fbpx

Saramură de pește

Icon print Print

Saramura de pește este un preparat tradițional din zona Dunării care s-a răspândit în toate colțurile țării.  Gustoasă și foarte aromată, este o mâncare ideală pentru zilele în care vrei să prepari ceva ușor.

Pentru o experiență culinară desăvârșită, poți servi saramura de pește alături de o mămăligă caldă și cremoasă, preparată cu Mălai Extra Gold Raftul bunicii.

Timp de preparare: 1 oră

Număr de porții: 8

Ingrediente:

  • 1 crap sau un alt pește, după plac
  • 50 ml ulei
  • 650 ml apă
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 frunză de dafin
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 legătură de cimbru
  • 500 g roșii coapte
  • 4 ardei kapia
  • 4 ardei iuți
  • sare, piper
  • 2 linguri de oțet

Mod de preparare:

Începe cu personajul principal: peștele. Curăță-l foarte bine de oase și de solzi, apoi spală-l sub jet puternic de apă rece și șterge-l cu un șervet. Taie peștele în medalioane și presară puțină sare deasupra, cât să-l frăgezească puțin. Lasă-l să se odihnească astfel vreo 15 minute, pentru a-și trage sarea.

Între timp, încinge foarte bine grătarul. Este foarte important ca grătarul să fie încins atunci când așezi peștele, altfel riști ca acesta să rămână lipit. Unge peștele cu ulei pe toată suprafața, apoi pune-l pe grătar alături de roșii, ardeii kapia și ardeii iuți.

După ce legumele și peștele sunt gata, pune-le în boluri separate.

Acum este timpul să prepari sucul aromat al saramurei. Pentru aceasta, începe prin a curăța roșiile coapte și zdrobește-le cu ajutorul unei furculițe. Ia apoi ardeii kapia și ardeii iuți, curăță-i de coajă și taie-i cubulețe mici. După ce ai terminat, curăță și usturoiul, mărunțește-l, apoi pune-l deoparte.

Pregătește o oală încăpătoare și toarnă apa, pe care o condimentezi cu piper, dafin și cimbru. Atunci când apa începe să dea în clocot, adaugă roșiile împreună cu ardeii mărunțiți. Lasă totul la foc mediu, cât să fiarbă puțin, apoi adaugă usturoiul și oțetul. Oprește focul și să gustă zeama pentru a testa dacă este suficient de aromată.

Pentru a servi preparatul, tot ce îți mai rămâne de făcut este să torni zeama aromată peste peștele copt.  Acoperă bolul cu un capac pentru a se infuza timp de aproximativ 20 de minute, iar apoi te poți bucura de o saramură de pește delicioasă. În timpul în care preparatul își adună toate aromele, ai timp să pregăteși o mămăligă gustoasă din Mălai Extra Gold Raftul bunicii.

Iată cum doar în câțiva pași ai gătit o saramură de pește delicioasă și aromată, ideală pentru o masă în familie.

Poftă bună!

Măr copt în foietaj

VEZI REȚETA
Image Măr copt în foietaj

Cinnamon Rolls

VEZI REȚETA
Image Cinnamon Rolls

Banane umplute cu ciocolată în foietaj

VEZI REȚETA
Image Banane umplute cu ciocolată în foietaj