fbpx

Pâine împletită în 3 cu semințe de mac sau de susan

Icon print Print

Nimic nu se poate compară cu mirosul de pâine caldă, care inundă casa după ce bagi aluatul la cuptor. Așa cum nimic nu se compară cu senzația plăcută pe care ți-o oferă frământatul aluatului cu mâinile tale.

Întoarce-te în timp, în vremuri liniștite și fericite, preparând o pâine împletită de casă, pe care o vei savura în compania celor pe care îi iubești.

Timp de pregătire: 1 oră și jumătate

Număr de porții: 1 pâine

Ingrediente:

  • 700 g de Făină Standard 650 Raftul Bunicii
  • 300 g apă
  • 50 g unt
  • 15 g sare
  • ½ lingură de zahăr
  • 7 g drojdie uscată
  • 150 litri de lapte
  • Semințe de mac/susan
  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri de lapte pentru decor

Mod de preparare

Pasul 1

Pregătește mai întâi maiaua, amestecând 250 g de Făină Standard 650 Raftul bunicii cu 300 g apă într-un castron pe care îl vei acoperi cu un capac. Lasă maiaua la temperatura camerei cel puțin 6-7 ore. Ideal ar fi să pregătești maiaua dimineața și seara să faci pâinea.

Pasul 2

Când te apuci de făcut pâinea, pune laptele într-un bol, apoi dizolva zahărul și drojdia în el. Lasă amestecul să “se așeze” în jur de 10 minute.

Adaugă apoi compoziția pe bază de drojdie peste maiaua preparată deja și frământă viguros cu mâinile. Completează apoi cu untul topit, dar și cu jumătate din Făina Standard 650 Raftul bunicii rămasă. Pe măsură ce frămânți, vei încorpora treptat toată făina, dar vei adăuga și sare.

Acoperă aluatul frământat cu un ștergar curat și lasă-l să crească de bucurie, într-un loc călduț și uscat.

Pasul 3

Acoperă masa de lucru cu Făină 650 Raftul Bunicii din belșug, apoi întinde aluatul pe masă și împăturește-l de câteva ori, până când devine mai elastic. Imediat, acoperă-l cu un castron și mai lasă-l să se odihnească încă 20 de minute.

Pasul 4

Împarte coca în 3 bucăți egale. Modelează cele 3 bucăți astfel încât să capete forma unor baghete de aceleași dimensiuni. Lipește capetele celor 3 baghete de aluat, apăsând cu degetele.

Împletește-le apoi, rulând fiecare bagheta în jurul celeilalte. La final, lipește-le capetele și ai obținut o pâine împletită minunată.

Pasul 5

Așază pâinea împletită într-o tavă, apoi unge-o cu un amestec făcut dintr-un ou și cele 2 linguri de lapte. Deasupra, așază semințele de mac sau de susan într-un strat generos și bagă pâinea în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius.

După primele 10 minute de coacere, redu temperatura cuptorului la 150 de grade Celsius. Din acest moment, pâinea împletită în 3 ar trebui să fie gata în jumătate de oră.

Poți servi pâinea împletita în trei atât caldă, cât și rece, în compania celor dragi. Pentru o gustare apetisantă, serviți pâinea împletită cu zacuscă de casă, salată de vinete și cremă de brânză – toată lumea, de la mic la mare, se va „bate” să prindă o felie de pâine în plus.

Un mic sfat: nu e bine să acoperi pâinea abia scoasă din cuptor cu un ștergar sau cu o pungă pentru că se va face condens, iar textura pâinii se va modifica.

Poftă bună!

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread