fbpx

11 decembrie: Aluat pentru bucate – ”Sarea-n bucate”

Icon print Print

Continuând periplul printre cele mai frumoase basme românești, am ajuns și la ”Sarea-n bucate”, de Petre Ispirescu, o poveste cu o rezonanță aparte, care atrage orice gurmand. De unde vine această expresie? Să ne amintim…

”A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, toată dragostea lui el și-o aruncase asupra fetelor”. Într-o zi, împăratul le întreabă pe fete cât de mult îl iubesc. Aflăm astfel că fata cea mare îl iubește ca mierea, fata cea mijlocie ca zahărul, iar fata cea mică își iubește tatăl ca…sarea în bucate. Interpretând greșit răspunsul mezinei, împăratul o alungă de la curte.

Însă lucrurile nu au rămas așa. Fata cea mică i-a demonstrat tatălui său, mult timp după ce a plecat de acasă, ce a vrut să spună prin acel răspuns. Într-un cadru festiv, chiar la nunta ei cu un print, la care a fost invitat și tatăl fetei, aceasta i-a pregătit doar bucate fără strop de sare în ele.

”Acum am vrut să dovedesc tatei că fără miere și zahăr poate omul să trăiască, dar fără sare nu, d-aia i-am gătit bucatele fără sare. Judecați dumneavoastră cu minte împărătească cine a avut dreptate”.

Noi suntem perfect de acord cu fata cea mică a împăratului și de aceea v-am pregătit o rețetă de aluat sărat ”pentru bucate”, ca bază pentru bunătățile sărate pe care le pregătiți cu drag:

Ai nevoie de unt și făină de același gramaj fiecare, în funcție de ceea ce dorești să pregătești, sare, două ouă, puțină smântână. Amestecă ingredientele cu făcălețul și ai grijă să nu iasă foarte dens. Întinde-l bine pe blatul de lucru, apoi strânge-l frumos într-o minge, presărând la nevoie făină. Lasă-l o oră la odihnit, apoi întinde-l iar și lasă-ți imaginația să te surprindă, pe tine și pe toți ai casei. 😊

Carrot cake

VEZI REȚETA
Image Carrot cake

Chifteluțe de dovlecel

VEZI REȚETA
Image Chifteluțe de dovlecel

Negresă glazurată cu vişine

VEZI REȚETA
Image Negresă glazurată cu vişine