fbpx

10 decembrie: Purcel de lapte și pâine de casă – “Amintiri din copilărie”

Icon print Print

”Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul”.

Bucatele alese stau la loc de cinste în opera lui Ion Creangă, iar în ”Amintiri din copilărie”, descrierea lor e pur și simplu prea îmbietoare ca să poți să-i reziști.

Azi ne-am amintit de purcelul de lapte fript, atât de fraged, că se topește în gură. Alături de o pâinică de casă proaspătă și poate și un borcănel cu castraveți murați, devine o masă de zile mari. Iată și rețeta:

Purcelul de lapte, înainte de a-l găti, trebuie opărit și curățat bine cu mălai, în mod traditional. După ce pielea lui s-a făcut aproape albă și curată lună, stropește-l din abundență cu zeamă de lămâie și rom, atât pe exterior, cât și pe interior.

Apoi sărează-l din plin cu sare grunjoasă, presară piper alb și așează-l într-o tavă suficient de primitoare, pe un pat de bețișoare din lemn, astfel încât să nu se lipească. Toarnă puțină apă, ulei și vin, așează un măr în gura purcelului și pune tava în cuptor pentru maxim o oră. Ai grijă să nu scadă sosul de tot.

Rețeta de pâine de casă o poți găsi aici, inspirată tot dintr-o mare operă a lui Ion Creangă – ”Povestea lui Harap Alb”.  Dacă ai timp să o pregătești și pe aceasta, merită cu siguranță un asemenea acompaniament la purcelul de lapte, pentru o masă autentică, exact ca în povești. 😊

Prăjitură Pina Colada

VEZI REȚETA
Image Prăjitură Pina Colada

Clătite japoneze cu zmeură

VEZI REȚETA
Image Clătite japoneze cu zmeură

Banana Bread

VEZI REȚETA
Image Banana Bread