fbpx

1 decembrie: Sarmale moldovenești cu mămăliguță răsturnată și tăiată cu ața – ”Capra cu trei iezi”

Icon print Print

În Capra cu trei iezi, de Ion Creangă, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite povești românești, bucatele ocupă un loc de cinste, în cadrul praznicului după cei doi iezi furați de lup. Capra îl pedepsește pe lup tocmai cu o masă bogată, care să îi stârnească lăcomia.

”Și așa zicând, pune poalele-n brâu, își suflecă mânecile, ațâță focul și s-apucă de făcut bucate.”

Primul fel de mâncare gătit de capră sunt sarmalele moldovenești. Iată și rețeta ca-n povești:

Opărește cu borș foile de varză proaspătă și decupează doar vârful foii. Ai nevoie de carne de porc grasă, pe care o tai în bucăți mici și o treci molcom prin mașină nu o dată, ci de două ori, iar a doua oară adaugi și verdeață, miez de pâine înmuiat în lapte, o ceapă mărunțită și perpelită în unt, două ouă bătute vârtos și, desigur, sare și piper după gust.

Umple delicat sărmăluțele cu această compoziție, având grijă să nu cumva să iasă mai mari decât o papiotă. Dacă ai prin cămară un tuci de fontă, e excellent. Așează-le câte una pe un pat de varză tăiată fin, pe fundul vasului, apoi acoperă-le cu o plăpumioară de varză, la fel de fin tăiată.

Înfrumusețează aspectul cu câteva felii subțiri de roșii, apoi toarnă lichidul în care vor fierbe sarmalele. Ai de ales între borș, vin, zeamă de carne, un amestec din bulion și vin sau apă simplă. Adaugă și unt, cu câteva minute înainte să le scoți din cuptor.

Dacă nu ai o mămăligă strașnică la aceste sărmăluțe, masa nu e ce trebuie. 😊 Iată rețeta noastră de mămăligă răsturnată și tăiată cu ața, ca la bunici:

Pune 3 litri de apă la fiert, cu sare și mălai – proporția corectă este o cană de mălai la 4 căni de apă. Amestecă mai întâi cu telul, pentru a te asigura că nu se formează cocoloașe, iar când mamaliga începe să facă bule, ia repede o lingură de lemn și amestecă repejor, să nu te stropești, până se îngroașă. Nu o ține pe foc mai mult de 15 minute.

A sosit și momentul mult așteptat. Ca să poți răsturna mămăliga, desprinde-o cu lingura  de pe pereții oalei, spre interior și mai aprinde o dată focul sub ea, pentru 2 minute, de data aceasta cu capac. Acum e gata pentru a fi răsturnată pe un fund de lemn. Cu ața vă puteți juca toți ai casei, cum doriți. Mămăloga poate fi tăiată și de sus în jos, prin apăsarea firului, și de jos în sus, prin încrucișarea capetelor.

Bucurați-vă de această masă ca-n povești, la ceas de sărbătoare. Poftă bună!

Coroniță cu camembert

VEZI REȚETA
Image Coroniță cu camembert

Lava cake

VEZI REȚETA
Image Lava cake

Rulouri împletite cu migdale

VEZI REȚETA
Image Rulouri împletite cu migdale