Păstrăv prăjit în crustă de mălai, cu mămăligă și mujdei de usturoi

Icon print Print

Îți amintești de peștele prăjit pe care îl punea mereu bunica pe masă în zilele cu dezlegare la Pește din timpul postului? Acesta era întotdeauna servit alături de întreaga familie, cu mămăligă fierbinte și mujdei de usturoi. Dacă ți s-a făcut poftă de un preparat ca pe vremuri, pregătește pentru următoarea masă păstrăv prăjit în mălai, mujdei iute de usturoi și o mămăligă vârtoasă.

Acest preparat nu doar că este foarte gustos, ci este gata și extrem de repede – în mai puțin de 15 minute.

Timp de pregătire: 15 minute

Număr de porții: 2

Ingrediente:

  • 200 g Mălai Extra Gold Raftul Bunicii
  • 2 păstrăvi a câte 400 g fiecare
  • sare și piper, după gust
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Dacă ai luat peștele deja tăiat și curățat, nu trebuie decât să îl speli abundent cu apă rece înainte de a-l găti. Dacă îți dorești, îi poți tăia în bucăți, însă dacă îi lași întregi, peștii vor avea un aspect mai plăcut atunci când îi vei servi.

Șterge cei doi pești cu șervețele absorbante și freacă-i cu sare. Învelește-i apoi în folie de plastic și lasă-i să tragă sarea. Dacă peștele trebuie tăiat și curățat, asigură-te că faci asta foarte bine, pentru ca preparatul să aibă gustul dorit.

Încinge uleiul pentru prăjit într-o tigaie antiaderentă, de preferat una cu pereții și baza mai groase.

Presară peste pești puțin piper, după care pune Mălaiul Extra Gold de la Raftul Bunicii într-o farfurie întinsă și tăvălește peștii prin el. Scutură-i ușor la final  pentru a îndepărta mălaiul în exces.

Pune ulterior ambii pești în tigaia cu ulei încins și lasă-i să se prăjească în jur de 5 minute. Întoarce-i apoi pentru a îi rumeni și pe partea cealaltă tot 4-5 minute. Când sunt gata, trebuie să aibă o crustă aurie.

Scoate-i pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie, astfel încât uleiul în exces să fie absorbit.

Păstrăvul prăjit se servește cu mămăligă caldă și mujdei cremos – iată cum le prepari!

Cum să faci mămăligă

Pentru 2 porții de mămăligă, pune la fiert 2 căni de apă, în care dizolvă puțină sare. Când apa începe să clocotească, adaugă 8 linguri de Mălai Extra Gold Raftul Bunicii în ploaie, amestecând zdravăn pentru a nu se forma cocoloașe. Lasă apoi mămăliga să fiarbă la foc mic în jur de 20 de minute, după care o poți răsturna.

Cum să faci mujdei cremos de usturoi

Curăță 3-4 căței mai mari de usturoi. Pisează-i și freacă-i cu puțină sare, dar și cu un strop de ulei de floarea soarelui. Vei observa că usturoiul se transformă într-o pastă. Adaugă câteva picături de zeamă de lămâie, apoi puțină apă și mujdeiul este gata.

Așază în fiecare farfurie câte un păstrăv prăjit, alături de 2-3 linguri de mămăligă și o linguriță de mujdei de usturoi. Poftă bună!

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

4 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: Bunătăți din Dobrogea

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

3 ore

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie: bunătăți din Muntenia

Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania

3 ore și 35 minute

VEZI REȚETA
Image Gustul călătoriei prin frumoasa Românie – Bunătăți din Transilvania
Magie în Bucătărie