Nu e niciun preparat de casă mai simplu și mai iubit decât pâinea pufoasă la interior, cu coaja crocantă și cu gustul vremurilor de demult.
Fă-le o bucurie celor dragi și întâmpină-i acasă cu miros de pâine proaspată, abia scoasă din cuptor. Mai mult ca sigur gestul tău va fi apreciat.
Puteți servi pâinea de casă ca atare, dar și alături de o sumedenie de mâncăruri, începând de la brânză cu roșii și până la ciorba acrită cu borș de țară. Dacă vrei ca pâinea de casă să rămână pufoasă mai multe zile la rând, ține-o fie într-o pungă de hârtie, fie învelită într-un prosop curat.
Timp de pregătire: 2 ore și jumătate
Număr de porții: 2 pâini
Ingrediente:
Mod de preparare
Pregătește-ți toate ingredientele, pune-le pe masa de lucru, pune-ți melodia preferată și bucură-te din plin de prepararea pâinii de casă pentru întreaga familie. Ține minte: orice preparat devine mai gustos atunci când adaugi ingredientul secret: dragostea pentru gătit.
Pasul 1
Într-un bol încăpător, în care torni puțină apă călduță, dizolva drojdia uscată, dar si zahărul. Încorporează apoi și untura, sarea, precum și 2 căni de Făină Standard 650 Raftul bunicii.
Apoi, adaugă treptat restul de făină, amestecând bine cu telul după fiecare jumătate de cană adăugată. După ce compoziția se leagă, ia aluatul cu mâinile și frământă-l viguros timp de 8-10 minute, pe o suprafață acoperită din belșug cu Făină Standard 650 Raftul Bunicii. Oprește-te când aluatul devine moale și totodată elastic.
Pasul 2
Unge cu ulei un bol mare, apoi pune aluatul în el și mai frământă-l 1-2 minute. Acoperă apoi aluatul de pâine de casă cu un șervet curat și lasă-l să se odihnească timp de o oră, într-un loc călduț. Vei observa, când acest timp se scurge, că aluatul și-a dublat volumul, prin urmare, este gata de modelat.
Pasul 3
Scoate aluatul dospit pe blatul de lucru, pe care l-ai acoperit din nou cu un strat fin de Făină Standard 650 Raftul bunicii. Taie-l pe jumătate și apoi formează două pâinici rotunde din cele două jumătăți de aluat. Pune pâinile de casă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, ocrotește-le cu un prosop curat pus deasupra și mai lasă-le încă 40 de minute la temperatura camerei, să crească de bucurie.
Pasul 4
Între timp, vei preîncălzi cuptorul la o temperatură de 220 de grade Celsius. Înainte de a băga minunatele pâinici de casă la cuptor, lasă temperatura la 190 de grade Celsius.
Introdu cu grijă tăvile cu pâine la cuptor și lasă-le timp de cel puțin 30 de minute. Când observi că pâinile au căpătat o nuanță aurie, pe alocuri chiar cu tentă maronie, le poți scoate din cuptor.
Poți servi pâinile de casă alături de cei dragi, imediat după ce le-ai scos-o din cuptor și cât timp sunt aburinde și calde, dar și după ce se mai răcesc.
În unele părți ale țării, mai ales în Moldova și Muntenia, pâinea caldă de casă este folosită pentru a face călăvie, care este apoi dată de pomană și mâncată în cinstea celor care au plecat din această lume.
Dacă vrei să prepari călăvie, nu trebuie să faci altceva decât să stropești pâinea abia scoasă din cuptor cu vin roșu, iar deasupra să presari zahăr din belșug. Călăvia se servește ca atare, alături de o cană plină cu apă rece, de fântână, ori cu un pahar de vin roșu de casă.
Poftă bună!
Măr copt în foietaj
VEZI REȚETACinnamon Rolls
VEZI REȚETABanane umplute cu ciocolată în foietaj
VEZI REȚETA© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.