să amesteci constant pentru a nu se arde. După ce s-a topit complet, adaugă nuca și amestec-o împreună cu zahărul. Toarnă compoziția pe o foaie de copt și las-o la răcit. După ce s-a răcorit bine, mărunțește-o folosind sucitorul sau un robot de bucătărie.

Într-un alt bol, mixează bine smântâna neîndulcită până când aceasta devine o spumă consistentă. Adaugă peste ea nuca pe care ai caramelizat-o și măcinat-o și amestecă totul foarte bine. Păstrează 2-3 linguri de nucă pentru decorul tortului.

Montarea tortului

Pregătește o formă de tort și așează primul blat. Peste acesta, adaugă un sfert din crema de vanilie și niveleaz-o cu grijă. Adaugă apoi crema de nucă și întinde-o bine pe suprafața formei de tort. După ce ai nivelat cele două creme, acoperă-le cu al doilea blat și procedează în același fel până când termini toate ingredientele.

Pentru a decora tortul, acoperă ultimul blat cu puțină cremă de vanilie, iar apoi presară nuca măcinată.

Uite cum doar în câțiva pași ai terminat un tort delicios care să înveselească întreaga familie.

Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie