Sosul tzatziki este nelipsit din restaurantele grecești, de aceea este asociat adesea cu atmosfera de vacanță și zilele lungi de vară. Acesta poate fi mâncat cu turte de casă, dar merge de minune și cu carnea de pui sau de porc, cu legumele pe grătar ori chiar cu peștele sau cartofii prăjiți.
Dacă ai musafiri la masă, sosul tzatziki nu trebuie să lipsească. Iată cum poți prepara un sos grecesc ca la carte, pas cu pas!
Sfaturi pentru un tzatziki reușit
Este foarte important să scurgi bine-bine castravetele înainte de a îl folosi pentru această rețetă – în acest fel, te asiguri că sosul va avea o textură perfectă și o aromă intensă. Asigură-te că folosești iaurt grecesc, pentru un sos cât mai gustos și veritabil.
Timp de preparare: 10 minute
Număr de porții: 2 căni și jumătate de sos
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător, pune castravetele ras, iaurtul, uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul și sarea și amestecă bine, pentru a se omogeniza, iar aromele să se întrepătrundă. Lasă sosul să se “așeze” preț de 5 minute, astfel încât să capete consistența necesară, dar și pentru a se complete ingredientele. Adaugă apoi ierburile aromatice și amestecă-le bine. Deja simți notele proaspete ale acestui sos, nu-i așa? Acum este momentul să guști, pentru a-l potrivi cu zeamă de lămâie sau sare, dacă este cazul.
Poți să servești sosul tzatziki imediat ce îl prepari sau să-l pui la frigider și să-l consumi mai târziu.
Sosul tzatziki poate fi servit ca atare, drept aperitiv, ori chiar ca gustare între mese, alături de turte de casă, grecești – pite rumenite și crocante la exterior, dar pufoase la interior.
Pita grecească de casă
Timp de pregătire: 1 oră și jumătate
Număr de porții: 6
Ingrediente:
Mod de preparare
Într-un castron mititel, amestecă zahărul cu drojdia uscată, apoi adaugă apa și cu laptele la temperatura camerei. Omogenizează-le bine și lasă drojdia să acționeze în jur de 5 minute, într-un loc călduț.
În alt bol, amestecă Făina Standard 650 Raftul Bunicii, sarea și cimbrul proaspăt. După ce s-au scurs cele 5 minute, ia compoziția cu drojdie și adaugă o lingură de ulei de măsline, amestecând fără grabă. Încorporează-l în amestecul de făină, începând ușor, ușor să frămânți aluatul, ingredientele se vor lega foarte bine, iar acesta se va forma foarte repede.
Scoate aluatul din castron pe masa de lucru acoperită cu făină din belșug. Frământă-l viguros preț de 5 minute, până când devine elastic și moale.
Unge un castron cu puțin ulei de măsline și pune în el coca obținută, apoi acoperă recipientul cu folie de plastic și cu un prosop. Lasă-l într-un loc călduț să se odihnească și să crească pufos; după vreo 40 de minute, acesta își va dubla negreșit volumul.
Încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu. Între timp, împarte aluatul în 6 bucăți egale și folosește un sucitor pentru a întinde fiecare bucată de aluat, astfel încât să capete forma unor turte.
Coace turtele pe rând, în tigaie, lăsându-le în jur de 2 minute pe fiecare parte. Când sunt gata, scoate-le pe o farfurie întinsă și acoperă-le cu un ștergar curat până când le servești, pentru a le păstra pufoase și aburinde.
Alături de sosul tzatziki, pita grecească devine și mai gustoasă, iar toți cei de la masă îți vor oferi multe zâmbete pentru toate bunătățile pregătite!
© Copyright 2021 GoodMills România. Toate drepturile rezervate.